Egészség

Krémes őszi turmixdiéta: csak 3 napig kell tartani a tartós fogyáshoz

Ha egy nap csupán 500 kalóriával kevesebbet eszünk, akkor egy hónap alatt elérhetjük, hogy végleg leszámoljunk az úszógumikkal. Ez például megfelel egy kiadós szendvicsnek.

Dúskáljunk az energiában!

Az őszi gyümölcsök bőséges választéka jó alkalmat ad arra, hogy leadjunk pár kilót, és feltöltsük a szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezek a koncentrált vitamin- és ásványianyag-források gondoskodnak róla, hogy a viszonylag kevés kalóriát tartalmazó diéta idején se nélkülözzünk semmit, amire a szervezetünknek szüksége van. Természetes cukortartalmuk pedig kielégíti az édességek utáni vágyunkat, és gyors energiát adnak.

Tartsuk a tervet!

A háromnapos diétát ne nyújtsuk el – ennyi kalóriamegvonás épp elég a szervezetünknek. Ha hosszabb távon is folytatnánk, az anyagcserénk azonnal „vészhelyzeti üzemmódra” kapcsolna, és előállna az a kellemetlen helyzet, amikor már szinte az étel látványától is hízunk. Így azonban három nap alatt könnyen lemegy néhány kiló, és ha követjük a jóval megengedőbb fenntartó menüt, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy nem hízzuk vissza. Ez az étrend abban is segít, hogy fenntartsuk a diéta során kialakult jó táplálkozási szokásokat, és ne térjünk vissza teljes egészében korábbi, esetleg nem túl egészséges táplálkozásunkhoz.

Energiakoktél

Turmixoljunk össze egy kimagozott és fehér hártyáitól is megtisztított narancsot, egy ugyanilyen citromot, 4 spenótlevelet, 2 reszelt répát, egy friss vagy fagyasztott őszibarackot egy csésze tehén- vagy mandulatejjel.

Kényeztető kivisörbet

Turmixoljunk össze egy felkockázott kivit egy csészényi kész citromsörbettel, egy érett banánnal, és ha kéznél van, néhány szelet sárgadinnyével (ez utóbbi el is hagyható). Édesség helyett is beválik.

C-vitamin-bomba

Turmixoljunk össze egy nagyobb, kimagozott és fehér hártyáitól is megtisztított grépfrútot két szelet ananásszal (konzerv is lehet) és 10 dkg friss vagy fagyasztott eperrel, valamint félcsészényi sovány joghurttal.

Mitaétrend

1. nap

Reggeli: 2 dl sovány tej, három szelet teljes kiőrlésű kétszersült, egy-egy kávés-kanál mézzel.
Tízórai: egy doboz kalóriaszegény gyümölcsjoghurt – még jobb, ha magunk készítjük egy doboz sovány, natúr joghurtból és ízlés szerinti gyümölcsből.
Ebéd: kókuszos-almás smoothie fél pohár almaléből, egy evőkanál kókusztejből, egy banánból, reszelt gyömbérrel pikánsra ízesítve. Egy tányér vegyes saláta idényzöldségekből, citromleves-olívaolajos öntettel.
Uzsonna: két-három szelet teljes kiőrlésű kétszersült egy csésze zöld teával vagy frissen facsart gyümölcslével.
Vacsora: 20 dkg roston sült pulykamell 20 dkg héjában főtt burgonyával és egy tányér vegyes salátával. Egy doboz kalóriaszegény gyümölcsjoghurt.

2. nap

Reggeli: 2 dl tejeskávé sovány tejből, cukor
nélkül, egy teljes kiőrlésű zsemle félbevágva, és egy-egy kávéskanál kalóriaszegény lekvárral megkenve.
Tízórai: 5 dkg sovány túró egy kevés idénygyümölccsel.
Ebéd: barackos vagy epres joghurtturmix 25 dkg gyümölcsből és 10 dkg sovány, natúr joghurtból, egy tányér vegyes saláta citromleves-olívaolajos öntettel.
Uzsonna: 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós egy pohár sovány tejjel.
Vacsora: 25 dkg roston sült vagy párolt hal párolt zöldségekkel és egy teljes kiőrlésű zsemlével. Egy gombóc gyümölcsfagyi vagy sörbet.

3. nap

Reggeli: cukormentes müzli sovány tejjel, egy csésze zöld tea.
Tízórai: egy doboz kalóriaszegény gyümölcsjoghurt.
Ebd: zöld turmix egy pohár vízből, 30 dkg felaprított római salátából, egy marék felaprított spenótlevélből, 3-4 zellerszárból, egy almából, egy körtéből, egy banánból, egy fél citrom levéből és egy csokor aprított petrezselyemből, egy tányér vegyes saláta citromleves-olívaolajos öntettel.
Uzsonna: 2-3 szelet teljes kiőrlésű kétszersült egy csésze frissen facsart gyümölcslével.
Vacsora: 15 dkg sovány, roston sült marhahús 5 dkg főtt rizzsel és egy nagy tál vegyes salátával. Egy doboz kalóriaszegény gyümölcsjoghurt.

Fenntartó étrend két hétre

A fenntartó étrend időszakában kiélhetjük kreativitásunkat: egy pohár tej vagy joghurt ízlés szerinti gyümölcsökkel vagy zöldségekkel összeturmixolva, és kedvenc fűszereinkkel ízesítve (kísérletezzünk például fahéjjal, borssal, gyömbérrel) kiváló tízórai és uzsonna lehet. Engedjük szabadon a fantáziánkat!

Reggelire mindig együnk meg egy adag idénygyümölcsöt, fogyasszunk el hozzá egy pohár tejet vagy sovány joghurtot, és egy-két szelet teljes kiőrlésű pirítóst is megengedhetünk magunknak.

Ebédre vagy vacsorára válasszunk a fehérjedús ételek, pl. a sült húsok vagy a szénhidrátban gazdag fogások, például a tészta vagy rizs között. Kiváló ebéd vagy vacsora lehet pl. 20 dkg roston sült sovány hús vagy hal sok nyers, párolt vagy roston sült zöldséggel. Ha inkább a szénhidrátdús étel mellett döntünk, legyen a vacsoránk 8 dkg rizs vagy 10 dkg tészta sok zöldséggel vagy zöldséges mártással és egy nagy tál salátával.

Fotó: istock