Címlapsztori Sztárok

Tíz hónapja gyászol, de már képes mosolyogni Leblanc Győző: „Az én szívemben még Évike él!”

Felesége tavaly augusztusi elvesztése óta most először nevetett önfeledten. A 76 évesen is fess előadóművész úgy érzi, a Szeredy Krisztinával közös ausztráliai turné kihúzta őt a lelki mélypontról.

Amikor fél évvel ezelőtt találkoztunk, még nagyon friss volt a seb, Leblanc Győző hangja el-elcsuklott, miközben imádott feleségéről, Tóth Évikéről mesélt. Januárban szinte egy mondatot sem tudott úgy elmondani, hogy ne jelentek volna meg a szemében a fájdalom könnyei. A legendás énekest szerencsére most sokkal jobb lelkiállapotban találtam.

„Csodálatos két és fél hónapot töltöttem Ausztráliában. Félve vágtam bele az utazásba, mert utoljára a feleségemmel, Évikével turnéztunk ott. Millió gyönyörű, közös emlékünk volt, és tartottam attól, hogy a sebek feltépődnek, amikor ugyanazokon a helyeken járok, ahol néhány évvel ezelőtt még kettesben voltunk” – meséli a művész.

Feleségével húsz évet töltött boldogságban

Krisztina jól ismerte a néhai feleségét

Leblanc Győzőt és új színpadi partnerét, Szeredy Krisztinát nagy szeretettel fogadták az Ausztráliába kivándorolt magyarok. Több nagyvárosban koncerteztek, és a Magyar Fesztiválon is nagy sikerű műsort adtak.

„Hazafias dalokat, világslágereket, magyar nótákat és operetteket énekeltünk. A tenyerén hordozott minket a közönség. Én még ennyi szeretetet sosem kaptam, ölelgettek, puszilgattak az emberek. Kriszti olyan sugárzó egyéniség, hogy nem létezhet olyan, hogy a közönséget ne nyerné meg magának. Ha kell, az asztal tetejére is felpattan, és ott ropja a csárdást. Minden előadásunk után vastapsot kaptunk, ami egy olyan bohóclelkű ember számára, mint amilyen én vagyok, óriási öröm.” Jóllehet Krisztina három évtizeddel fiatalabb Győzőnél, a színpadon ez a korkülönbség eltűnik köztük.

Szeredy Krisztinával Ausztráliában

„Eleinte megfordult a fejemben, hogy túl fiatal partner hozzám, de nagyon tudtunk együtt létezni a fellépéseken. Krisztina szép arcú, kedves nő. Jól mutattunk együtt. De kérem, ezt ne értsék félre, csak a színpadon voltunk ragyogó partnerei egymásnak, az én szívemben még Évike él! Azt hiszem, ha a néhai feleségem látta volna a produkciónkat, elégedetten dicsér meg minket. Egyébként Évike jól ismerte Krisztinát, mert korábban szerepelt a színházi előadásainkban. Meg is jegyeztem, hogy ilyen kiválóan képzett operettprimadonnát rég hallottam.”

Kenguruhúst evett a születésnapján

Az előadóművész a 76. születésnapját is Ausztráliában töltötte. „Barátaim, ismerőseim köszöntöttek fel. Kenguruhúst sütöttünk a kertben, kedélyesen beszélgettünk. A feleségem elvesztése óta először tudtam önfeledten nevetni, olyan jó hangulatban telt az este. Úgy érzem, más emberként jöttem haza. Túljutottam a lelki mélyponton, és készen állok arra, hogy itthon is koncertezzem.” Győzőnek visszatért az életkedve, újra vannak céljai. Párosban képzeli el a színpadi karrierjének folytatását.

„A sikerre való tekintettel azt tervezem, hogy Krisztinával az itthoni közönség előtt is bemutatkozunk. A feleségemmel számtalan falunapon, városi rendezvényen énekeltünk, most Krisztinával szeretném bejárni az országot. Úgy érzem, tudok még magamból adni a közönségnek. Hálás leszek minden fellépésért.”

Az egyszerű ételeket megfőzi magának

Most abban a budatétényi villában él, amiben Évikével oly sok évet töltött boldogságban. „A hagyatéki tárgyalás ­nyár végén várható, addig biztos itt maradok. De túl nagy nekem ez a ház, előbb-utóbb elköltözöm, továbblépek, és ez így van rendjén. Azt hiszem, Évike sem várná el, hogy depressziósan itthon töltsem életem hátralévő időszakát.”

Győzőnek nem esik nehezére a nagybevásárlás, a takarítás, a kert gondozása, mert korábban is szívesen csinálta. Özvegyemberként főzni is megtanult, egyszerűbb ételeket készít ebédre.

Szeredy Krisztinával Ausztráliában

„Évike remekül főzött, húsz évig nekem nem volt dolgom a konyhában. A kényszer nagy úr, most odaállok a tűzhely mellé. Tegnap spenótot főztem, ma zöldséglevest. Egytálételt szinte mindennap összedobok magamnak. Ha pedig nincs kedvem készítgetni, elmegyek a legközelebbi török büfébe egy jó gyrosra” – mondja nevetve. Mi pedig annyit fűzünk hozzá, öröm látni, hogy visszatért a művész úr életkedve!

Fiaival megy vakációra

Győzőnek a második házasságából, Csonka Zsuzsanna opera-énekesnőtől két gyereke született. A 33 éves Győző és a 31 éves Gergely. „A fiaim még nem nősültek meg, unokám sem született. A fiúk találták ki, hogy idén nyáron menjünk együtt a horvát tengerpartra. Nagyon várom a közös vakációt. Boldog vagyok, hogy nem hagynak magamra. Sok szeretetet kapok tőlük” – árulja el.

Fotó: Pintér Márta, Birton Szabolcs, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete