Konyha

Már alig emlékszik ezekre a süteményekre valaki: 4 békebeli almás karácsonyi desszert

Az almás sütemények fahéjjal, dióval és karamellel kombinálva igazi ünnepi desszertek. Ez a 4 ellenállhatatlan almás recept garantáltan ünnepi hangulatot varázsol.
Almás-diós kocka vajkaramellelel

Van valami varázslatos abban, ahogy az alma illata belengi a konyhát a téli ünnepek közeledtével. Gyerekkorunk karácsonyainak emlékei gyakran egy tál gőzölgő almás pite, fahéjjal megszórt sült alma vagy egy ropogós rétes köré fonódnak. Az alma nemcsak egyszerű gyümölcs, hanem a meghittség és az otthon melegének szimbóluma.

Ahogy kint hull a hó, és bent ropog a tűz, nincs is jobb érzés, mint egy szelet illatos, házi almás süteménnyel a kezünkben beszélgetni a családdal. Ezek az édességek nem csupán finomak, hanem történeteket hordoznak: nagymama titkos receptjeit, régi ünnepi szokásokat, és azt a szeretetet, ami minden falatban ott van.

Most összegyűjtöttünk néhány klasszikus és különleges almás finomságot, hogy az idei karácsony még emlékezetesebb legyen – mert az ünnep nem csak az ajándékokról szól, hanem az együtt töltött pillanatokról és az ízekről, amelyek örökre velünk maradnak.

Almás-diós kocka vajkaramellelel

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg finomra vágott dió+2 evőkanál a díszítéshez
  • 15 dkg reszelt alma
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál étolaj
  • csipetnyi só

a habhoz:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 banán
  • 1 teáskanál tengeri só
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat elektromos habverővel fehéredésig verjük a porcukorral, amíg a tészta könnyűvé, habossá nem válik. Ekkor hozzászitáljuk a lisztet, a fahéjat, és óvatosan elkeverjük. Beletesszük a diót, a reszelt almát, az olajat, a csipetnyi sót. A tésztát vajazott, lisztezett 20-30 cm-es tepsibe öntjük, és az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
  2. A kristálycukrot hevítve karamellizáljuk, fokozatosan adagoljuk hozzá, majd elkeverjük benne a vajat. Hozzáadjuk a sót, a banánt, simára turmuxoljuk benne, hagyjuk enyhén kihűlni a keveréket, amíg el nem kezd sűrűsödni. Szétoszlatjuk a kisült almás tésztán, és megszórjuk a 2 evőkanál félretett dióval. 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Kockákra szeletelve tálaljuk.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban
Almás pirog
Hagyományos, fahéjas almával töltött finomság könnyed tésztában

Almás pirog

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 20 dkg alma
  • porcukor
  • fahéj
  • 2 dl tejföl
  1. A lisztet elkeverjük a tojásokkal, a sóval. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen kifehéredik, teljesen homogén és nyújtható nem lesz. Az almát lereszeljük, kb. 2 evőkanál porcukorral elkeverjük, és főzve kicsit megfonnyasztjuk. Fahéjjal ízesítjük.
  2. A tésztát tésztagéppel vagy sodrófával 1-2 mm vékonyra nyújtjuk, derelyeformázóval először köröket vágunk, majd megtöltjük a kinyomkodott almatöltelékkel, és a formázóval összenyomjuk a széleit. Forrásban lévő vízben pár perc alatt kifőzzük a tésztát, leszűrjük, porcukorral elkevert tejföllel, fahéjjal megszórva tálaljuk.
Fordított almatorta
Karamellbe sült almák és omlós tészta ünnepi varázslata

Fordított almatorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 nagy tojás
  • 1 evőkanál porcukor
  • csipetnyi só
  • 50 dkg alma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • tengeri só
  1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval. Hozzámorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd minimum 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kristálycukorhoz 1 teáskanál vizet adunk, közepesen sötét karamellt készítünk belőle, majd fokozatosan belekeverjük a vajat, melegítjük, amíg újra fel nem olvad a karamell. Adunk hozzá egy csipet tengeri sót.
  2. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A karamellt egy 22 cm-s kerámiatál aljára öntjük. Az almákat negyedeljük, kivágjuk a magházukat, 3 mm vékonyra felszeleteljük (hámozni nem kell). Az almaszeleteket a karamellre rétegezzük, majd rányújtjuk a tésztát. Kb. 7-8 mm vastag lesz. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, amíg a tészta enyhén megpirul, és látjuk, hogy a karamell a tészta oldalán bugyog. Ekkor kivesszük a sütőből, 5-10 percig pihentetjük, majd óvatosan kiborítjuk, úgy, hogy ráteszünk egy peremes tálat, majd gyors mozdulattal megfordítjuk.
Almarózsa
Leveles tészta és almaszeletek romantikus virágszirmokként

Almarózsa

Hozzávalók:

  • 270 g-os friss, kinyújtott, leveles tészta
  • 2 nagy piros alma
  • 1 citrom
  • pár kanál lekvár (szilva, sárgabarack)
  • porcukor a tálaláshoz
  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az almákat felnegyedeljük, kivágjuk a magházukat, majd 1 mm vékonyan felszeleteljük. A szeleteket azonnal citromlével elkevert vízbe tesszük. Melegítve enyhén puhára főzzük az almaszeleteket: ahogy forrni kezd a víz, már jó is az alma. Akkor jó, ha össze tudjuk hajtani, de nem törik. Vigyázzunk, ne főzzük túl.
  2. A leveles tésztát kitekerjük, 8 egyenlő csíkra felvágjuk. A csíkok közepét vékonyan megkenjük lekvárral, a csíkok egyik szélére helyezzük az almaszeleteket. Egymást félig fedjék és a háromnegyed részük lógjon ki a tésztából. Kettéhajtjuk a tésztacsíkokat, rá az almaszeletek aljára, majd feltekerjük. A rózsákat muffinkapszlival bélelt muffinformába helyezzük, és 25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral szórva tálaljuk.

Fotó: archív