Címlapsztori

Sváby András: „Hirtelen fellángoló típus vagyok”

Az elmúlt egy évben fenekestül felfordult Sváby András élete. Tíz esztendő után újra láthatjuk a képernyőn, párjával kisbabájuk született, ráadásul ősszel volt a sokáig rettegett 50. születésnapja!
atv atv heti napló család gasztronómia heti napló műsorvezetője milán műsorvezető ötvenévesen apuka sváby andrás szurovecz kitti vendéglátás

Igazi tavaszi, napsütéses, madárcsicsergéssel aláfestett tavaszi napon a Duna-parton találkozunk Sváby Andrással és kutyusával, Karcsikával. A népszerű tévés pár éve aligha gondolta volna, hogy valaha még egyszer kutyatulajdonos lesz, igaz, két felnőtt fia felnevelése után már azt sem hitte volna, hogy újra négyszer ébred majd éjjel egy síró kisbabától. Csakhogy az élet váratlan fordulatok utánozhatatlan mestere! Így hát András kissé értetlenül, ám boldogan tekint az élete nagy-nagy változásaira „Világéletemben olyan ember voltam, aki imádja a kezdeteket – meséli Sváby András. – Hatalmas lelkesedéssel létrehozni valamit, majd örülni és élvezni, hogy működik – ez vagyok én. Az utóbbi években megtapasztaltam, hogy nem csak a kezdést, az újrakezdést is boldogság átélnem, nem csak a munkában, a magánéletben is. Életem legfontosabb változása az, hogy új kapcsolatban élek, és épp egy éve megszületett a közös kisfiunk, Milán. Mondanom sem kell, ötvenévesen egész más apukának lenni, mint annak idején, a húszas éveimben volt. Igaz, hogy fáradtabb vagyok, és talán nehezebben viseltem, amikor Milán születése után sokszor keltünk éjjelente. Ám ez az időszak rövid volt, és többnyire a párom, Andrea pattant ki az ágyból, ha felsírt a gyerek. Neki Milán az első gyereke. Az is biztos, hogy kevésbé vagyok parázós, mint régen. Két gyerek felnevelése után már tudom, mitől mennyire kell megijedni vagy épp nem.” András és gyermekorvos párja, Andrea már a kis Milánt várták, amikor úgy döntöttek, rajta kívül érkezhet még egy új családtag. „Különös történet, de a kutyánk, Karcsika a volt feleségem kutyájának a testvére. Pontosabban ugyanattól a mamától származik,  csak egy későbbi alomból. Kenny kutya pedig olyan jó természetű, hogy tudtam, ha az anyjának lesznek még kölykei, én bevállalok egyet. Amikor jött a hír, hogy van újszülött alom, persze, volt bennünk némi félsz, hogy nem túlvállalás-e egyszerre a kutya és a gyerek, de aztán végül elhoztuk Karcsikát, amit nem bántunk meg! Még az apai terhek egy részét is leveszi a vállamról, mert sokszor remekül elszórakoztatja Milánt, aki egész nap húzza-nyúzza, ám Karcsika bölcsen tűr” – nevet Sváby András.

„Ma már fütyülök a koromra!”

Az ATV Heti Naplójának műsorvezetője elárulta, tavaly jó ideig képtelen volt megbékélni azzal, hogy közeledett az ötvenedik születésnapja. „Utáltam az 50 előtti évet, a lelki felkészülési időszakot, mert úgy éreztem, ez olyan sok, hogy nem vagyok hajlandó betölteni. Úgy gondoltam, nem telhetett el ennyi idő az életemből, ez csak valami félreértés. Emlékszem, apámat ennyi idősen már öregnek láttam, én pedig nem érzem magam annak. Sőt, negyvennek sem! Aztán valahogy csak eljött, meg el is múlt ez a válságos születésnap, és ma már fütyülök az egészre! Mit nekem akár a hatvan vagy a hetven? Eldöntöttem, nem érdekelnek a számok, én fiatal vagyok” – jelenti ki Sváby András, majd hozzáteszi: személyi edzője is van, aki például tegnap rettenetesen megkínozta, viszont ilyenkor boldog, mert úgy érzi, tett valamit az egészségéért. „Az élet minden területén, így a sportban is hirtelen fellángoló típus vagyok. Most arra törekszem, hogy a lelkesedés meg is maradjon. Egy maratont persze nem nézek ki magamból, de egy félmaratonra talán egyszer benevezek” – meséli.

„Gondolatban sokszor máshol járok”

András tíz esztendő kihagyás után tavaly tért vissza a képernyőre. Előtte sokáig a gasztronómia és a vendéglátás területén tevékenykedett nagy örömmel, és teszi ezt ma is – a különbség csak annyi, hogy most az ATV-ben is sok munka várja. „Üzletemberként is jól éreztem magam a bőrömben, sokáig nem is tudatosult bennem, hogy hiányzik a képernyőzés és a szerkesztőségi nyüzsgés – meséli András. – Amikor megtalált az ATV ajánlata, csak egy éjszakát gondolkodtam és igent mondtam, persze azzal a kitétellel, hogy a tartalom tekintetében nem kötök kompromisszumot. Imádom a Heti Napló csapatát, és az egész ATV ritka jó társaság, nem dolgoztam még ilyen jó hangulatú munkahelyen. Külön öröm, hogy olyan régi baráttal dolgozhatok együtt, mint Vujity Tvrtko. Amikor szabadságra megyek nyáron, ő helyettesít majd a képernyőn. Már alig várja!” – nevet a tévés, majd hozzáteszi, hogy vitorlázni készülnek. „Csak a vízen tudom kikapcsolni a munkával kapcsolatos gondolataimat. Nagyon nehezen tudom letenni azt, ami aktuálisan erősen foglalkoztat, ilyen szempontból nehéz ember vagyok, nem könnyű velem együtt élni. A párom sokat tudna mesélni az állandó, idegesítő telefonnyomkodásomról meg arról, hogy gondolatban túl sokszor máshol járok. Ebben van még mit fejlődnöm! Szerintem
Andi csak azért visel el, mert ha összeszedem magam, nagyon szórakoztató tudok lenni, és ha el is felejtek egy-egy jeles napot, a kreatív elmém működésbe lép, és azonnal kitalálom a mentőmegoldást.”

Merre járnak a nagyfiai?

Sváby András két felnőtt fiára is nagyon büszke. Tomi Londonban van és hajómérnöknek tanul, Peti pedig tavaly érettségizett, és úgy döntött, az egyetemi tanulmányai megkezdése előtt egy-két évet a vendéglátásban dolgozik. Tomi is arra törekszik Angliában, hogy a tanulás mellett munkát találjon. „Nagyon büszke vagyok a talpraesett fiaimra, és örülök annak, hogy nagyon jó a kapcsolatunk, napi szinten beszélünk. Mindketten kedvesen, nyitottan viszonyultak az életemben bekövetkezett változáshoz, és imádják a kisöccsüket, jóban vannak a párommal is, így bármikor örömmel jönnek hozzánk is haza” – mesél büszkén a családjáról Sváby András.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete