Van valami varázslatos abban, ahogy az alma illata belengi a konyhát a téli ünnepek közeledtével. Gyerekkorunk karácsonyainak emlékei gyakran egy tál gőzölgő almás pite, fahéjjal megszórt sült alma vagy egy ropogós rétes köré fonódnak. Az alma nemcsak egyszerű gyümölcs, hanem a meghittség és az otthon melegének szimbóluma.
Ahogy kint hull a hó, és bent ropog a tűz, nincs is jobb érzés, mint egy szelet illatos, házi almás süteménnyel a kezünkben beszélgetni a családdal. Ezek az édességek nem csupán finomak, hanem történeteket hordoznak: nagymama titkos receptjeit, régi ünnepi szokásokat, és azt a szeretetet, ami minden falatban ott van.
Most összegyűjtöttünk néhány klasszikus és különleges almás finomságot, hogy az idei karácsony még emlékezetesebb legyen – mert az ünnep nem csak az ajándékokról szól, hanem az együtt töltött pillanatokról és az ízekről, amelyek örökre velünk maradnak.
Almás-diós kocka vajkaramellelel
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 10 dkg finomra vágott dió+2 evőkanál a díszítéshez
- 15 dkg reszelt alma
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál étolaj
- csipetnyi só
a habhoz:
- 15 dkg kristálycukor
- 20 dkg vaj
- 1 banán
- 1 teáskanál tengeri só
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat elektromos habverővel fehéredésig verjük a porcukorral, amíg a tészta könnyűvé, habossá nem válik. Ekkor hozzászitáljuk a lisztet, a fahéjat, és óvatosan elkeverjük. Beletesszük a diót, a reszelt almát, az olajat, a csipetnyi sót. A tésztát vajazott, lisztezett 20-30 cm-es tepsibe öntjük, és az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A kristálycukrot hevítve karamellizáljuk, fokozatosan adagoljuk hozzá, majd elkeverjük benne a vajat. Hozzáadjuk a sót, a banánt, simára turmuxoljuk benne, hagyjuk enyhén kihűlni a keveréket, amíg el nem kezd sűrűsödni. Szétoszlatjuk a kisült almás tésztán, és megszórjuk a 2 evőkanál félretett dióval. 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Kockákra szeletelve tálaljuk.
Ez is érdekelhet

Almás pirog
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 20 dkg alma
- porcukor
- fahéj
- 2 dl tejföl
- A lisztet elkeverjük a tojásokkal, a sóval. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg szépen kifehéredik, teljesen homogén és nyújtható nem lesz. Az almát lereszeljük, kb. 2 evőkanál porcukorral elkeverjük, és főzve kicsit megfonnyasztjuk. Fahéjjal ízesítjük.
- A tésztát tésztagéppel vagy sodrófával 1-2 mm vékonyra nyújtjuk, derelyeformázóval először köröket vágunk, majd megtöltjük a kinyomkodott almatöltelékkel, és a formázóval összenyomjuk a széleit. Forrásban lévő vízben pár perc alatt kifőzzük a tésztát, leszűrjük, porcukorral elkevert tejföllel, fahéjjal megszórva tálaljuk.

Fordított almatorta
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 nagy tojás
- 1 evőkanál porcukor
- csipetnyi só
- 50 dkg alma
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- tengeri só
- A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval. Hozzámorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd minimum 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kristálycukorhoz 1 teáskanál vizet adunk, közepesen sötét karamellt készítünk belőle, majd fokozatosan belekeverjük a vajat, melegítjük, amíg újra fel nem olvad a karamell. Adunk hozzá egy csipet tengeri sót.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A karamellt egy 22 cm-s kerámiatál aljára öntjük. Az almákat negyedeljük, kivágjuk a magházukat, 3 mm vékonyra felszeleteljük (hámozni nem kell). Az almaszeleteket a karamellre rétegezzük, majd rányújtjuk a tésztát. Kb. 7-8 mm vastag lesz. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, amíg a tészta enyhén megpirul, és látjuk, hogy a karamell a tészta oldalán bugyog. Ekkor kivesszük a sütőből, 5-10 percig pihentetjük, majd óvatosan kiborítjuk, úgy, hogy ráteszünk egy peremes tálat, majd gyors mozdulattal megfordítjuk.

Almarózsa
Hozzávalók:
- 270 g-os friss, kinyújtott, leveles tészta
- 2 nagy piros alma
- 1 citrom
- pár kanál lekvár (szilva, sárgabarack)
- porcukor a tálaláshoz
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az almákat felnegyedeljük, kivágjuk a magházukat, majd 1 mm vékonyan felszeleteljük. A szeleteket azonnal citromlével elkevert vízbe tesszük. Melegítve enyhén puhára főzzük az almaszeleteket: ahogy forrni kezd a víz, már jó is az alma. Akkor jó, ha össze tudjuk hajtani, de nem törik. Vigyázzunk, ne főzzük túl.
- A leveles tésztát kitekerjük, 8 egyenlő csíkra felvágjuk. A csíkok közepét vékonyan megkenjük lekvárral, a csíkok egyik szélére helyezzük az almaszeleteket. Egymást félig fedjék és a háromnegyed részük lógjon ki a tésztából. Kettéhajtjuk a tésztacsíkokat, rá az almaszeletek aljára, majd feltekerjük. A rózsákat muffinkapszlival bélelt muffinformába helyezzük, és 25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral szórva tálaljuk.
Fotó: archív


