Tarka borsos mustáros szűz
Hozzávalók:
✔ 2×40 dkg sertésszűz egészben
✔ 20 g színes bors
✔ tengeri só
✔ teáskanál mustár
✔ 1 kg burgonya
✔ 20 dkg natúr krémsajt
✔ kb. 1,5 dl tej
A hámozott, kockákra vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, villával összetörjük, a tejet és a krémsajtot is belekeverve. Ha szükséges, sózzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A húsokat megmossuk, szárazra töröljük, a borsot durvára őröljük, egy nagy, lapos tányérra szórjuk. A húsdarabokat körben megkenjük mustárral, majd meghempergetjük őket a durvára darált borsban, az előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük. Szeletelés előtt 5-8 percig pihentetjük, a szeletelés után a tányéron sózzuk meg a hússzeleteket.
Snidlinges-mustáros húskenyér
Hozzávalók:
✔ 50 dkg darált sertéshús
✔ kis fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 evőkanál édes mustár
✔ 1 tojás
✔ 1 teáskanál őrölt római kömény
✔ 2 szelet fehér kenyér
✔ 1 csokor snidling
✔ só, frissen őrölt bors
A darált húst összekeverjük a lereszelt hagymával, az aprított fokhagymával, a fűszerekkel, a mustárral, tojással, a vízbe áztatott, majd kifacsart kenyérrel, sóval, borssal, az összevágott snidlinggel. Összedolgozzuk a masszát, majd szilikonos/olajjal kikent fém őzgerincformába lapogatjuk. Alufóliával lefedve 220 fokon 50 percig sütjük. Egy sütőlemezre óvatosan kiborítjuk a vagdaltat, majd enyhén pirosra sütjük a tetejét. Hidegen szeleteljük!
Mentás-csilis török pizza
Hozzávalók:
a tésztához:
✔ 50 dkg fehér liszt
✔ 2,5 dkg friss élesztő
✔ 3 evőkanál olívaolaj
✔ 3-3,5 dl meleg víz
✔ só, kávéskanál méz
a raguhoz:
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 35 dkg darált marhahús
✔ 5 evőkanál olívaolaj
✔ kis csokor petrezselyem
✔ 1 csapott evőkanál szárított menta
✔ 1 teáskanál csilikrém
✔ csipetnyi fahéj
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ 3 evőkanál sűrített paradicsom
✔ só, frissen őrölt bors
A langyos vízben elkeverjük az élesztőt a mézzel együtt. A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk az élesztőt és az olajat. Ruganyos tésztát gyúrunk belőle, szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztjük, majd átgyúrjuk, és még minimum másfél óráig kelesztjük. Minél tovább kel, annál finomabb ízű lesz a tészta. Közben elkészítjük a ragut: az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket, az aprított fokhagymát, 1 dl vizet és a sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve 40 percig főzzük a ragut. Levesszük a fedőt, és sűrűre főzzük a mártást.
A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatán. Egy sütőlemezt kilisztezünk, a tésztát 4 részre osztjuk, majd az egyes részeket kb. 6-7 mm vastag ovális alakúra nyújtjuk. Összecsípjük a széleket, csónakot formázunk belőlük, megtöltjük a húsraguval, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és forró sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük a pizzákat.
Húsos csónak
Ahogy egyre szaporodnak a városban a remek gasztronómiai változatosságot kínáló török étkezdék, úgy válik egyre népszerűbbé egy jellegzetes török étel, a török pizza, amelynek pide a becsületes neve.
A tésztája nagyjából azonos a pizzáéval (bár több receptben joghurt is szerepel a hozzávalói között), ugyanúgy keleszteni kell, pihentetni és nyújtani, de nem kerek, hanem ovális lappá. Ennek a széleit feltekerve alakul ki a tésztacsónak, amelybe aztán változatos töltelékeket rakhatunk. Leggyakrabban darált húsos ragut. Török vidékeken a darált hús bárányból készül, de természetesen másmilyen is lehet: májas, zöldséges, gombás, paradicsomos, sajtos, tojásos.
Ezt a tölteléket fűszerezhetjük gazdagon, csilivel, mentával, római köménnyel, kakukkfűvel, oregánóval, és ha a Balkán ízeire vágyunk, még sültpaprika-krémet, ajvárt is keverhetünk bele. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 225 fokon 20 percig sütjük. Török módra, keresztben vékony szeletekre vágva tálalhatjuk, de késsel-villával is ehetjük, akár csak a pizzát
Indiai gyömbéres csirkenyárs
Hozzávalók:
✔ 50 dkg csirkemellfilé
✔ 1,5 dl sűrű natúr joghurt
✔ 4-5 cm-s friss gyömbér
✔ teáskanál kurkuma
✔ őrölt római kömény
✔ curry fűszerkeverék
✔ csilikrém
✔ gerezd fokhagyma
✔ pár csepp citromlé
✔ só, frissen őrölt bors
✔ olívaolaj
A csirkemellet felkockázzuk. A joghurtot elkeverjük a fűszerekkel, a csilivel, a szálirányra merőlegesen reszelt gyömbérrel, az aprított fokhagymával, pár csepp citromlével, egészen kevés sóval. A csirkekockákat a pácba keverjük, és legalább 2-3 órát hagyjuk állni benne. A sütőt a legnagyobb fokozatra előmelegítjük. Alufóliával kibélelünk egy tepsit, olajjal vékonyan megkenjük. A csirkekockákat előzőleg vízbe áztatott fanyársakra húzzuk, és a nyársakat az olajjal megkent fóliára helyezzük. 20 perc alatt süssük készre. Főtt basmati rizzsel kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta