Címlapsztori Sztárok

A 80-as évek ikonikus lemeze volt a Tini dal: Ullmann Mónika japán találmányról énekelt, Wolf Kati beindította a karrierjét

A 80-as, 90-es években nem igazán létezett olyan háztartás, ahol ne lett volna a polcon a Tini dal című lemez vagy kazetta, melynek slágereit még ma is kívülről fújja gyerek és felnőtt. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet Magyarország első igazi válogatásalbumáról.

B. Tóth László: Innen indult az ötlet

Az albumon szereplő szinte valamennyi dal már korábban ismert és népszerű volt. Csak hát mindegyiket külön-külön lemezen lehetett meghallgatni, sőt akadt olyan, amit csak rádió játszott. Rádióadóból sem volt túl sok a nyolcvanas évek elején, és azok sem a gyerekdalokat sugározták. A Tini dal album ötlete B. Tóth László fejéből pattant ki 1984-ben. „Még kicsi volt a lányom, és otthon meg az autóban kazettán is mindig gyerekdalokat hallgatott. Miatta gondoltam azt, hogy kellene készíteni egy válogatáslemezt. Akkoriban csak egy lemezkiadó létezett, a Hungaroton, így a dalokat könnyen el tudtam kérni, a szerkesztésnél azonban nehéz dolgom volt, mert sok kiváló dal közül kellett kiválasztanom tizenhatot” – emlékszik vissza B. Tóth. S arra is, hogy addig Magyarországon nem is jelent meg válogatásalbum.

Moncsicsi – Ullmann Mónika: Egy japán találmányról énekelt

A babaarcú majmocskát egy bizonyos Kóicsi Szekigucsi alkotta meg 1974-ben, Japánban. Hamar a világ kedvence lett, a franciák KiKinek hívták, angol nyelven pedig Chic-a-boo néven vált ismertté, Dániában Bølle, Spanyolországban Virkiki lett a neve. A Moncsicsi kezdetben 18 cm magas volt, és létezett belőle fiú- és lányváltozat is. A babák először kék szeműek voltak, de 1985-től barna szeműre változtatták őket. Idővel több változat is kialakult belőlük szín, öltözék és méret alapján. Magyarországon 1980-tól lehetett kapni a Hongkongban gyártott Moncsicsit, először csak a dollárboltokban, később másutt is. Olyan népszerű lett, hogy 1982-ben dal is íródott róla, melyet a kis Ullmann Mónika énekelt.

Vuk – Wolf Kati: Ezzel dőlt el a pályája

1981-ben jelent meg a Vuk című kislemez, mely az egész estés rajzfilm alapján készült. A főcímdalt az akkor hétéves Wolf Kati énekelte édesapja, Wolf Péter és zenekarának közreműködésével.

„Tulajdonképpen erre a munkára én jelentkeztem apámnál, nem volt betervezve, hogy gyerekként dolgozni fogok. Hallgattam, ahogy komponál, megtanultam a dalt, és megmutattam neki. Ezután vissza se akartam menni a suliba, eldöntöttem, hogy innentől kezdve a pályára álltam” – mesélte a Petőfi Rádióban Kati.

„Csoda élmény volt gyerekként egy ilyen izgalmas dologba csöppenni, különös öröm, hogy a dalt és a rajzfilmet pedig a mostani gyerekek is ismerik, örök darab lett.”

Tini dal – Neoton Família: Emlékeket ébreszt

Az együttes 1982-ben megjelent, Szerencsejáték című lemezén szerepelt ez a sláger. „Ez a dal a fiataloknak szól, az első szerelemről, a kamaszszerelemről, amikor még olyan egyszerű az élet, talán ezért is került fel két évvel később erre az albumra. Hogy mi lehet a Tini dal népszerűségének a titka még ma is? Aki fiatal korában hallgatja, az ráismer magára, az idősebbek pedig nosztalgiával emlékezhetnek vissza az első csókra és első szerelemre” – mondta Csepregi Éva.

Hinta – Kati és a Kerek Perec:  Állatkereskedést nyitott inkább

Az együttes 1975-ben alakult. A Kati és Kerek Perec mellett a Neoton volt a kor másik olyan csapata, mely slágerzenéket játszott. Számos fülbemászó nótájuk közül a Hinta – mely a játszóterek hangulatát idézi – felkerült a Tini dal albumra.

Sajnos még ugyanabban az évben, 1984-ben megszűnt a Kati és a Kerek Perec formáció, mert Erdős Péter, a popipar mindenható ura úgy döntött, hogy a Neoton marad és Katiék mennek. Két oszlopos tagja, Végvári Ádám és Bardóczi Gyula már korábban távoztak, és csatlakoztak a Neotonhoz. A feloszlás után a névadó Nagy Kati megszakította zenei karrierjét, és miután kitanulta a szakmát, állatkereskedést nyitott Budapest belvárosában, a nagykörúton. 2010-es haláláig ezt üzemeltette.

Pancsoló kislány és Eperfagyi – Kovács Eszter: Gyorsan jött siker

Eszter második osztályos volt, amikor bekerült a Magyar Rádió Gyermekkórusába, innen választották ki 1959-ben a Pancsoló kislány fel­éneklésére. Megjelent a próbateremben a dal szerzője, Berki Géza, azzal, hogy kell neki egy gyerekhang, mindegy, hogy fiú vagy lány. Mind a hatvan ott lévő gyerek dalolt valamit. Végül Eszter alig másfél óra alatt felénekelte a dalt, mely egy évvel később kislemezen is megjelent, rajta többek közt az Eperfagyi című nótával, melyet szintén ő énekelt, s mely szintén felkerült a Tini dal korongra is. Eszter a rádiófelvételért háromszázvalahány forintot kapott, utána a lemezért még kilencszázat. Pedig a korong még Japánban is megjelent, a szigetországban több mint 100 ezer kislemezt adtak el a Pancsoló kislányból. A kislányt az egész ország megszerette, sok új irigye is lett, a Gyermekkórus vezetősége nem nézte jó szemmel a népszerűségét, ezért megfenyegették, ha fellép, kiteszik a kórusból. Családja 1960-ban elköltözött Szegedre, az iskolát már ott fejezte be. Eszter a városban maradt, és civil munkából élt, azóta nagymama lett.

Őket is hallhattuk az albumon

Csongrádi Kata a Nyuszi-bugi és a Koala maci című dalokat énekelte.

Koncz Zsuzsa slágere a Micimackó volt.

Szöveg: Szabó Csaba

Kiemelt kép: MTI

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete