Csokoládés almatorta amarettóval
Hozzávalók
a tésztához:
✔ 45 dkg liszt
✔ 1 csipet só
✔ 1 kávéskanál szódabikarbóna
✔ 1,5 kávéskanál sütőpor
✔ 2,5 dl víz
✔ 22 dkg vaj
✔ 6 dkg kakaópor
✔ 3 tojás
✔ 23 dkg cukor
✔ 2 dl joghurt
a töltelékhez:
✔ 20 dkg csokoládé
✔ 1,5 dl tejszín
✔ 0,5 dl amaretto
✔ 15 dkg almakocka
a mázhoz:
✔ 2 dkg vaj
✔ 10 dkg csokoládé
✔ 0,5 dl tejszín
A töltelékhez a csokoládét a tejszínnel összeolvasztjuk, majd az amarettót és az almát belekeverve a hűtőbe tesszük dermedni. A lisztet elvegyítjük a sóval, szódabikarbónával, sütőporral. Felforrósítjuk a vizet a vajjal, majd a kakaóport is belekeverjük. A tojást a cukorral kézi habverővel addig keverjük, míg a cukor fel nem oldódik. Ekkor hozzákeverjük a joghurtot, majd a lisztes keveréket és a forró kakaós-vajas vizet. Ha egynemű a massza, készen is van. Két 24-26 cm-es formába töltve kb. 45-55 perc alatt 175 fokon készre sütjük. A kihűlt tortalapokat kiborítjuk a formából, az egyikre rákenjük a tölteléket, és betakarjuk a másikkal. A mázhoz a vajat és a csokit megolvasztjuk, majd a hideg tejszínt hozzákeverjük, és a tortára simítjuk. Cukordrazséval meghintve tálaljuk.
Karamellás almás pite
Hozzávalók a tésztához:
✔ 18 dkg liszt
✔ fél teáskanál só
✔ 2 dkg porcukor
✔ 12 dkg hideg vaj
✔ 0,3-0,5 dl hideg víz
a töltelékhez:
✔ 1,5 kg alma
✔ 5 dkg cukor
✔ 3 dkg keményítő
✔ fahéj, vanília, szegfűszeg
a karamellához:
✔ 15 dkg cukor
✔ 3 dkg vaj
✔ 0,5 dl tejszín
✔ pirított dió
A lisztet, a cukrot és a sót összevegyítjük, majd elmorzsoljuk a kisebb kockákra vágott hideg vajjal, majd lassan hozzáadjuk a vizet, és elektromos habverővel lassú fokozaton keverjük fél percig. Akkor jó, ha tapad. Ha szükséges, még adhatunk hozzá vizet. Kibélelünk egy kör alakú, hullámos szélű piteformát a tésztával.
A kockákra vágott almát összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a fűszerekkel, majd a tölteléket a formába öntve 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. A karamellához a cukrot kislángon aranyszínűre olvasztjuk a vajjal, majd a tejszínnel felöntve krémes állagúvá forraljuk. A kihűlt, formából kiborított pitére öntjük. Tört dióval meghintve tálaljuk.
Forralt boros almás kuglóf
Hozzávalók:
✔ 25 dkg cukor
✔ 1 csomag vaníliás cukor
✔ 5 tojás
✔ 2 evőkanál fűszeres fehérbor
✔ 2 nagy alma
✔ 25 dkg vaj
✔ 25 dkg liszt
✔ 7 g sütőpor
a díszítéshez:
✔ 15 dkg fehér csokoládé
A cukrot a vaníliás cukorral és a vajjal kihabosítjuk, majd a szétválasztott tojások sárgáját egyenként belekeverjük. Ezután hozzáadjuk a fehérbort, a lereszelt és kinyomkodott almát, majd a sütőporral elkevert lisztet is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a masszához forgatjuk. Kivajazott, kilisztezett kuglófformába simítva 175 fokon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, és olvasztott fehér csokoládéval megcsorgatva tálaljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta