Otthon és Kert

Hogyan teleltessem a muskátlit? 6 bevált tipp a szakértőtől

A növény a hideg hónapokban nem igényel sok törődést, mindössze öntöznünk kell, de igen ritkán, akár havi egy alkalom is elég.

Nagyon szeretném, ha tájékoztatna arról, hogyan teleltessem át szakszerűen a gyönyörűen nyíló muskátli növényeimet? – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A muskátlit, való igaz, teleltetni kell, mert sajnos a magyar telet nem bírja a szabadban.

1. Mielőtt a téli helyére kerülne, érdemes az elnyílt virágokat, száraz leveleket lecsipkedni, hogy tisztán mehessen a teleltetőbe.

2. Érdemes egy rovar- és gombaölő szeres permetezést is megejteni, nehogy a télen meglepetés érje.

3. Teleltetésre bármilyen világos hely megfelelő, ahol a hőmérséklet 1–10 fok között van. Nagyon fontos, hogy ennél melegebb közeg nem jó, mert a növény még hajtásnak indul, és tetvesedik, deformálódik. Éppen ezért, ha napos az idő és enyhe a tél, nappal szellőztetni kell a teleltetőben. Megfelelő lehet egy lépcsőház, ablakos pince vagy garázs is.

4. A növény a hideg hónapokban nem igényel sok törődést, mindössze öntöznünk kell, de igen ritkán, akár havi egy alkalom is elég. Pozsgás jellegű, ezért jól bírja a szárazságot, télen igényli is. Tápoldatozni nem nagyon kell, ha mégis kényeztetni szeretné, havonta egyszer bőven elegendő.

5. Tavasszal át kell majd ültetnie, és ezzel egy időben egy picit visszatörnie, hogy bokrosodjon. Ne metssze, mert ha egy vírusos tő is akad, valamennyit végigfertőzi az ollóval.

6. Az ültetéshez a legjobb a muskátli földkeverék, mely kifejezetten a növény igényeihez ideális.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: fotolia