Szilveszterkor nem kell lemondanod a finom falatokról, még akkor sem, ha már a januári diétára készülsz, vagy épen szénhidrátszegény diétát kell tartanod. Összegyűjtöttük a legjobb vendégváró ötleteket, amelyek nemcsak cukormentesek, hanem ízletesek és látványosak is. Így a buli hangulata megmarad, a lelkiismereted pedig nyugodt marad. Könnyű, kreatív receptek, amelyekkel mindenki elégedett lesz, és te is magabiztosan indíthatod az újévet!
Korhelykrémleves virslicsipsszel
Hozzávalók 8 kis adaghoz:
- 3,25 kg kelkáposzta
- 10 dkg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
- 8 dl hús- vagy zöldséglé
- 1 dl főzőtejszín
- 2 pár virsli
- Olívaolajon megpároljuk az aprított hagymát, majd a kockázott kelkáposztával lepirítjuk.
- Hozzákeverjük a zúzott fokhagymákat, az összevágott savanyú káposztát, felöntjük a húslével, és 35-40 perc alatt puhára főzzük a káposztát.
- Hozzáadjuk a főzőtejszínt, majd botmixerrel krémesítjük. Megsózzuk, megborsozzuk.
- A karikákra vágott virslit kevés forró olajban ropogósra sütjük. Kis nyársakra vagy koktélpálcikákra húzzuk a karikákat. Ezzel kínáljuk a levest.
Zöldfűszeres göngyölt malac narancsos-birsalmás káposztával

Hozzávalók 10 adaghoz:
- 2,5 kg körüli bőrös sertés/malaccsászár (csont nélkül)
- 2-2 evőkanál szárított majoránna, kakukkfű, bazsalikom, zsálya
- 4-5 ág friss rozmaring
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál frissen őrölt bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej lila hagyma
- 70 dkg lila káposzta
- 2 szem birsalma
- 1 db narancs
- só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál olívaolaj
- Az előkészített malac húsos oldalát nagyon alaposan sózzuk, borsozzuk. Egyenletesen megszórjuk az összekevert, szárított fűszerekkel, az apróra vágott rozmaringgal, a zúzott fokhagymagerezdekkel.
- Feltekerjük, szorosan összekötözzük, tűzálló tálba tesszük. Fóliával lefedve 180 °C-on 3,5 órán át sütjük, majd megkenjük a bőrt a kisült zsiradékkal. 230-250 °C-ra növeljük a hőfokot, hogy ropogósra süljön.
- A vékony csíkokra vágott hagymát olívaolajon dinszteljük, hozzáadjuk a vékonyra szelt káposztát, a sajtreszelőn lereszelt birsalmát és a narancs kifacsart levét.
- Sóval, frissen őrölt borssal, köménnyel ízesítjük. Lefedve, időnként megkeverve kb. 45 perc alatt puhára dinszteljük a káposztát.
Ez is érdekelhet: Kólaszirup házilag: az összes gyereket és vendéget lenyűgözheted, ha ez kerül az asztalra
Áfonyás túrógombócok vaníliakrémmel

Hozzávalók 6 adaghoz:
- 50 dkg túró
- 8 dkg durumbúzadara
- 1 citrom héja
- 4 dl natúr joghurt
- 5 db tojás
- 1 rúd vanília
- kevés édesítőszer
- 20 dkg áfonya
- A túrót egy tálban villával áttörjük, elkeverjük a durumdarával, a citrom reszelt héjával, egy csipet sóval és 2 tojássárgájával. Az áfonyát elfelezzük, és a felét a túróhoz keverjük.
- Egy órát pihentetjük, hogy a dara megszívja magát.
- A 2 tojássárgáját kemény habbá verjük, és óvatosan a túróhoz keverjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A túróból gombócokat formázunk, és tűzálló tálra helyezzük őket.
- A joghurtot elkeverjük a maradék 3 tojással, a vaníliarúd kikapart magjai-val, kevés édesítőszerrel és a félretett áfonyával. A vaníliakrémet a gombócokra öntjük, és az előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük az egész édességet.
Ez is érdekelhet
Fotók: Vrábel Kriszta


