Vörösboros fügedzsem
Hozzávalók:
■ 1,5 kg érett füge
■ 1,4 kg kristálycukor
■ 1 tasak befőzőszer
■ 2,5 dl vörösbor
■ 1 teáskanál őrölt fahéj
■ 1 citrom leve
A fügéket nagyobb darabokra vágjuk, a cukorral, a borral és a fahéjjal nagy tálban összekeverjük, lefedjük, és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap összekeverjük a citromlével, belekeverjük a befőzőszert a használati utasítás szerint, lefedjük, és 15 percig forraljuk. Többször megkeverjük. Üvegekbe töltjük, és rögtön lezárjuk.
Rumos szeder
Hozzávalók:
■ 2 kg szeder
■ 1 kg cukor
■ 2 dl rum
A szedret üvegekbe rakjuk úgy, hogy az üvegek aljára cukrot szórunk, majd minden rárakott szedersort megcukrozunk. A tetejére is cukrot teszünk, és arra locsoljuk a rumot. Légmentesen lezárjuk, a tetejére állítjuk, és ha sehol nem szivárog, visszafordíthatjuk.
Rumos meggydzsem
Hozzávalók:
■ 2 kg meggy
■ 1,5 kg befőzőcukor
■ 1-1 mokkáskanál őrölt
szegfűszeg és fahéj
■ 1 dl rum
A kimagozott meggyet 2-3 marék cukorral összekeverjük, és fél napig pihentetjük. Leszűrjük a levét, és ehhez keverjük a többi cukrot. Fahéjjal, szegfűszeggel felforraljuk, és addig főzzük, amíg a cukor feloldódik. Beletesszük a meggyet, és állandóan kevergetve 20 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a konyakot, és üvegekbe adagoljuk. Légmentesen lezárjuk, 25-30 percig gőzöljük, és az edényben hagyjuk kihűlni.
fotó: shutterstock