A limonádé olyan elengedhetetlen része a nyárnak, mint a naptej, vagy a strandpapucs. Ha megszomjazunk, már nyúlunk is egy szép citrom, narancs vagy lime felé, hogy kifacsarjuk és a szomjunkat oltsuk vele. A limonádé bizonyítottan jobb nyári szomjoltó, mint a víz, szóval ezért is fogyasztjuk előszeretettel. Az igazán ínyencek gyümölcsszeleteket is dobnak az italba, ha pedig étteremben, vendéglátóhelyen kérjük, biztos, hogy kerül egy-két szelet gyümölcs is a pohárba, hogy szebb, gusztusosabb legyen.
a közösségi oldalakon Élménykertész szerint azonban ezzel számos probléma van, mégpedig a gyümölcs héjában található gombaölő- és egyéb szerek miatt. Ezek pillanatok alatt beleáznak az italodba és azokkal együtt szürcsölöd fel a limonádét.
Mi a baj a bolti citromból készült limonádéval?
A bolti citrom héja sok esetben egész egyszerűen emberi fogyasztásra alkalmatlan. És igen, nem rágod el a lé megivása után, mégis beleáznak az italodba a veszélyes anyagok.
„Az esetek javában van a gyümölcsön egy viaszréteg, és kezelik mindenféle gombaölővel és egyéb vegyszerekkel. Annak érdekében, hogy megőrizze a frissességét és jól nézzen ki a boltok polcain” – magyarázta az Élménykertész.
A két legveszélyesebb vegyszer az E233 és az E231. De kerülhet még a gyümölcsre úgynevezett imazalil, amit nemcsak a citromra, hanem a lime-ra, narancsra, mandarinra, mangóra, avokádóra és még a gyömbérre is alkalmaznak.
Ezt olvastad már?
„Minden, ami messziről érkezik, ahhoz, hogy eltartható legyen, kezelni kell. Ezt a mindenféle szerekkel kezelt viaszréteget nagyon nehéz lemosni a citrusfélékről. És míg a többi déli gyümölcsnek a héját nagyon nem esszük, a citrommal más a helyzet. Ezért kell nagyon odafigyelni, hogy milyen ciromot veszünk, mivel van kezelve a felülete, mert általában csak a címkén szokták jelölni” – magyarázta a szakértő.
A hálós gyümölcsök esetében te is találkozhatsz ezzel a cimkével, amit érdemes mindig figyelmesen elolvasni. A lédig, vagyis ömlesztve kapható áruval azonban nehezebb a helyzet. A napsárga citromhalmok mellett gyakran ki sincs téve, hogy mivel kezelték. Pedig az Élménykertész szerint a fent felsorolt gyümölcsök héja a sok vegyszertől gyakorlatilag emberi fogyasztásra alkalmatlan.
„Annyi biocitrom nincs a világon, amennyi limonádét eladnak, így bizony előfordulhat az, hogy az üdítőben, limonádéban olyan citromkarika van, ami bizony vegyszerezett, emberi fogyasztásra nem alkalmas héjú citromból van. Ez nagyon jól fog ázni a hűsítőben, nem fogsz tőle egyből meghalni, de nem véletlenül kell teljes védőfelszerelésben alkalmazni azokat a növényvédő szereket, amikkel kezelve van a citrom héja” – indolkolta.
Ha megeszed, akkor is meg kell mosni

A vegyszerek ersze nem csak akkor hatnak, ha a limonádédban áznak, hanem ha felbontasz egy narancsot, citromot, mandarint úgy, hogy nem mosod meg előtte. Mivel lepucoljuk a héjukat evéshez, viszonylag kevesen mossák meg ezeket a gyümölcsöket pucolás előtt. Pedig a kezünkről éppúgy rávisszük a gyümölcshúsra a növényvédőket és így végeredményben meg is esszük. Sőt, ha a vegyszeres kezeddel aztán a szemedhez nyúlsz, már a nyálkahártyádra is rávitted ezeket a növényvédőket.
Az Élménykertész szerint hiába súrolod a héjat akár szódabikarbónával, vagy bármi mással, a citrom héja akkor sem lesz ehető. Csak akkor lesz ehető, ha egyáltalán nem is kezelték viasszal és egyéb tartósítószerekkel, vagyis bio minősítést kaptak.