1. A megfelelő főzés
A könnyű hámozhatóság az első lépéstől, vagyis a főzéstől függ. A friss tojások héja nehezebben válik le, ezért érdemes pár napos tojásokat választani. A tojásokat hideg vízben kezdjük el főzni, majd forrás után mérsékeljük a hőfokot és főzzük őket 10-12 percig. Ha elkészültek, azonnal tegyük őket jeges vízbe 10-15 percre. Ez segít a héj leválasztásában.
2. A repesztési technika
Miután a tojás kihűlt, finoman ütögessük meg egy kemény felületen, majd görgessük a tenyerünk alatt, hogy a héja megrepedjen. Így könnyebben eltávolíthatjuk anélkül, hogy megsértenénk a tojás fehérjét.

3. Víz alatti hámozás
Egy másik hatékony módszer, ha a repedezett tojást víz alatt hámozzuk meg. A víz bejut a héj alá, segítve annak leválását, így gyorsabban és tisztábban dolgozhatunk.
4. Rázásos módszer
Ha több tojást hámozol egyszerre, egy praktikus módszer lehet, ha egy edénybe teszed őket egy kevés vízzel, majd óvatosan rázod az edényt. A héjak így könnyebben leválnak, és időt spórolhatsz. Egy másik hasznos trükk, hogy a főzés végén a tojásokat hideg vízbe teszed, majd egy kanállal finoman megütögeted a héjukat, hogy megrepedjen.
5. Egy kis extra trükk
Főzés előtt egy tűvel szúrjunk apró lyukat a tojás tompább végébe. Ez segíti a levegő távozását és megakadályozza, hogy a héj rátapadjon a fehérjére. Ezekkel a módszerekkel a tojás hámozása gyorsabb és egyszerűbb lesz, így több időt spórolhatunk a konyhában, miközben tökéletesen tiszta főtt tojásokat készíthetünk.
Az olcsó trükk: szódabikarbóna!
- vegyük ki a tojást a hűtőből, és várjuk meg, míg szobahőmérsékletűre melegszik,
- a víz is legyen szobahőmérsékletű, amiben elindítjuk a főzést,
- szórjunk a vízbe fél teáskanál szódabikarbónát,
- rázzuk meg a tojást, és rakjuk a vízbe, majd főzzük meg,
- főzés után azonnal tartsuk hideg víz alá, és pucolhatjuk is.
- A kész keménytojást a laposabb végéről kezdjük hámozni, ne a csúcsos végétől! (Előbbi sokkal levegősebb, ezáltal könnyebben hámozható.)
Hogyan használjuk a tojáshéjat?
Az őrölt tojáshéj remekül felszívja a zsírt, és finoman csiszoló hatású is. Ezáltal remekül alkalmasak a ruhákon felbukkanó zsíros foltok kiszedésére. Ha erre szeretné használni a tojáshéjat, akkor gyűjtsön össze egy jó adagot, mossa meg, hogy megszabaduljon a fehérje és a tojássárgája maradványaitól, majd hagyja teljesen megszáradni. Sütőben is kiszárítható: 100 fokon 10 perc elég neki
Ha finom porrá akarja őket aprítani, a legjobb, ha kávédarálóban, turmixgépben vagy mozsárban őrli meg őket. Minél finomabb a tojáshéj, annál jobban behatol a zsíros folt textúrájába. Ezután csak szórja a port a foltra, és egy fogkefével vagy nedves ruhával körkörösen dörzsölje be. A legjobb, ha 10-15 percig hagyja a folton, hogy a tojáshéj dolgozni tudjon, és felszívja a zsírt. Ezután csak rázza fel, vagy törölje le a felesleges port egy papírtörlővel. Mossa ki a szövetet mosógépben vagy kézzel a szokásos mosószerrel.
Fotó: pexels