Konyha

Almás sütemények: 4 puha és krémes édesség recept képpel

Ha az alma megráncosodott, összefonnyadt, mártsuk forró vízbe. Igazán ropogós már nem lesz, de almás pitéhez még így is kitűnően felhasználható.

Csokoládés almatorta amarettóval

Hozzávalók
a tésztához:
✔ 45 dkg liszt
✔ 1 csipet só
✔ 1 kávéskanál szódabikarbóna
✔ 1,5 kávéskanál sütőpor
✔ 2,5 dl víz
✔ 22 dkg vaj
✔ 6 dkg kakaópor
✔ 3 tojás
✔ 23 dkg cukor
✔ 2 dl joghurt
a töltelékhez:
✔ 20 dkg csokoládé
✔ 1,5 dl tejszín
✔ 0,5 dl amaretto
✔ 15 dkg almakocka
a mázhoz:
✔ 2 dkg vaj
✔ 10 dkg csokoládé
✔ 0,5 dl tejszín

A töltelékhez a csokoládét a tejszínnel összeolvasztjuk, majd az amarettót és az almát belekeverve a hűtőbe tesszük dermedni. A lisztet elvegyítjük a sóval, szódabikarbónával, sütőporral. Felforrósítjuk a vizet a vajjal, majd a kakaóport is belekeverjük. A tojást a cukorral kézi habverővel addig keverjük, míg a cukor fel nem oldódik. Ekkor hozzákeverjük a joghurtot, majd a lisztes keveréket és a forró kakaós-vajas vizet. Ha egynemű a massza, készen is van. Két 24-26 cm-es formába töltve kb. 45-55 perc alatt 175 fokon készre sütjük. A kihűlt tortalapokat kiborítjuk a formából, az egyikre rákenjük a tölteléket, és betakarjuk a másikkal. A mázhoz a vajat és a csokit megolvasztjuk, majd a hideg tejszínt hozzákeverjük, és a tortára simítjuk. Cukordrazséval meghintve tálaljuk.

Karamellás almás pite

Hozzávalók a tésztához:
✔ 18 dkg liszt
✔ fél teáskanál só
✔ 2 dkg porcukor
✔ 12 dkg hideg vaj
✔ 0,3-0,5 dl hideg víz
a töltelékhez:
✔ 1,5 kg alma
✔ 5 dkg cukor
✔ 3 dkg keményítő
✔ fahéj, vanília, szegfűszeg
a karamellához:
✔ 15 dkg cukor
✔ 3 dkg vaj
✔ 0,5 dl tejszín
✔ pirított dió

A lisztet, a cukrot és a sót összevegyítjük, majd elmorzsoljuk a kisebb kockákra vágott hideg vajjal, majd lassan hozzáadjuk a vizet, és elektromos habverővel lassú fokozaton keverjük fél percig. Akkor jó, ha tapad. Ha szükséges, még adhatunk hozzá vizet. Kibélelünk egy kör alakú, hullámos szélű piteformát a tésztával.
A kockákra vágott almát összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a fűszerekkel, majd a tölteléket a formába öntve 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. A karamellához a cukrot kislángon aranyszínűre olvasztjuk a vajjal, majd a tejszínnel felöntve krémes állagúvá forraljuk. A kihűlt, formából kiborított pitére öntjük. Tört dióval meghintve tálaljuk.

Forralt boros almás kuglóf

Hozzávalók:
✔ 25 dkg cukor
✔ 1 csomag vaníliás cukor
✔ 5 tojás
✔ 2 evőkanál fűszeres fehérbor
✔ 2 nagy alma
✔ 25 dkg vaj
✔ 25 dkg liszt
✔ 7 g sütőpor
a díszítéshez:
✔ 15 dkg fehér csokoládé

A cukrot a vaníliás cukorral és a vajjal kihabosítjuk, majd a szétválasztott tojások sárgáját egyenként belekeverjük. Ezután hozzáadjuk a fehérbort, a lereszelt és kinyomkodott almát, majd a sütőporral elkevert lisztet is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a masszához forgatjuk. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába simítva 175 fokon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, és olvasztott fehér csokoládéval megcsorgatva tálaljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta