Védi a szívet
Az őszibarack magas magnézium-, szelén- és cinktartalma révén javítja a közérzetet, segít megszabadulni a feszültségtől. Csökkenti a vérnyomást, hatékony vízhajtó, ezért jót tesz a szívnek. Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetet, jól alkalmazható fogyókúrákban is. Kiemelkedő kalciumtartalma erősíti a csontokat.
Csökkenti a vérnyomást
A nektarinban található ásványi anyagok segítséget nyújtanak a magas vérnyomás csökkentéséhez, nagymértékben hozzájárulnak a gyulladásos betegségek megelőzéséhez és az izmok megfelelő működéséhez. A kopasz barack hasznos lehet vértisztításra, és a gyulladások enyhítésére. De vízhajtó és méregtelenítő hatása is kiváló. Ha napi 2-3 szem nektarint fogyasztunk, feltölthetjük szervezetünket az őszi–téli hónapokra szükséges vitaminnal és ásványi anyagokkal.
Javítja a látást
A sárgabarack A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást, C-vitamin-tartalma is magas. Napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne még kalcium és foszfor, a máj méregtelenítő működésében nyújt hatékony segítséget. Béta-karotinja szebbé teszi a körmöket, a hajat, flavonoidtartalma az immunrendszert erősíti. Magjának olaja kisimítja a ráncokat. Magas szacharóztartalma viszont gyorsíthatja a cukorbetegség kialakulását, ezért az érintettek legyenek óvatosak.
Tejfölös barackos-málnás pite
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg kukoricaliszt
- 15 dkg cukor
- 3 egész tojás
- 3 dl tejföl
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 3-4 szem őszibarack
- 20 dkg málna
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy közepes méretű tepsit. Nagy tálban összekeverjük a tészta összes hozzávalóját, a tetejére szórjuk a gerezdekre vágott barackot és a málnát. Kb. 25-30 perc alatt készre sütjük a pitét.
Főzés nélküli, kekszes sárga- barackfagyi
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgabarack
- 3 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 7-8 dkg cukor
- 5 dkg ropogós keksz
- negyed citrom leve
A kimagozott barack felét leturmixoljuk a tejföllel és a cukorral. Hozzákeverjük a felvert tejszínt. Citromlével pikánsabbá tesszük. Ha van fagylaltgépünk, lehűtjük a krémet, majd elkészítjük a fagylaltot. A kész fagylaltba belekeverjük a maradék felkockázott barackot és a morzsásra tört kekszet.
Ha nincs gépünk, a masszát egy lapos tálba öntjük, mélyhűtőbe tesszük, fél óránként 3-4 alkalommal botmixerrel átkeverjük, hogy krémes legyen. Az utolsó turmixolás után belekeverjük a kockázott barackot és az összetört kekszet. Szilárdulásig mélyhűtőbe tesszük. Tálalás előtt 10 percig szobahőmérsékleten hagyjuk.
Barackos túróbomba
Hozzávalók
a tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál étolaj
a krémhez:
- 50 dkg túró
- 1 citrom héja és leve
- 10 dkg porcukor
- 4 dl tejszín
- 1 evőkanál zselatin
A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük. A sárgáját beledolgozzuk, és a liszttel vegyített kakaóporral elkeverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük 1 cm vastagon, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A zselatint hideg vízben kb. 5 percig felduzzasztjuk. A tejszínt habbá verjük. A túrót a porcukorral, a citromhéjjal és lével kikeverjük, a tejszínhabot beleforgatjuk.
A zselatint mikróban egyszer felforraljuk, majd kevés krémmel elkeverjük, így adjuk a többi krémhez. A szilikonformákat kitöltjük a krémmel, majd a piskótából akkora korongokat szaggatunk, amellyel a formákat éppen le lehet zárni. 3-4 órára fagyasztóba rakjuk. A barackokat felszeleteljük, és a bombák tetejére tesszük, majd rácsra helyezzük. A tortazseléport a hideg vízzel és lekvárral elkeverjük, felforraljuk, majd ecsettel a bombák tetejére kenjük.
Nektarinos-málnás habcsóktorta
Hozzávalók:
- 5 szobahőmérsékletű tojásfehérje (egy csepp sárgája se legyen benne!)
- 25 dkg porcukor
- 20 dkg málna
- 5 szem nektarin
- 3 dl tejszínhab
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A fehérjéket elkezdjük elektromos habverővel verni, és amikor már szép habos, de még nem nagyon kemény, fokozatosan, kanalanként elkezdjük hozzáadagolni a porcukrot. Minden kanál között tovább verjük a habot 1 percig. Sót ne adjunk hozzá, nehezebb vele kemény habot verni. Mire a végére érünk a cukornak, a masszánk csillogó fehér lesz, és olyan kemény, hogy vághatjuk, formázhatjuk. Kanállal 2 tajtékos korongot kenünk sütőpapírral bélelt tepsire.
Sütőbe tesszük, 5 perc után 120 fokra mérsékeljük a hőfokot, 35 percig sütjük, majd a hőt újra 150 fokra emeljük, újabb 5 percre. Konyharuhával résnyire kitámasztjuk a sütőajtót, így hagyjuk kihűlni a habcsókot. Tálaláskor az egyik habcsókot kínálótálra helyezzük, megkenjük felvert tejszínhabbal, megszórjuk málnával és gerezdekre vágott nektarinnal. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóan díszítjük.
Fotó: archív