Otthon és Kert

Ne szórd mindenre, mint bolond a lisztet: 10 növény, ami tényleg szereti a kávézaccot

A statisztikák szerint minden magyar évente több mint 2,5 kg kávébabból készült kávét fogyaszt, és nagyjából ugyanennyi kávézaccot termel, ami aztán megy a kukába vagy a komposztra. Tudjuk, hogy a zacc közvetlenül is felhasználható trágyaként a kerti növények számára. Azonban nem minden növény értékeli a kávét!
paradicsomot szüretel egy nő

Kávézacc kerti trágyaként

A kávézaccot gyakran nem becsülik eléggé, pedig tisztán növényi termékként viszonylag nagy mennyiségű nitrogént tartalmaz, így kiváló természetes trágya. A nyers kávébabban a nitrogénben, foszforban és kénben gazdag fehérjék aránya eléri a 11%-ot.

  • A pörkölés során a növényi fehérjék teljesen lebomlanak, mivel magas hőmérsékleten instabilak, de az említett elemek nagy része a bomlástermékekben marad.
  • A későbbi kávéfőzési folyamat során ezeknek pedig csak kis része mosódik ki.
  • A pörkölés során huminsavakis  keletkeznek, ezért van a káváénak (és a zaccnak is) enyhén savanykás íze, ellentétben a frissen szüretelt babokkal.

Ha kávézaccot szeretnél növények trágyájaként használni, először is gyűjtsd össze. Nincs értelme egyetlen adag maradékkal kirohanni a kertbe, hogy a növények alá szórd. Ehelyett gyűjtsd össze a kávézaccot egy edényben, szellős és száraz helyen. A szellőztetés, és a zacc kiszárítása nagyon fontos, ha ugyanis bepenészedik, nem lesz alkalmas trágyázásra.

Hogyan trágyázzuk a növényeket kávézaccal?

4 Fotó megtekintése

Ne szórd mindenre, mint bolond a lisztet: 10 növény, ami tényleg szereti a kávézaccot

A zaccot kötelező elkeverni a földdel, különben nem fog lebomlani
Még több +
A paradicsom imádja a kávézaccot
Még több +
A papír kávéfilter is mehet a komposztba
Még több +
A föld tetejére szórt zaccnak nincs sok értelme
Még több +

Amikor elegendő mennyiségű kávézaccod van, szórj néhány marék száraz őrleményt a kiválasztott növény gyökeréhez. A kávézacc enyhén savanyítja a talajt és humusszal gazdagítja azt. Ezért a legalkalmasabb a savas talajt kedvelő növények trágyázására.

Fontos, hogy a kávézaccot vékonyan keverd össze a földdel, vagy vékony réteg talajtakaróval fedd be. Ha csak a felszínre szórod, nagyon sok ideig tart, mire lebomlik, és a trágyázó hatása gyakorlatilag elhanyagolható lesz. Balkon- és egyéb beltéri virágok esetében átültetéskor néhány marék kávézaccot keverhetsz az új virágföldhöz, hogy tápanyagokkal és mikroelemekkel dúsítsd azt.

Ezt olvastad már?

  1. Soha ne ültesd ezt a fát a kertedbe: bármilyen szép, pokollá teszi majd az életed
  2. A válás után is vonzotta testileg: Kiss Manyi összejárt buja légyottokra házas exével
  3. Ez az 5 legjobb vesetisztító élelmiszer 60 év felett: minden nap kellene enned legalább egyet belőle

Kávézacc komposztálása és egyéb módszerek a növények kávéval való trágyázására

A kávézaccot közvetve is felhasználhatod a kert trágyázására, méghozzá úgy, ha először komposztálod. Szórd ez esetben a nedves kávézaccot a komposzt felületére. Ha papírszűrőket használsz kávéfőzéskor, azokat is komposztálhatod, de előtte öntsd ki belőlük a kávézaccot, különben gyorsan penészesedni fog. A nem 100%-ban papírból készült szűrőket ki kell dobni.

A szobai virágok trágyázására ne használ kávézaccot, mert a talaj felszínén lévő kávéőrlemény nem bomlik le, és előbb-utóbb penészedni kezd. A szobanövények számára inkább jobb megoldás, ha 1:1 arányban vízzel higított, hideg fekete kávéval locsolod.

De csak takarékosan adagold: hetente legfeljebb fél csésze hígított kávét adj a növényeidnek. Fennáll a veszélye ugyanis annak, hogy a táptalaj túl savas lesz, és a növények nem fognak jól fejlődni.

A kávéban található koffein pedig egy szerves növényvédő szer: mérgező hatással van a poloskákra és a levéltetvekre.

Növények, amelyek szeretik a kávézaccot

  1. Brugmansia, vagy angyaltrombiták
    Ezeknek nemcsak sok vízre van szükségük, hanem tápanyagokra is. Nitrogént, káliumot és foszfort tartalmazó trágyát kedvelnek, ami a kávézaccban is megtalálható.
  2. Muskátli
    Gyönyörű, színes virágaikról ismertek. Az optimális fejlődéshez és a bőséges virágzáshoz megfelelő helyre és rendszeres trágyázásra van szükségük.
  3. Szeder
    Rendszeres trágyázást és savas talajt igényelnek a jó virágzáshoz és bőséges terméshez.
  4. Rózsabokrok
    Változatosságuk lenyűgöző, de egyben mind hasonlítanak: szeretik a kávézaccot. Virágzásukhoz megfelelő trágyázásra van szükségük, amihez a zacc tökéletes.
  5. Paradicsom
    Előnye, hogy szabadföldön és erkélyen konténerben is termeszthető. A gazdag paradicsomterméshez intenzív és megfelelő trágyázás szükséges.
  6. Uborka
    A szerves trágyák különösen alkalmasak az uborka trágyázására. A kávézacc tápanyagokat biztosít a bőséges terméshozamhoz.
  7. Áfonya
    Az áfonya trágyázásakor fontos figyelembe venni az igényeiket, különösen a talaj alacsony pH-értékét. A kávézacc segít fenntartani a szükséges savasságot.
  8. Ribizli
    Viszonylag igénytelennek tartják, de a rendszeres trágyázást mégis szereti. A szerves trágyák jó kiegészítője lehet a kávézacc.
  9. Tökfélék
    A tökféléknek nemcsak sok helyre van szükségük, hanem rengeteg napfényre és rendszeres trágyázásra is. Jó választás lehet a kávézaccal kevert komposzt.
  10. Cukkini
    A paradicsomhoz és az uborkához hasonlóan a cukkini is gond nélkül termeszthető a kertben. A cukkininek rendszeres öntözésre és a tápozásra van szüksége. A kávézacc ideális a zöldség trágyázására.

Forrás

Fotó: gettyimages