Konyha

Főzzünk jókat olcsón csicseriből: 4 egyszerű bagolyborsó recept képekkel

Bár a babok, borsók népszerűek a magyar konyhában, a bagolyborsóként is ismert csicseriborsó csak mostanában kezdi meg karrierjét.

Bár a babok, borsók népszerűek a magyar konyhában, a bagolyborsóként is ismert csicseriborsó csak mostanában kezdi meg karrierjét. A keleti konyhán keresztül érkezett, hiszen a humuszban vagy a vega fasírtban, a falafelben már találkozhattunk vele. De a magyaros ételek ízeitől sem idegen.

Készíthetünk belőle ragukat, gulyásokat, pörkölteket, főzelékeket, tehetjük levesbe, salátába. Jót tesz a koleszterinszintnek, és pektintartalma miatt a vércukorszintet is jótékonyan kiegyensúlyozza. Magas fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak egy egyik legjobb húspótló.

Csicseri-tippek

✔ Bő vízbe áztassuk a csicseriborsót, mert legalább a duplájára dagad.

✔ Áztatóleve sokak szerint nem egészséges, biztonságosabb, ha nem abban főzzük a borsót.

✔ Ha áztatás után megfőztük, le is fagyaszthatjuk.

Csicseriborsó-fasírt

Hozzávalók:
✔ 40 dkg előfőzött (konzerv) csicseriborsó
✔ 1 tojás
✔ zsemlemorzsa
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ só, bors
✔ őrölt római kömény
✔ őrölt koriander
✔ citromhéj
✔ olaj a sütéshez

A csicseriborsót lecsepegtetjük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott vöröshagymát, az aprított fokhagymát és petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, római köménnyel, őrölt korianderrel, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Elkeverjük a masszát, adunk hozzá 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, majd legalább 30 percre félretesszük pihenni. Gömböket gyúrunk a masszából. Ha túl lágy, adunk még hozzá zsemlemorzsát, végül a morzsában meg is forgatjuk a fasírtokat, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük őket.

Paradicsomos csicserileves

Hozzávalók:
✔ 25 dkg száraz csicseriborsó
✔ 20 dkg brokkoli
✔ 20 dkg sárgarépa
✔ 20 dkg cukkini
✔ 1 szem krumpli
✔ 40 dkg hámozott konzervparadicsom
✔ só, frissen őrölt bors
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ 2 babérlevél
✔ friss zöldfűszer vegyesen (zsálya, rozmaring, kakukkfű)

A csicserit egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Másnap lecseréljük rajta a vizet. Egészben beletesszük a fokhagymát, a vöröshagymát,
a babérlevelet és a zöldfűszereket, és puhulásig főzzük. Mikor megpuhult a csicseriborsó, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, a kockázott cukkinit és krumplit, a darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, 30 percig főzzük a levest a zöldségekkel együtt. Majd beletesszük a rózsáira szedett brokkolit, és további 10-15 percig főzzük.

Csicseriborsó-főzelék

Hozzávalók:
✔ 50 dkg száraz csicseriborsó
✔ 30 dkg füstölt tarja
✔ 3 babérlevél
✔ 1 nagy fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 4 dl tejföl
✔ só, bors, olaj
✔ 2 evőkanál liszt
✔ 1 teáskanál őrölt piros paprika

A csicseriborsót egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Másnap lecseréljük rajta a vizet, és annyit öntünk hozzá, amennyi bőven ellepi. Egészben beletesszük a vöröshagymát, a babérlevelet, 1 fokhagymagerezdet és a felkockázott füstölt húst. Puhára főzzük a csicseriborsót. Rántást készítünk egy gerezd aprított fokhagymával, fokozatosan elkeverjük a főtt csicseriborsóval, majd a tejfölt a főzelékhez keverjük.

Sütőben sült marokkói tojás

Hozzávalók:
✔ 40 dkg előfőzött (konzerv) csicseriborsó
✔ 80 dkg darabolt, hámozott paradicsom (konzerv)
✔ 15 dkg koktélparadicsom
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 3 gerezd fokhagyma
✔ 1 csokor petrezselyem
✔ 20 dkg csípős snack kolbász
✔ 1 evőkanál frissen tört római kömény
✔ 1 teáskanál csípős őrölt paprika
✔ só
✔ frissen őrölt bors
✔ 3-4 evőkanál olívaolaj
✔ 8 tojás

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a felkarikázott kolbászt, a lecsöpögtetett csicseriborsót, az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a frissen tört római köményt és a csípős paprikát. Éppen csak összeforraljuk a mártást, majd tepsibe tesszük, elosztjuk rajta a felezett koktélparadicsomokat, ráütjük a tojásokat, majd 15 percre sütőbe tesszük, amíg a tojás megsül. Azonnal, forrón tálaljuk, friss fehér kenyeret kínálunk hozzá.

Fotó: archív