Fonott csirkemell
Hozzávalók:
4 csirkemellfilé
2,5 dl tejszín, 1 közepes zellergumó
2 szál bazsalikom, 3 szál oregánó
fél dl olívaolaj, őrölt bors, só
a körethez:
2 zsemle, fél dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
10 dkg tisztított parajlevél
2 tojás
35 dkg liszt
őrölt bors, só
- A filéket hosszában három csíkra daraboljuk, de az egyik végük maradjon egyben. Szorosan összefonjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd kivesszük a serpenyőből.
- A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a lereszelt zellert, felöntjük a tejszínnel, és ha felforrt, sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval ízesítjük.
- A körethez a kockákra vágott zsemléket megpirítjuk, és hozzáadjuk az olajban megfuttatott, összevagdalt fokhagymás parajt.
- Belekeverjük a tojásokat, a lisztet, sót, borsot és annyi hideg vizet, hogy könnyen formálható masszát kapjunk.
- Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük.
Ez is érdekelhet: A tökéletes rántott hús titka: így marad mindig ropogós a panír
Zelleres busapogácsák
Hozzávalók:
60 dkg busafilé
2 zsemle, 2 dl tej
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
2 szál zellerlevél
zsemlemorzsa, őrölt bors, só
a körethez:
40 dkg zöldborsó
4 sárgarépa
2,5 dkg vaj
petrezselyem, őrölt bors, só
- A busafilét megdaráljuk, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tejbe áztatott és kinyomkodott zsemléket, a sót, borsot, a zúzott fokhagymát és a finomra vágott zellerlevelet.
- Az egészet jól összekeverjük, és annyi zsemlemorzsát adagolunk hozzá, hogy könnyen formázható masszát kapjunk.
- Vizes kézzel tenyérnyi pogácsákat gömbölyítünk, kissé ellapítjuk őket, és a forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. A körethez az olvasztott vajba tesszük a zöldséghámozóval hosszában vékonyra szeletelt sárgarépát meg a zöldborsót.
- Közepes lángon megpároljuk, és sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük. Ha túlságosan száraz lenne, még egy kevés vizet öntünk alá. Fontos, hogy a zöldségeket ne pároljuk túlságosan puhára.
Fehérboros zellerkrémleves
Hozzávalók:
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
1 csokor zellerlevél
2 evőkanál liszt
8 dl zöldségleves
2 dl száraz fehérbor
1,5 dl tejszín
4 tojás
3 evőkanál olívaolaj
őrölt bors, só
- A vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk benne az apróra vágott hagymát, a vékonyra metélt zellerlevelet, és még 3-4 percig pirítjuk. Megszórjuk a liszttel, összekeverjük, és szakaszosan felöntjük az előre megfőzött zöldséglevessel.
- Amikor felforrt, beleöntjük a bort, és lassú tűzön főzzük 20 percig. Ezután botmixerrel vagy turmixgépben egyneműsítjük, visszaöntjük a fazékba, hozzáadjuk a tejszínt, majd amikor újból felforrt, megsózzuk, megborsozzuk, és lehúzzuk a tűzről.
- A levesbetéthez a tojásokat a sóval, borssal simára keverjük, és a közepesen melegre felhevített olajban mindkét oldalát megsütjük. A tojáslepényt hagyjuk hűlni, majd egyforma, kicsi kockákra vágjuk. Tálaláskor a forró levesbe szórjuk a kockákra vágott sült tojást.
Fotó: archív