Borbás Marcsi tavasszal született, de nem csak emiatt hívja a kedvenc évszakának. Ez az az időszak, ami mindig nagy reményekkel tölti el – írta a Story magazin.
„Az, hogy én ki vagyok, nagyon könnyen leírható” – mondta korábban. Sosem téveszti szem elől, honnan jött, mit köszönhet a szüleinek, a nagyszüleinek. Minden, amit egykor megtanult tőlük, ma is fontos értékkel bír számára. Ezek a hétköznapi élethez tartoznak: a kert, a konyha, a fenntarthatóság, a hagyományok, az értékes emberek – minden, ami az öröksége.
Őrzi a hagyományokat
Húsvétkor is ez az egyik legfontosabb a számára. Nincs benne nagyzolás, semmi luxus. És bár egy jó kertész asztaláról természetesen télen sem hiányozhatnak a kamra polcairól leemelt, különféle módokon elraktárolt gyümölcsök és zöldségek, azért Marcsi számára leginkább az jelenti az igazi felüdülést, amikor végre ismét harsogóan friss, vitaminokban gazdag zöldekbe haraphat.
Ez is érdekelhet:
Tökéletes ünnepi menü: 6 előre elkészíthető húsvéti finomság képpel
Már alig emlékszik valaki ezekre a békebeli süteményekre: a dédi titkos húsvéti receptjei
„A legfontosabb ételek az életünkben az érzelmi ételek, amelyek tulajdonképpen a gasztroidentitásunkat is meg határozzák. Ezek azok az ételek, amelyeket gyerekkorunkban kaptunk a nagymamánktól, az édesanyánktól, az édesapánktól, ami hozzátartozott a napi vagy az éves – hogyha az ünnepeket is vesszük – ételsorhoz. Húsvétra a sonkán kívül természetesen mindenkinek van valami, ami ilyen érzelmi étel” – súgta meg közösségi oldalán.

Hetekkel előre készül
Idén is dupla lendületet kapott a téli pihenés után. Már hetekkel húsvét előtt az ünnepre készült, igyekezett minél több időt a kertben tölteni, és remélte, hogy az időben elvetett, korai zöldek közül akad majd valami, amit már a kertjéből főzhet bele az ételekbe. Talán nem is olyan meglepő, hogy az inkább zöldségeket kedvelő Marcsi számára ezt nem a bárány, nem is a húsvéti sonka, hanem egy rendkívül egyszerű, kevés alapanyagot tartalmazó étel jelenti.
Nem indult azonban felhőtlenül számára az idei kertszezon az Őrségben. A magaságyásaiba gondosan elvetett korai zöldeket idén lelegelték a szarvasok. Marcsi egyelőre tanácstalan, mert mint mondta, fogalma sincs, hol juthattak be hozzá, ráadásul már nem először. Ez kissé kedvét szegte.
„A mi családunkban ilyenkor volt egy tavaszünnep, én így nevezem, amikorra megérett a zöldborsó, addigra volt 90 dekás a csirke, és egy jó rántott csirke készült zöldborsófőzelékkel. Ez nekem úgy passzol össze a húsvéttal, mint a nyuszi-tojás. Enélkül nincs húsvét” – vallotta be a Borbás Marcsi szakácskönyve című műsorában.
További részletekért keresd a Story magazint az újságárusoknál!
Érdekel egy jó borsófőzelék recept? Katt ide.
Fotó: Olajos Piroska