Kecskesajtos cukkinifenyők
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 dkg cukkini (használjunk többféle méretű cukkinit, hogy a fenyőforma kijöjjön)
- 20 dkg tejszínes kecskekrémsajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. keleties fűszerkeverék
- olívaolaj
- frissen őrölt bors
- tengeri só
- negyed citrom
- ecetes/fagyasztott vörösáfonya vagy gránátalmamagok a tálaláshoz
- A cukkiniket kb. 6-7 mm-es szeletekre karikázzuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket, megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal, olívaolajat csepegtetünk rájuk. Forró sütőben vagy grill alatt kb. 15 perc alatt puhára sütjük.
- A kecskekrémsajtot elkeverjük a zúzott fokhagymával, kevés sóval.
- A kisült cukkiniszeletekre pár csepp citromlevet csepegtetünk, majd összeállítjuk a fenyőfa formákat: krémsajttal megkenjük a szeleteket, és fokozatosan egyre kisebb szeleteket helyezünk egymásra. Megszórjuk a fűszerkeverékkel, és áfonyával vagy gránátalmaszemekkel díszítve tálaljuk.
Fahéjas birskrémleves dióval

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg birsalma
- 1 db bionarancs
- 3 rúd fahéj
- 4-5 db szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- 1 dl főzőtejszín
- 10 dkg pucolt dió
- 1 tk. őrölt fahéj
- mentalevél a tálaláshoz
- A fogyasztást megelőző nap készítjük el, hogy a birs egy éjszakát tudjon állni a főzőlében. Így az íze és pektintartalma is kiázik, és besűríti a főzőlevet. A megmosott birs-almákat felkockázzuk (pucolni nem kell), fazékba tesszük.
- Felöntjük 1,2 liter vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, valamint a héjastól felkarikázott narancsot. Puhára főzzük a gyümölcsöt. Levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni a lében a birsalmát.
- Másnap kivesszük a fűszereket, a narancsot, és a tálaláshoz kevés birsalmakockát is félreteszünk. A levest simára turmixoljuk, elkeverjük a tejszínnel, és vissszatesszük bele a birskockákat. Tálalás előtt összeforraljuk. Ízlés szerint kevés édesítőszerrel édesítjük.
- A diót száraz serpenyőben, azaz zsiradék nélkül megpirítjuk, hogy intenzívebb legyen az íze. Durvára vágjuk, és tálaláskor a levesbe szórjuk.
Pisztáciás csirkepástétom sütőben sütve

Ez is érdekelhet: Ez a 3 legtrendibb karácsonyi desszert, amit most mindenki készít: vendégvárónak is tökéletes
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg csirkemell, darálva
- 2 db teljes kiőrlésű zsemle
- 10 dkg hámozott pörkölt pisztácia
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 4-5 levél kelkáposzta
A gyümölcsöntethez:
- 1 dl cukormentes áfonyalekvár
- 20 dkg erdei gyümölcs
- 1 dl vörösbor
- csipet só
- A darált csirkehúst tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra reszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a durvára vágott pisztáciát, a vízbe áztatott, kifacsart zsemléket és a tojást. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk a masszát.
- A káposztaleveleket sós vízben pár perc alatt előfőzzük, majd kibélelünk velük egy 7 dl-es szilikon őzgerincformát. Belelapogatjuk a csirkehúsos tölteléket, ráhajtogatjuk a káposztaleveleket, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük.
- Hagyjuk kicsit hűlni a formában, majd kiborítjuk belőle.
- A gyümölcsöntethez a fagyasztott erdei gyümölcsöt lábosba tesszük, felöntjük a borral. Takarékon 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a lekvárt, és 5 percig főzzük.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta


