Konyha

Toastok olvadós sajtokkal: 7 + 1 recept a hét minden reggelijére

Készíthetjük a klasszikus toastkenyérből (fehér vagy teljes kiőrlésű), de ha szeretjük az édes-sós párosítást, lehet kalácsból is. Sonka helyett használhatunk olcsóbb felvágottakat is. Hogy jó ropogós legyen, kenjük meg kívülről vajjal a kenyérszeleteket sütés előtt.

Alaprecept

Hozzávalók:
■ 8 szelet toastkenyér
■ 8 vékony szelet sajt ízlés szerint
■ 4 szelet főtt sonka
■ 4 evőkanál saláta ízlés szerint készült zöldségekből

Tegyünk 4 szelet kenyérre 4 szelet sajtot, a sonkát, madj újra sajtot és a maradék kenyereket. Toastsütőben vagy sütőben 180 fokon süssük aranybarnára, óvatosan töltsük bele a salátát, és azonnal tálaljuk.

Májpástétom cserépben

Hozzávalók:
■ 20 dkg tehéntúró
■ 10 dkg májpástétom
■ 3 evőkanál majonéz
■ 1,5 apróra vágott kovászos uborka
■ 1 fej vöröshagyma
■ 1 evőkanál mustár
A túrót törjük össze villával, az uborkát, hagymát vágjuk apróra, és a májjal együtt pépesítsük turmixgépben. A masszát kanalazzuk bele egy szép cseréptálba, és letakarva tegyük hűtőbe. Másnapra az ízek éppen összeérnek.

Lazackrém

Hozzávalók:
■ 20 dkg füstölt lazackonzerv
■ 20 dkg krémsajt vagy mascarpone
■ 1 fej vöröshagyma
■ 2 ecetes uborka
■ 2 evőkanál tejszín
■ frissen őrölt bors
■ néhány csepp citromlé
Az apróra vágott hagymát és uborkát, a villával összedolgozott krémsajtot és lazackonzervet tegyük turmixgépbe, és pürésítsük. Tálalásig tartsuk hűtőben.

Provence-i olajbogyókrém

Hozzávalók
■ 25 dkg magozott fekete olajbogyó
■ 3 szardellafilé (olajban)
■ 1 teáskanál kapribogyó
■ 1 gerezd fokhagyma
■ 3 evőkanál olívaolaj
A fokhagymát vágjuk apróra, az olajbogyót, szardellát, kaprit daraboljuk fel, és turmixgépben az egészet pépesítjük. Vigyázat, a szardella nagyon sós! Ízesíthetjük friss bazsalikommal is.

Mozzarellás

8 szelet mozzarellát töröljünk szárazra, töltsük a kenyérszeletek közé 8 db szardellafilével együtt, így süssük meg. Melegen tálaljuk.

Grillezett cukkinivel

Karikázzunk fel egy cukkinit, süssük meg grillsütőn, locsoljuk meg olajjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg fokhagymával és petrezselyemmel. 8 szelet sajttal együtt töltsük teljes kiőrlésű kenyérszeletek közé, és süssük meg.

Paradicsomos füstölt sajttal

Aprítsunk fel 8 db koktélparadicsomot, csepegtessük le, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olajjal, és szórjuk meg bazsalikommal. Töltsük meg a szendvicseket 8 szelet füstölt sajttal meg a paradicsommal, és süssük meg.

Párizsival mustárosan

Töltsünk a 4 szendvicsbe 8 szelet párizsit és 8 szelet ementáli sajtot. Tegyünk mindegyikbe egy teáskanál mustárt, és süssük meg.

Fotó: pexels