Otthon

Késő nyár a virágoskertben: eljött a hortenzia szépítésének ideje, figyeljen a petúniákra!

Mostanra a gazdagon virágzó növényeink közül is sok elnyílt. Az  elszáradt, bebarnult részeket ideje eltávolítani, hogy újabb és újabb színekkel és formákkal örvendeztessenek meg bennünket a kertlakók.

Meghálálja az aprólékos munkát

A hobbikertészek egyik kedvence még mindig a muskátli, legyen szó álló, futó-, félfutó vagy angol muskátliról. Nem egyszerre virágzik el, mindig lesz olyan benne, ami már elnyílt, és olyan is, amelyik még bimbós. Érdemes aprólékos munkával kicsipegetni az elnyílt virágokat, mert ha nem így teszünk, akkor esőzés után az elszáradtak és az éppen nyílók képesek összeragadni és bepenészedni. Fontos továbbá, hogy ezeket a növényeket ne kisollóval metszegessük, hanem csípjük vagy törjük vissza, ezzel minimálisra csökkenhet a fertőzések átvitelének esélye.

A levelek fontosabbak

Az árvacsalánok most kezdenek virágzatot nevelni. Ha szeretnénk magot szedni belőlük, akkor egy-két virágzatot hagyjunk meg, de fontos megjegyezni, hogy a magból kikelt növény nem lesz ugyanolyan. Mi, a Füvészkertben inkább arra törekszünk, hogy minden virágzati kezdeményt kicsípjünk, mert így további bokrosodásra tudjuk serkenteni a tövet, ami szerencsésebb.

Így szépítsük a hortenziát!

A hortenziák nyílása is a végéhez ér. Vannak azonban olyan fajták, amelyek elnyílt virága nem szárad el azonnal, hanem zöldeslilás árnyalatban nyár végéig a tövön marad. Ezeket ne metsszük le, csak azokat vágjuk ki, amelyek teljesen elszáradtak. Ezzel ugyan nem serkentjük a további virágzást, egyszerűen jobban mutat a növény csúnya, barna részek nélkül.

Oda kell figyelni a petúniára

Virágzási időszakában sok pepecselést igényel a petúnia. Az elnyíló virágok általában ráragadnak a molyhos levelekre, és nem tudnak lehullani. Ha mégis, akkor eső után foltot hagynak a kövön – főként a sötétlila és a magenta színűek –, amit nehéz eltávolítani. Mindig csípjük ki a virágmaradékokat a növényekről, különben eső után a penész is megjelenhet rajtuk.

Elő a metszőollóval!

Érdemes visszavágni az elnyílt gyöngyvesszőket is, hogy ne hajoljon szét a bokor az elnyílt virágok súlya alatt. Ha sövénynek neveltük az orgonát, legyen szó törpéről vagy a hagyományos orgonáról, most visszametszhetjük, és ha szerencsénk van, idén már nem is kell alakítani a bokrokon.

Vágjuk a felére!

Mindenképpen érdemes levágni a lilaakác kajla hajtásait is. Nem kell tövig visszametszeni, elegendő a felére kurtítani őket. Ezzel megszabadítjuk a szemünket veszélyeztető részektől, és a más növényre felfutott hajtásokat is le tudjuk szedni. Érdemes levágni a terméseket is, hiszen ezek érlelése feleslegesen vonja el a növénytől a tápanyagot.

Fotó: adobestock