Címlapsztori Sztárok

Kánya Kata a lányáról: „Rozina a főzőtudományát nem tőlem örökölte, mivel én egész életemben fogyókúráztam

Sokáig Kánya Kata volt a híresebb, ma már a séfként ismert Wossala Rozina legalább annyira népszerű, mint az egykori színésznő. Kapcsolatukat az édesanya szemszögéből mutatjuk be.

Annak idején Kánya Kata ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy anyuka legyen. 1984 júliusában valóra vált ez az álma, világbajnok vitorlázó férjétől, Wossala Györgytől megszületett Rozina. Amikor Rozi kislány volt, Kata esténként színházban játszott. Gyermekét egyedül nevelő szülőként próbált egyszerre helytállni édesanyaként és színésznő­ként.

„A lányunk hároméves volt, amikor szétmentünk az édesapjával. Rozit szándékosan nem vittem be magammal az előadásokra. Nem akartam, hogy megfertőződjön a szakmámmal. Nagyon igazságtalan, sok mindentől függő, kiszolgáltatott ez a pálya. Egy gyerek számára a kulisszák mögötti élet maga a megvalósult mesevilág, hiszen a színházi folyosón mindenféle érdekes jelmezbe bújt emberek jönnek-mennek, akik könnyen azt az illúziót kelthetik benne, hogy neki is közéjük kell tartoznia. Úgy voltam vele, ha Rozinából elemi erővel tör ki, hogy színésznő akar lenni, akkor kitapossa magának a színpadra vezető utat. Szerencsére nem így lett” – mondja Kata, aki már 26 éve a saját társkereső irodáját vezeti.

Egyedül nevelte fel a lányát

Első főztjét 15 évesen készítette

Az egykori színésznő a szülei segítségére mindig számíthatott. Sokszor vigyáztak Rozinára, amíg én dolgoztam. Az édesanyám és a lányom között különleges kapcsolat alakult ki. Anyukám imádta az unokájával tölteni az időt, és egyszer azt mondta nekem, nagymamának lenni nem rokonsági fok, hanem elmeállapot.” Rozina 15 éves lehetett, amikor az első főztjét elkészítette.

„A főzőtudományát nem tőlem örökölte, mivel én egész életemben fogyókúráztam, számomra nem volt központi téma az evés és a főzés. Rozi kiskamaszként meg is kérdezte tőlem: Mama, te azt képzeled, hogy én mirelit bélszínrolón fogok felnőni?” – idézi fel nevetve Kata, aki úgy emlékszik, hogy Rozina egy sítábor után kezdett el érdeklődni a konyha iránt. Ez a 90-es évek közepére tehető.

„A táborban volt velük egy oktató, aki különféle egészséges ételeket készített nekik. Ez annyira megtetszett Rozinak, hogy amikor hazajött, ő is megcsinálta nekünk, amiket a táborban evett. Azóta imádom a lányom főztjét, ráadásul nyugodt szívvel fogyaszthatom, mert nem hizlaló alapanyagokból készülnek.”

Büszkeséggel tölti el a lánya sikere

A 38 éves Wossala Rozina a reformkonyha híve, kreatívan párosítja és továbbgondolja az ételeket, különleges receptjeiből tavaly ősszel egy szakácskönyve is megjelent. „Amikor Rozi feljön hozzám, az első dolga, hogy kinyitja a hűtőszekrényt, és a benne lévő ételek nyolcvan százalékára azt mondja, ezt nem lehet megenni, mert nem egészséges. A maradék húsz százalékból pedig ripsz-ropsz összedob egy klassz kaját. Rozinához nagyon passzol a vendéglátás. Örülök, hogy szereti a munkáját. Mindig megnézem azokat a tévéműsorokat, amikben szerepel, és ma már sokkal többször látni őt a tévében, mint engem. Kislányként ő volt a színésznő Kánya Kata lánya, ma már én vagyok a híres séf, Wossala Rozina anyukája. És így van ez jól! Nincs rivalizálás köztünk, büszkeséggel tölt el, hogy sikeres gyerekem van.”

A világ végén is feltalálja magát

A 69 éves sztármami arra is felkészült, hogy a lányától hosszabb időre el kell búcsúznia. „Rozi beleszeretett Costa Ricába. Szó van arról, hogy kiköltözik, és a budapesti étterme mellett ott is belefog egy vendéglátós, idegenforgalmi vállalkozásba. Anyaként nem felhőtlen öröm, amikor a gyermeked tízezer kilométerre lakik tőled, de ha ő ott boldog, akkor nekem el kell fogadnom a döntését” – magyarázza Kata, akinek esze ágában sincs Rozinával tartani.

„Egyfelől öreg fát nem szabad átültetni, másrészről nem akarok a lányomra akaszkodni. Mindig ódzkodtam attól, hogy másoktól függjek, kiszolgáltatott helyzetbe kerüljek. Úgy érzem, én ott csak kolonc lennék a nyakán, ezt semmiképp sem szeretném. Imádjuk egymást, de mindkettőnknek jobb, hogy külön élünk. Biztos vagyok benne, hogy Rozi a világ másik felén is könnyen fog boldogulni.”

Döntőbíró a celebek között

Hétköznap esténként már látható a Troll a konyhában kulináris krimi 2. évada a VIASAT3 műsorán. A cele­bek feladata az, hogy elnyerjék a döntőbíró, Wossala Rozina tetszését az általuk elkészített ételekkel – és így növeljék a csapatkassza tartalmát –, a trollnak viszont egy küldetése van: hogy ezt megakadályozza. A rendkívül izgalmas és vicces gasztroműsor egyedülálló a konyhashow műfajban, hiszen a főzés itt csak egy eszköz, a hangsúly a szórakoztatáson van.

Fotó: Csibi Szilvia, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete