Hozzávalók:
10 szelethez:
- 20 dkg liszt
- 2,5 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
a krémhez:
- 2 db citrom
- 10 dkg kristálycukor
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2,5 dl víz
- 10 dkg vaj
- 20 dkg eper
- 1 evőkanál porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
- A lisztet elkeverjük a porcukorral, hozzá morzsoljuk a felkockázott hideg margarint, és hozzáadjuk a tojást. A tésztát
gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (ha kell, kevés hideg vizet adunk hozzá). 30 percre hűtőbe tesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát szögletes vagy kerek piteformába nyújtjuk, ráhelyezünk egy méretre vágott sütőpapírt, és nehezéknek
szárazbabot szórunk rá. 15 percig sütjük, majd levesszük róla a babot, a sütőpapírt, és további 15 percig sütjük tovább a tésztát.
A leeső tésztadarabokból virág alakú kiszúróval kekszeket készítünk a díszítéshez, ezeket 8-10 perc alatt készre sütjük. - A krémhez a citromok héját lereszeljük, elkeverjük a cukorral és a vaníliás pudingporral. Hozzáfacsarjuk a citromok levét, fokozatosan adunk hozzá 2,5 dl vizet, miközben csomómentesre keverjük. Melegítve besűrítjük a krémet, majd elkeverjük benne a vajat. Lehűtjük, és amikor már csak langyos, a tésztára simítjuk (nem hagyjuk teljesen kihűlni, mert akkor nem simítható szépen). 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Eperrel és a porcukorral megszórt kis kekszekkel díszítjük.
Kiemelt kép: Vrábel Kriszta