Zöldbab lengyelesen
HOZZÁVALÓK:
80 dkg tisztított zöldbab
1,5 l zöldségleves, 6 dkg vaj
20 dkg zsemlemorzsa, só
a saslikhoz:
60 dkg pulykamellfilé
4 paradicsom, 2 lila hagyma
1 nagy zöldpaprika
8 bambusznyárs
só, őrölt bors, 1 dl olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
- A zöldbabot egészben hagyjuk, és megpároljuk. Közben a saslikhoz a pulykamellet, a paradicsomot, a lila hagymát, a kimagozott zöldpaprikát nagyjából egyforma nagyságú kockákra daraboljuk, és váltakozva a bambusznyársakra húzzuk.
- Ha elkészültek, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel fűszerezzük, és meglocsoljuk fél deci olívaolajjal. Az olaj másik felét serpenyőben felforrósítjuk, és megsütjük benne a pulykasaslikot.
- A vajat felolvasztjuk, majd világosbarnára pirítjuk benne a zsemlemorzsát. Ha elkészült, hozzáadjuk a zöldbabot, és lazán összeforgatjuk. Tálaláskor a prézlis zöldbabot pulykasaslikkal tálaljuk, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Ez is érdekelhet:
Franciás tejszínes zöldbab
HOZZÁVALÓK:
80 dkg tisztított zöldbab
5 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín, só, őrölt bors
a sült húshoz:
8 szelet csontos sertésborda
só, durvára tört színes bors
2 teáskanál mustár
1 csokor snidling, 1 dl olaj
1 pritaminpaprika a tálaláshoz
- A zöldbabot 4-5 centis darabokra vágjuk, majd sós vízben roppanósra főzzük, és leszűrjük. Ezután az olvasztott vajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldbabot, összeforgatjuk, és meglocsoljuk a tejszínnel. Ha felforrt, sózzuk, borsozzuk, és közepes tűzön 3-4 perc alatt készre pároljuk.
- A zöldbab főzése közben a sertésbordákat kiklopfoljuk, sóval, durvára tört színes borssal, mustárral, aprított snidlinggel fűszerezzük, és meglocsoljuk az olaj felével. Ezután olajozott tepsibe fektetjük, és 190 fokos sütőben, 30-35 perc alatt pirosra sütjük.
- Ha elkészült, a forró tejszínes zöldbabbal kínáljuk, és snidlinggel, apró kockákra vágott pritaminpaprikával díszítjük.
Joghurtos zöldbabsaláta
HOZZÁVALÓK:
40 dkg filézett sertéscomb
só, őrölt bors, fél dl olaj
2 gerezd fokhagyma
60 dkg tisztított zöldbab
4 paradicsom
1 lila hagyma
az öntethez:
2 dl natúr joghurt
1 dl olívaolaj, só, őrölt bors
1 csokor petrezselyem
4-5 szál friss oregánó
- A combot szeletekre vágjuk, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, és forró olajon pirosra sütjük. Ha kihűlt, csíkokra metéljük, majd salátástálba tesszük.
- A zöldbabot 2-3 centis darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük, kihűtjük, és a húshoz adjuk.
- A meghámozott paradicsomokat szintén csíkokra vágjuk, a lila hagymát vékony félkarikákra szeljük, és szintén a salátástálba szórjuk.
- Az öntethez a joghurtot az olívaolajjal elkeverjük, majd sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, oregánóval fűszerezzük, és a salátára locsoljuk. Lazán összeforgatjuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízei összeérjenek. Tálaláskor salátástálkákba szedjük, meglocsolhatjuk egy kevés meghagyott öntettel, és oregánóval díszítjük.
fotó: archív