Bűvös árnyalatok
A diéta lényege, hogy minden egyes nap olyan fogásokat állítsunk össze reggelire, ebédre és vacsorára is, amiben egy-egy szín a domináns. A heti felsorolásban jól látszik, hogy mik azok az ételek, amiket érdemes előnyben részesíteni, és mik azok, amiket inkább csak mértékkel együnk. De mindegyik napon elég változatos
finomságokat készíthetünk a szivárvány minden színében!
A színek előnye
Nagy segítség a diétában, hogy nem kell a kalóriákat számolgatni, mégis fogyhatunk. Ám, ami a legfontosabb, hogy minden napnak megvan a maga hatása a szervezetre, mert rengeteg vitamint, ásványi anyagot és különböző hatóanyagokat tartalmaznak. Így nemcsak gyógyítjuk, erősítjük az immunrendszerünket, hanem a külsőnket is szebbé varázsolhatjuk.
Hétfő: fehér
Mi ajánlott?
Banán, mozzarella, tej, karfiol, hagyma, fokhagyma, karalábé
Mi engedélyezett?
Krumpli, rizs, spagetti, fehér húsok, halak, tenger gyümölcsei, tojásfehérje, tejföl
Miért jó?
Még szerencse, hogy pont a hétfő a legengedékenyebb a színváltós diétában, hiszen általában ilyenkor van szükségünk egy kis bűnözésre. A fehér ételek többségében sok a protein, ami segít az izomtömeg fejlesztésében. Az engedélyezett finomságokban ugyan van szénhidrát is, de legalább egész nap jóllakottnak érezzük magunkat. Míg a javasolt zöldségek és gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, ami az immunrendszerünket erősíti.
Kedd: prios
Mi ajánlott?
Paradicsom, alma, áfonya, cékla, kaliforniai paprika, piros szőlő
Mi engedélyezett?
Vörös bab, vörös hús, száraz vörösbor, cayenne bors, meggybefőtt
Miért jó?
A piros finomságok tele vannak flavonoidokkal, amelyek javítják a vérkeringést, de a bennük
rejlő likopin is segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Káliumtartalmuk miatt pedig a vízvisszatartás ellen küzdenek, tehát emiatt segítik a fogyást is.
Szerda: zöld
Mi ajánlott?
Uborka, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, uborka, alga, spenót, zöldbab, avokádó, kivi, fehér szőlő
Mi engedélyezett?
Zöldfűszerek, zöld tea
Miért jó?
Ami a legfontosabb, hogy ezek az ételek támogatják a szervezet hormonális egyensúlyát. Ezen kívül a zöld árnyalatú zöldségek klorofillt tartalmaznak, ami a legjobb méregtelenítő anyag. De rostban és vízben is bővelkednek, emiatt villámgyorsan szabadítják meg a testünket a méreganyagoktól, és tisztítanak.
Csütörtök: narancs
Mi ajánlott?
Sárgarépa, mangó, narancs, sütőtök, homoktövis
Mi engedélyezett?
Lazac, őszibarackbefőtt, cheddar sajt
Miért jó?
Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek a béta karotin magas koncentrációjának köszönhetik a színüket. Minél többet eszünk az ilyen finomságokból, annál többet teszünk a bőrünk és a hajunk szépségéért. Sőt, még a rosszindulatú daganatok megelőzését is segítik.
Péntek: lila
Mi ajánlott?
Padlizsán, sötét szőlő, szilva, füge, lila káposzta, cékla
Mi engedélyezett?
Mazsola, aszalt áfonya
Miért jó?
A lila és sötétkék színű ételeknek magas az antioxidáns-tartalmuk, emiatt feltöltik a szervezetet energiával. Az ilyen árnyalatú gyümölcsök és zöldségek pedig segítenek abban, hogy jobban tudjunk teljesíteni, koncentrálni, vagyis felpörgetik az agyat is.
Szombat: sárga
Mi ajánlott?
Citrom, körte, paprika, grépfrút, méz
Mi engedélyezett?
Trappista sajt, ananász, kukorica, aszalt sárgabarack, gabonapehely, tojássárgája, mustár, sör
Miért jó?
Ezek a fogások több kalóriát tartalmaznak, amik üzemanyagot jelentenek a testnek, csökkentik az étvágyat. Olyan tápanyagokban gazdagok, melyek a jó hangulatért felelősek. De a legfontosabb, hogy rengeteg B-, C- és E-vitamint rejtenek.
Vasárnap: színtelen vagy minden szín
Ezen a napon választhatunk, hogy tartunk egy tisztító napot, amikor csakis szénsavmentes ásványvizet ihatunk, legalább három litert, hogy a szervezetünk megtisztuljon minden méreganyagtól. De amellett is dönthetünk, hogy az összes színt felsorakoztatjuk, amivel a héten találkoztunk. Például készítsünk egy ínycsiklandó gyümölcsturmixot vagy pedig egy extra salátát legalább ötféle zöldségből!
Fotó: pexels