Címlapsztori Sztárok

Szabados Ági: „Szeretnék majd családot, de egyelőre a két boltom a két gyerekem”

Élvezi a szabadságot, és egy ideje lelkesen jár az önismeret útján, melyhez az olvasás, az írás és a külföldi élmények is hozzátesznek. Sőt, talán egy nap egyedül indul zarándokútra.

Korábban híradós műsorvezetőként éveken át alig utazott, hiszen ez a hivatás mindennapos jelenlétet követelt. Mióta az RTL Klub Reggeli háziasszonya lett, jóval több a szabadsága, amit nagyon élvez. Éppen a napokban tért haza Portó-ból, ahová kifejezetten azért ment, hogy meglátogassa a kis könyvesboltot, ahol J. K. Rowling az első Harry Potter-kötetet írta.

Barátságok az olvasóklubból

„Velem annak idején, kislányként ez a történet szerettette meg az olvasást, és nagy vágyam volt eljutni Portóba, ahol a Livraria Lello könyvesbolt található – meséli Ági. – Ez a régi, pici, meghitt hangulatú könyvesbolt igazi zarándokhellyé vált, a bejárat előtt kígyózik a sor, félóránként engedik be a turistacsoportokat. Igazi csajos utazás volt, mert a barátnőm, Lilla is velem tartott, akit szintén a könyveknek köszönhetően ismertem meg két éve. Egyszer csak írt nekem a Facebookon, hogy az olvasást népszerűsítő csoportomnak köszönhetően kapott rá újra a könyvekre, és ezért olyan hálás, hogy szívesen kisminkelne egy forgatásra. Eljött, szinte azonnal összebarátkoztunk, ami azóta is töretlen. Különös, hogy mindketten a médiaszakmában dolgozunk, de előtte soha nem találkoztunk. Ez sorsszerű, ahogyan az életben minden kapcsolatnak megvan a maga rendelt helye és ideje.”

Minden hónapban más városban

Ági tavaly úgy döntött, hogy 2023 legyen az utazás éve. Azt tűzte ki célul, hogy idén minden hónapban ellátogat valahova néhány napra, és eddig úgy tűnik, sikeres a kihívás. „Idén voltam már Barcelonában, Lisszabonban, Rómában, és most Portóban is. Ilyenkor könyvesboltokat nézegetek, ismerkedem a különböző kultúrákkal, de van, hogy csak leülök egy parkban olvasni, hogy megtapasztaljam a helyi életérzést. Szeretek csak úgy lenni, és élvezni a szabadságot. Ezért is foglalkoztat a gondolat, hogy egyedül utazzak. Ugyan jó megosztani a szeretteinkkel az élményeket, de mennyivel többet megtudhatunk magunkról, ha egyedül vagyunk, és ott a nagyvilág!” – vélekedik.

Imád utazni, elvegyülni a helyiek között

Kiírja magából az érzelmeit

Ági azt meséli, néhány évvel ezelőtt saját traumái feldolgozása okán fordult a könyvek, az olvasás felé. Rájött, egy-egy nehéz élethelyzetben milyen sokat adnak a regények vagy a lélektani írások. „A történetek ereje nem egyszer kirángatott már a mélypontról – árulja el. – Ilyen szempontból leginkább Edith Eva Eger A döntés című könyve volt mérföldkő az életemben a maga csodálatos, mégis egyszerű üzenetével, miszerint bármi történt is veled, az, hogy képes vagy-e felállni, magadhoz ölelni a múltat, és továbblépni, csak a választásod kérdése. A pszichológusom tanácsára én is elkezdtem terápiásan írni, ami nagyon hasznos volt, mert rengeteg érzelmet kiventiláltam magamból. Persze ezek az írások nagyon személyesek és megjelenésre nem alkalmasak, de nekem sokat adtak. Hogy fogok-e valaha saját művel jelentkezni, azt nem tudom, mert egyrészt kicsit szabotál, hogy nagyon sok jó könyvet olvasok, másrészt viszont olyan izgalommal tölt el, amikor mondjuk, Vámos Miklóst hallgatom az alkotás folyamatáról beszélni, és úgy érzem, én is át szeretném élni a pillanatot, mikor a történet egyszer csak varázslatos módon életre kel.”

Ági jelenleg teljes erőbedobással szervezi az olvasást népszerűsítő közössége életét, és vezeti kis könyvesboltját. Mint mondja, imádja a tévés munkáit, de biztonságot ad neki a tudat, hogy több lábon áll. „Tudom, sokaknak az én koromban már két gyereke van, nekem egyelőre a két boltom a két gyerekem. Persze, ha úgy alakul, szeretnék majd családot. Ugyanakkor olykor ráeszmélek, már így is milyen fantasztikus életem van. Korábban sokan korlátoztak, és talán én is önmagamat. Most végre szabadnak érzem magam, a magam ura vagyok, olyan életet alakítottam ki, amit szeretek élni, és ez önbizalmat ad” – árulja el.

„A gyógyulás bibliája”

Ági és a kiadói csapata most ért egy nagy munka végére: tíz irodalomterapeutával dolgozott együtt egy különleges köteten. „Szöveglelő címmel jelent meg a könyv, ami a gyógyulás bibliája is lehet az olvasók számára. Szakemberek ajánlanak benne léleksegítő könyveket az élet fontos kérdéseiben, legyen szó házasságról, szerelemről, válásról, gyereknevelésről vagy éppen gyászról. Akár arról, mit olvasson az, akit honvágy kínoz, vagy aki, mint én is, az utazásai során építi újra önmagát” – mesél az Ünnepi Könyvhétre megjelent kötetről.

Fotó: Szabó Lilla, Rtl

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete