Konyha

Pontosan ekkor kell enned a kocsonyát, hogy szerencsét hozzon az új évre: 2 remegős alaprecept

Kevés olyan étel van a magyar konyhában, amihez annyi babona és hiedelem kapcsolódik, mint a kocsonyához. Tudod például, hogy mikor kell enni, hogy szerencsét hozzon?
mikor kell kocsonyát enni, hogy szerencsét hozzon pirospaprikával szórt kocsonya tálban

Kocsonya: a téli szerencse titokzatos fogása

Ha van étel, amihez annyi hiedelem és babona kapcsolódik, mint a kocsonyához, az bizony ritka kincs a magyar konyhában. Nem véletlen, hogy a disznótorok után, a hideg téli napokon kerül az asztalra: a kocsonya nemcsak laktató és ízletes, hanem a szerencse szimbóluma is.

Miért eszünk kocsonyát?

Régen a kocsonya a takarékosság és a bőség jelképe volt. A disznó minden részét felhasználták, semmi nem ment kárba, így a kocsonya a „semmit nem pazarolunk” elv megtestesítője lett. A hosszú főzés és a lassú dermedés türelmet kívánt, ezért a háziasszonyok úgy tartották: aki türelmesen kivárja, míg megdermed, annak az új évben is jut elég mindenből.

Ezeket olvastad már?

  1. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok
  2. 17 éve rajong gyönyörű feleségéért Hans Sigl: a hegyi doktor mástól csábította el Susannét
  3. Ki ne dobd, ha ilyen régi mobiltelefonod van otthon: milliókat érhet ez az ócska készülék

Mikor hoz szerencsét?

mikor kell kocsonyát enni, hogy szerencsét hozzon pirospaprikával szórt kocsonya tálban
Te tudod, mikor kell enni a kocsonyát, hogy szerencsét hozzon?
  • A hagyomány szerint kocsonyát csak újév előtt vagy január első napjaiban szabad enni, mert csak úgy hoz szerencsét az egész évre.
  • A babona úgy tartja, hogy a kocsonya „összetartja” a szerencsét, ahogy az étel megdermed. Ha szépen remeg a tányéron, az azt jelzi, hogy az év is stabil és bőséges lesz.
  • Egyes vidékeken még azt is mondták: ha a kocsonya tetején megáll a kanál, akkor gazdagság vár a házra.

A kocsonya és a malac kapcsolata

Nem véletlen, hogy a kocsonya alapja a disznó részei. A malac előre túr, így a vele készült ételek – köztük a kocsonya – előrehaladást, fejlődést hoznak az életben. Ezért kerül az újévi menübe: aki kocsonyát eszik, az nem hátrafelé néz, hanem előre halad.

Babonák és apró trükkök

Sokan hiszik, hogy a kocsonyát nem szabad megkóstolni, amíg teljesen meg nem dermedt, mert „megzavarja” a szerencsét. Mások szerint a kocsonya tetejére tett citromkarika nemcsak ízesít, hanem elűzi a rossz energiákat. És van, aki úgy tartja: ha az első kocsonyát közösen eszi a család, az összetartást erősíti egész évben.

A kocsonya tehát nem csupán étel, hanem hagyomány, türelem és szerencse szimbóluma. Ha idén is kerül az asztalra, jusson eszedbe: minden remegő falat egy kis jókívánság a jövőre!

Zöldséges-tojásos kocsonya recept

tojásos kocsonya recept
Zöldséges-tojásos kocsonya

Hozzávalók:

  • 1 kg bőrös csülök
  • 2 disznóköröm
  • 1 disznófül
  • 1 farok
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1 nagy fehérrépa
  • 3 főtt tojás
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • só, frissen őrölt bors

A csülköt, a feldarabolt körmöket, a fület, farkat (ezeket előzőleg forró vízbe áztatjuk, majd lekaparva megtisztítjuk) kuktába tesszük. 2,5 liter vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a fokhagymákat, a felezett vöröshagymát, és 2 órán át főzzük, közben megsózzuk, megborsozzuk.

Hozzáadjuk a tisztított zöldségeket, puhára főzzük a húst, a körmöt. Az omlósra főtt körmöket kicsontozzuk, és a hússal együtt feldaraboljuk. A lila hagymát csíkokra vágjuk, a tojásokat meghámozzuk, és a kínálótányér méretétől függően felezzük vagy negyedeljük.

A zöldségeket felkarikázzuk. A húst 8 mélytányérba merjük, elosztjuk bennük a zöldségeket, a szeletelt hagymát és a tojást, rászedjük az átszűrt levet, és hűvös helyre tesszük szilárdulni.

Kocsonya aprított hússal recept

Kocsonya aprított hússal recept
Kocsonya aprított hússal

Hozzávalók:

  • 1 kg bőrös csülök
  • 2 disznóköröm
  • 1 disznófül
  • 1 farok
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1 nagy fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • citromlé

A csülköt, a feldarabolt körmöket, a fület, farkat (ezeket előzőleg forró vízbe áztatjuk, majd lekaparva megtisztítjuk) kuktába tesszük. 2,5 liter vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymákat, a felezett vöröshagymát, és 2 órán keresztül főzzük. Közben megsózzuk, megborsozzuk.

Beletesszük a tisztított zöldségeket, puhára főzzük a húst, a körmöt. Az omlósra főtt körmöket kicsontozzuk, a hússal együtt egészen kicsire aprítjuk vagy ledaráljuk. A lila hagymát apróra kockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk.

Összekeverjük az aprított hússal, bőven fűszerezzük borssal, sóval, pár csepp citromlével. Az aprított húst 6 darab 1 decis formába (pl. szufléforma) szedjük, 3-3 evőkanál kocsonyalevet merünk rájuk, és kihűtjük. A kocsonyásodott húst kiborítjuk a formából, 6 mélytányér közepébe helyezzük, rámerjük az átszűrt levet, és hűvös helyre tesszük szilárdulni.

Fotó: gettyimages, Vrábel Kriszta