Mézes-vaníliás körtetorta
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
7 dkg porcukor
1 tojás, 17 dkg vaj
8 dkg méz, 1 teáskanál fahéj
a krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg cukor, 12 dkg vaj
0,4 dl tej, 5 dkg mazsola
a tetejére:
2-3 édes, puha körte
1 csomag színtelen tortazselé
A lisztet, a vajat, a sütőport, a fahéjat és a porcukrot egy tálban elmorzsoljuk, a tojást a mézzel egy másik tálban elkeverjük, a morzsalékhoz adjuk, és tésztát gyúrunk belőle.
3 cipóra osztjuk. Fél óráig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékony kerek lapokat nyújtunk belőle. Egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 percig sütjük. Ne szárítsuk ki! A pudingot a tejjel és a cukorral elkészítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a puha vajat és a megmosott mazsolát. A krém kétharmad részével összetöltjük a lapokat, a maradékot a torta tetejére kenjük, és vékony körteszeletekkel körberakjuk. Elkészítjük a zselét, és amíg még meleg, ecsettel lekenjük vele a körtéket. Hűtőbe tesszük néhány órára vagy egy éjszakára puhulni.
Mézes-szilvás piték
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
7 dkg porcukor
1 tojás
17 dkg vaj
8 dkg méz
1 kiskanál fahéj
töltelék:
30-40 dkg szilvalekvár
5 dkg szeletelt mandula
A mézes alaptésztát a korábbiakhoz hasonlóan elkészítjük, és 2 cipóra osztjuk. Hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 10-12 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle, akkorákat, amelyekkel a kis piteformákat ki tudjuk bélelni. A szélén a kilógó tésztarészeket levágjuk, a maradék tésztát ismét összegyúrjuk, majd nyújtjuk és szaggatjuk. A formában lévő tészta alját megszurkáljuk, és 10-15 percre hűtőbe tesszük. 190 fokra előmelegített sütőben világosra elősütjük, majd sütésálló szilvalekvárral a tészta pereméig töltjük, és megszórjuk szeletelt mandulával. 5-6 percre ismét sütőbe tesszük 160 fokra, majd kivesszük, és langyosan tálaljuk.
Meggylekváros islerek
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor
7 dkg porcukor
1 tojás, 17 dkg vaj, 8 dkg méz
1 teáskanál fahéj
a töltelékhez:
20-30 dkg meggy- vagy baracklekvár
15-20 dkg csokoládé
2 evőkanál étolaj
a díszítéshez: néhány szem dió
fehér csokoládé
A mézes alaptésztához a lisztet, a vajat, a sütőport, a fahéjat és a porcukrot egy tálban elmorzsoljuk, a tojást a mézzel egy másik tálban elkeverjük, a morzsalékhoz adjuk, és tésztát gyúrunk belőle. 2 cipóra osztjuk. Fél óráig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, és kb. 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.
A maradék tésztát ismét összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk. A korongokat vajjal kikent és liszttel megszórt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Amikor a korongok kihűltek, meggy- vagy baracklekvárral kettőt összetöltünk, és hűtőbe tesszük. A csokoládét gőz fölött az olajjal elkeverve megolvasztjuk, majd az islereket belemártjuk, és papírra tesszük száradni. Negyed vagy fél dióval díszíthetjük, illetve díszítésül csorgathatunk rá fehér csokoládét.
Fehér csokis kosárkák
Hozzávalók a tésztához:
12 dkg liszt
4 dkg porcukor
1 tojás
9 dkg vaj
4 dkg méz
1-1 mokkáskanál sütőpor és fahéj
a töltelékhez:
30 dkg fehér csokoládé
1 dl tejszín
1 narancs reszelt héja
1 csipet őrölt fahéj
10 dkg puha vaj
A mézes alaptésztát a korábbiakhoz hasonlóan elkészítjük és cipóvá gömbölyítjük. Hűtőben pihentetjük, utána 2 mm vékonyra nyújtjuk, és akkora korongokat szaggatunk belőle, hogy a kosárkákat ki tudjuk bélelni velük. A kibélelt formákat, ha szükséges, sütés előtt vajjal kikenjük, bélelés után az esetleg kilógó széleket levágjuk, a formát fél órára hűtőbe tesszük (hogy sütéskor formatartóbb legyen), majd 190 fokra előmelegített sütőben világos barnára sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni. Csak ezután szedjük ki belőle. A megolvasztott fehér csokoládét a tejszínnel, a fahéjjal és a narancshéjjal simára keverjük, és amikor langyosra hűlt, a vajat hozzáadva kissé felhabosítjuk, majd a kosárkákat megtöltjük a krémmel, és kandírozott narancshéjjal, csokicsíkokkal díszíthetjük.
Fozó: archív