Amikor a máj egészségéről beszélünk, elsőként legtöbbünknek az alkohol jut eszébe, mint fő roncsoló, pedig több olyan étel is van, ami ugyanilyen káros lehet – vagy akár rosszabb. Ahogy a húgysavszintet is lehet a táplálkozással csökkenteni, úgy a májunkat is meg tudjuk védeni megfelelő étkezéssel. Mutatjuk, melyeket kerüld, ha óvni szeretnéd ezt a létfontosságú szervedet!
Miért fontos védeni a májat?
A máj a testünk egyik legfontosabb szűrője, amely:
- segíti a méregtelenítést,
- részt vesz az emésztésben,
- szabályozza a hormonháztartást,
- és támogatja az immunrendszert.
Ezért létfontosságú, hogy vigyázzunk rá, hiszen egy-egy helytelen étkezési szokás akár tartós károkat is okozhat.
Ezeket is érdemes elolvasnod
5 étel, amiből ha sokat eszel, bajba kerülhet a májad:
1. Cukros ételek és italok
Nemcsak a hízást segítik elő, de különösen a gyümölcscukor (fruktóz) túlzott fogyasztása zsírmájat okozhat. A máj ugyanis felesleges cukorból zsírt termel. Kerüld a cukrozott üdítőket, édességeket és süteményeket!
2. Gyorsételek és feldolgozott élelmiszerek
A gyorséttermi fogások, chipsek és félkész ételek tele vannak transzzsírokkal, finomított cukorral és sóval. Ezek nemcsak súlygyarapodáshoz, hanem inzulinrezisztenciához is vezethetnek, ami elősegíti a máj elzsírosodását.
3. Vörös hús túlzott fogyasztása
A túl sok vörös hús megterheli a szervezetet, különösen grillezéskor káros vegyületek is képződhetnek. Ha nem társul mellé elegendő rost és zöldség, az fokozza a máj terhelését.
4. Finomított szénhidrátok
A fehér kenyér, a tészták és a fehér rizs gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, hosszabb távon inzulinrezisztenciát okozhatnak, amely a máj zsírosodását idézi elő.
5. Sóban gazdag ételek
A túl sok só magas vérnyomáshoz és vízvisszatartáshoz vezet, hosszabb távon pedig a máj működését is károsíthatja. Rejtett sóforrások a félkész és gyorsételekben, nasikban találhatók.

Egészséges italok, amelyek jót tesznek a májadnak:
- Víz: Napi 1,5–2 liter hidratáció elengedhetetlen a máj egészséges működéséhez.
- Zöld tea: Antioxidáns tartalma segít a máj sejtjeinek regenerációjában, de túl sok belőle ártalmas lehet.
- Kurkuma italok: Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású italok, amelyek támogatják az epe működését.
- Gyömbér tea vagy ital: Serkenti az emésztést és a méregtelenítést.
- Citromos víz: Reggel éhgyomorra elfogyasztva serkenti az emésztést és a máj méregtelenítő munkáját.
- Gyógynövény teák: Csalán, édesgyökér, tyúkhúr, és ginzeng teák remek májvédő hatással bírnak.
Fotó: unsplash, gettyimages