Egészség

Daganatom lehet attól, ha ciszta van a mellemben? Pánik helyett olvassa el ezt!

Sokan minden, a mellben lévő csomót azonnal rosszindulatú elváltozásnak vélnek, és pánikba esnek. Pedig nem csak melldaganat lehet a csomók oka – ám az orvosi vizsgálatra mindenképp szükség van, hogy a rosszindulatúság kizárható legyen!

Sokan minden, a mellben lévő csomót azonnal rosszindulatú elváltozásnak vélnek, és pánikba esnek. Pedig nem csak melldaganat lehet a csomók oka – ám az orvosi vizsgálatra mindenképp szükség van, hogy a rosszindulatúság kizárható legyen! Sok nő mellében jelennek meg például híg, vízszerű vagy sűrű folyadékkal telt hólyagok, ciszták, jellemzően 30 év feletti életkorban. A méretük változatos lehet a néhány milliméterestől a több centiméteresig. Kialakulásuk pontos oka nem mindig tisztázott, de a legtöbbször szerepet játszik benne az ösztrogén és a progeszteron hormonok arányának a megváltozása, a fokozott ösztrogénhatás.

Rosszabbodhat az állapotuk a menstruáció előtti napokban, de a menopauzára adott hormonkezelés és pajzsmirigy-alulműködés esetén is gyakoribb a megjelenésük. A ciszták jórészt ártalmatlanok, ezért az orvos a legtöbb esetben nem javasol további teendőt velük kapcsolatban.

Ha azonban a képlet nagyobb, fájdalmas, esetleg szabálytalan belső falú, szóba jöhet a leszívása. De lehet-e belőlük rosszindulatú daganat? Szerencsére ilyesmi csak nagyon ritkán alakul ki a ciszták területéről, maguk a hólyagok viszont kiújulásra hajlamosak. Ennek megelőzésére az orvosok időnként gyógyszeres terápiát javasolnak. Megfigyelések szerint egyes esetekben a kávé-, a tea- és a csokoládéfogyasztás visszafogása is csökkentheti a tüneteket.

Fotó: adobestock

Címkék: