Póréhagyma-krémleves csirkemájjal
HOZZÁVALÓK:
- 1 szál póréhagyma
- 6 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 1,2 l zöldségleves
- 1 dl habtejszín,
- só,
- 1 csokor petrezselyem
- fél dl olívaolaj
- 20 dkg tisztított csirkemáj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors
- 4 szál petrezselyem
- A megmosott póréhagymát apróra vágjuk, majd a forró vajon megfuttatjuk, megszórjuk a liszttel, összekeverjük, és felöntjük a zöldséglevessel. Ha felforrt, lassú tűzön fedővel lefedve 15-20 perc alatt puhára főzzük, majd krémesre turmixoljuk.
- Beleöntjük a kevés forró lével elkevert tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és ha újból felforrt, lehúzzuk a tűzről.
- Ezután a tisztított csirkemájat kisebb kockákra vágjuk, a forró olívaolajon megpirítjuk, úgy, hogy a közepük rózsaszín maradjon, és sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
- Tálaláskor a forró póréhagyma-krémlevest csészékbe szedjük, egy-egy evőkanál pirított csirkemájat kanalazunk rá, megszórjuk kevés rózsaborssal, és apróra vágott petrezselyemmel.
Erdeigomba-leves reszelt sajttal
HOZZÁVALÓK:
- 0,7 dl olaj
- 1 közepes fej sonkahagyma
- 20 dkg erdei csiperke
- 10 dkg erdei laskagomba
- 8 dkg szegfűgomba
- 2 evőkanál liszt
- zöldségleves
- szükség szerint frissen őrölt bors, só
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl habtejszín
- 12 dkg reszelt Anikó sajt
- A forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott sonkahagymát, majd hozzáadjuk az alaposan megmosott, leszárított cikkekre darabolt erdei csiperkét, erdei laskagombát, az egészben hagyott szegfűgombát, és közepes tűzön 4-5 perc alatt összepirítjuk.
- Ezután megszórjuk a liszttel, összekeverjük, és annyi zöldséglevest öntünk hozzá, hogy 4 ujjnyival ellepje. Ha felforrt, lassú tűzön 15-20 perc alatt készre főzzük. Mielőtt levennénk a tűzről, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, és belekeverjük a kevés forró lével elkevert tejszínt.
- A megfőtt erdeigomba-levest forrón tányérokba szedjük, megszórjuk kevés reszelt sajttal, és petrezselyemmel díszítjük.
Fejtettbab-leves csirkehússal
HOZZÁVALÓK:
- 40 dkg csirkehús vegyesen
- 35 dkg fejtett virágbab
- 2 sárgarépa, 1 szál fehérrépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicso
- só, őrölt bors
- fél dl olaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 szál zellerzöld
- A csirkehúst kisebb darabokra vágjuk, majd fazékba tesszük, és hozzáadjuk a virágbabot, a karikákra vágott sárgarépát, fehérrépát, az egész vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy 4 ujjnyival ellepje, ha felforrt, lehabozzuk, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön majdnem puhára főzzük. Közben a rántáshoz a forró olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát.
- Ha kihűlt, kevés hideg vízzel simára keverjük, a háromnegyedig megfőtt levest berántjuk vele, megszórjuk az aprított zellerzölddel, és lassú tűzön készre főzzük. Forrón tálaljuk, zellerzölddel díszítjük.
Zöldséges húsostáska-leves
HOZZÁVALÓK:
- fél dl olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 cikk zellergumó
- só, őrölt bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- a húsos táskához: 25 dkg liszt, 1 nagyobb tojás, 20 dkg darált, sertéshús, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál zellerzöld, só, őrölt bors
- Olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a felkockázott répákat, a zellert, és összepirítjuk. Elkeverjük a fűszerpaprikával, felöntjük 1,5 liter vízzel.
- Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, lassú tűzön főzzük. A húsos táskához a lisztből, tojásból kevés vízzel keményebb tésztát gyúrunk, a töltelékhez a darált húst zúzott fokhagymával, zellerzölddel, sóval, borssal ízesítjük, és összedolgozzuk.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk, a felére 2-3 centinként 1-1 kiskanál tölteléket kanalazunk, a közöket vizes ecsettel megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét, a közöket összenyomjuk, és derelyevágóval elvágjuk.
- A húsos táskákat a kockákra vágott paprikával, paradicsommal a levesbe tesszük, megszórjuk petrezselyemmel, és 15 perc alatt készre főzzük.
Fotó: Adobestock