A legfontosabb a tisztaság. Alaposan ki kell mosni és csírátlanítani mindent, amivel a lekvár érintkezni fog. Egy nagy fazékban forraljunk vizet, tegyük bele az üvegeket és a fedőket, és főzzük 15 percig. Ne kézzel, hanem fakanál nyelével vegyük ki, tegyük tiszta konyharuhára száradni. Mosogatógépben a legforróbb programmal, vagy sütőben is csírátlaníthatunk.
Lekvárpraktikák
- Légmentesen zárható, csavaros üvegeket használjunk.
- Érdemes kisebb üvegekbe adagolni a lekvárt vagy a dzsemet, így nem romlik meg és nem szárad be.
- Ha a gyümölcs már romlásnak indult, ne használjuk fel, még úgy sem, hogy levágjuk róla a barnuló részt.
- Ha lehet zománcos, széles lábast használjunk, hogy a víz gyorsan elpárologjon, és vastag fenekűt, hogy a lekvár ne ragadjon le.
- Alacsony lángon főzzük a lekvárt, mert nagyon könnyen odaég. Gyakran kevergessük.
- A kész lekvárokat tiszta, hűvös helyiségben az alsó polcokon tároljuk, hogy ne érje a felszálló meleg levegő.
Lekvár tippek
● Ha habzik a lekvár, szedjük le a habot, vagy keverjünk bele mogyorónyi vajat, a habzás megszűnik.
● Néhány kanálnyi rummal, pálinkával, likőrrel pikánsabbá tehetjük a lekvárokat, dzsemeket.
● A túlérett gyümölcsök pektintartalma kisebb, ezek nehezebben zselésednek.
● A lekvárt sütőben is el lehet készíteni, nagyon alacsony hőfokon és hosszú idő alatt.
Amerikai palacsinta meggydzsemmel
Hozzávalók:
✔ 3 dl tej
✔ 2 tojás
✔ 0,5 dl olaj
✔ 1 teáskanál vaníliaaroma
✔ 30 dkg liszt
✔ csipetnyi só
✔ 0,8 dkg cukor
✔ 1 púpos kávéskanál sütőpor
✔ 30 dkg meggy
✔ vaníliás cukor, ízlés zlés szerint
A tejbe belekeverjük a tojást, az olajat és a mandula-aromát. Egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport. A két részt habverővel összedolgozzuk. A meggyet lassú tűzre tesszük és karamellizáljuk a vaníliás cukorral, majd félretesszük. Serpenyőt forrósítunk, a tésztát kör alakúra formázva elhelyezzük benne, ha az alja aranybarnára sül, megfordítjuk. Ha elkészült, a meggyel nyakon öntve tálaljuk. Kisméretű palacsintákat süssünk.
Rozmaringos sárgabaracklekvár fehér csokival
Hozzávalók:
✔ 1,2 kg sárgabarack
✔ 35 dkg cukor
✔ 1 tasak 3:1 dzsemfix
✔ 10 dkg fehér csokoládé
✔ fél kávéskanál őrölt rozmaring
- A hibátlan sárgabarackot jól megmossuk, kimagozzuk, botmixerrel pürésítjük. A dzsemfixet elkeverjük 3 evőkanál cukorral, és a gyümölcsre szórjuk. 5 percig hagyjuk állni, majd a többi cukrot is hozzákeverjük, feltesszük főni, és állandó keverés közben addig főzzük, amíg felforr.
- Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a rozmaringot, és a darabokra tördelt fehér csokoládét, majd visszatesszük a lángra, és még 3 percig főzzük.
- Kimosott, kifőzött, teljesen megszárított üvegekbe töltjük, majd rácsavarjuk a fedelét, és fejre állítjuk, hogy a levegőt kiszorítsuk belőlük. 10 perc után visszafordítjuk az üveget, és hagyjuk, amíg teljesen kihűlnek. Nem kell dunsztba tenni!
Marcipános szederlekvár
Hozzávalók:
✔ 1,2 kg szeder
✔ 50 dkg cukor
✔ 1 tasak 2:1 dzsemfix
✔ 10 dkg marcipán
A szedret alaposan megmossuk, megszárítjuk és botmixerrel pürésítjük. Elkeverjük a cukorral,
a dzsemfixszel, a lereszelt marcipánnal, és főzni kezdjük. Állandóan kevergetve felforraljuk, majd még 5 percig kevergetve főzzük, aztán levesszük a tűzről, és kimosott, kifőzött, előmelegített üvegekbe töltjük. Rácsavarjuk az üvegekre a fedőt, és mindet fejre állítjuk 5 percre, majd visszafordítjuk az üvegeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell dunsztba tenni!
Barackos pite
Hozzávalók:
✔ 3 tojás
✔ 20 dkg cukor
✔ 10 dkg vaj
✔ 10 dkg fehér csokoládé
✔ 10 dkg liszt
✔ fél kávéskanál sütőpor
✔ 8-10 szem sárgabarack
✔ 4 evőkanál baracklekvár
✔ 5 dkg mandulapálcika
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukor felével habbá verjük, és félretesszük. A cukor másik felét a tojássárgájával habosítjuk, hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat és az olvasztott fehér csokoládét.
- A lisztbe belevegyítjük a sütőport. A lisztes keveréket a tojássárgájás keverékhez adjuk, majd a tésztát a tojásfehérjével óvatosan fellazítjuk. Egy 26 cm hosszúságú formát kivajazunk, kilisztezünk, és beleöntjük a masszát.
- Ebbe szórjuk a megmosott, félbevágott sárgabarackokat, rákenjük a baracklekvárt, és ízlés szerint megszórjuk mandulapálcikákkal. 160 fokon kb. 1 órán keresztül sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Fotó: archív