Konyha

Mindenkinek a sajátja a legfinomabb, de azért ez a 4 sem rossz: extra lecsó receptek képpel

Amikor már ízes a szabadföldi zöldpaprika, és sok leve van a paradicsomnak, érdemes nekilátni a nyári kedvencnek, a lecsónak. Nem lehet megunni!

A lecsó önmagában is finom főétel, de húsok mellé az egyik legjobb köret. Szinte bármi pluszt tehetünk bele: padlizsánt, tököt, cukkinit, rizst, krumplit, tarhonyát, kolbászt, virslit, tojást, káposztát, gombát, galuskát, főzhetjük bográcsban, római tálban, tehetjük még pizzára is.

Az olaszos lecsóváltozatot, a peperonátát természetesen főtt tésztával keverhetjük össze, de puliszka-polenta mellé is tálalhatjuk. A baszk változat a piperade, ezt kakukkfűvel, babérlevéllel fűszerezik, és tükörtojással a tetején tálalják. A Balkán egyik legnépszerűbb étele, a gyuvecs pedig rizses hús és lecsó keveréke.

Tippek

  • Ha a lecsót összeturmixoljuk, remek szendvicskrémet alkothatunk belőle, amely hűtőben napokig eláll.
  • Ha hígabb változatot főzünk a krémből, lehűtve csodás hideg nyári lecsólevest kínálhatunk.
  • Csípős paprikát csak akkor tegyünk bele, ha tudjuk, hogy mindenki szereti. A csípősséget a tésztafélékkel – galuskával, tarhonyával enyhíthetjük.

Mindenkinek a magáé

Természetes, hogy mindenki a maga lecsóját szereti a legjobban, de érdemes más változatokat is kipróbálni. Egy biztos, a sorrend a többség szerint a hagyma, paprika, paradicsom. Így lesz a lecsónak jó sült paprikás íze, nem olyan, ami paradicsomlében főtt. Sokan csak hámozott paradicsommal szeretik, mert az összepöndörödött paradicsomhéj nem túl szép látvány, és emészteni is nehéz. Általában kétszer annyi paprika kerül a lecsóba, mint amennyi paradicsom.

Húsos, tarhonyás

  1. Hozzávalók:
    ✔ 40 dkg sertéscomb
    ✔ 25 dkg tarhonya
    ✔ 1 kg lecsópaprika
    ✔ 50 dkg paradicsom
    ✔ 1 fej vöröshagyma
    ✔ 1 gerezd fokhagyma
    ✔ 2 evőkanál zsír vagy étolaj
    ✔ őrölt pirospaprika
    ✔ só, frissen őrölt bors
  2. A felkockázott hagymát kevés zsíron vagy olajon megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, majd a kockákra vágott sertéshúst.
  3. Zsírjára sütjük, 1 dl vizet öntünk alá, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt 40 percig pároljuk a húst.
  4. Beletesszük a felkarikázott paprikát, a felkockázott paradicsomot, az aprított fokhagymát, újabb 1 dl vizet, és 15 percig tovább főzzük, majd beleszórjuk a tarhonyát, és puhára főzzük.
  5. Közben figyeljünk, néhányszor keverjük át, nehogy a tarhonya odaégjen. Megsózzuk, megborsozzuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet.

Krumplis-virslis lecsó

Hozzávalók:
✔ 1 kg lecsópaprika
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 50 dkg paradicsom
✔ 80 dkg újkrumpli
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 2 evőkanál zsír vagy étolaj
✔ őrölt pirospaprika
✔ só
✔ frissen őrölt bors
✔ 4 pár virsli

A felkockázott hagymát kevés zsíron vagy olajon megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, majd a felkarikázott paprikát, a felkockázott paradicsomot, a hámozott, kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, öntünk hozzá 3 dl vizet, és takarékon főzzük, amíg a krumpli és a paprika is megpuhul. Megsózzuk, és az utolsó 10 percben hozzáadjuk a felkarikázott virslit.

Mediterrán lecsó

Hozzávalók:
✔ 50 dkg lecsópaprika
✔ 1 kg paradicsom
✔ 1 piros kápiapaprika
✔ 25 dkg cukkini
✔ 25 dkg padlizsán
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 2 gerezd fokhagyma
✔ extra szűz olívaolaj
✔ tengeri só
✔ frissen őrölt bors
✔ 1 csokor friss bazsalikom

A felkockázott hagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, az aprított fokhagymát, a bazsalikom felét, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön mindent puhára párolunk.
A kész lecsóban elkeverjük a maradék friss, vágott bazsalikomot. Friss fehér kenyér illik hozzá.

Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír

Lecsóban sült tarja

Hozzávalók:
✔ 8 szelet csont nélküli tarja
✔ 1 fej vöröshagyma
✔ 1 gerezd fokhagyma
✔ 1 kg lecsópaprika
✔ 50 dkg paradicsom
✔ 2 evőkanál zsír vagy étolaj
✔ őrölt pirospaprika
✔ só, frissen őrölt bors

  1. A felkockázott hagymát kevés zsíron vagy olajon megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, majd a tűzre visszatéve a felkarikázott paprikát, a felkockázott paradicsomot, az aprított fokhagymát.
  2. Megsózzuk, megborsozzuk, 1 dl vizet öntünk alá, felforraljuk, de éppen csak annyira, hogy a paprika enyhén összeessen. A hússzeleteket megsózzuk, kevés olajon, forró serpenyőben hirtelen mindkét oldalukat elősütjük.
  3. Egy nagy tepsibe rétegezzük a lecsó felét, ráhelyezzük a hússzeleteket, beborítjuk a maradék lecsóval. Alufóliával lefedve 230 fokos sütőben 1 órán át sütjük, majd 10 percre levesszük a fóliát.

Fotó: Vrábel Kriszta