Címlapsztori Sztárok

Bódi Margó: „Lilien unokámat a Jézuska dobta be a kerítésünkön”

A nagymama nagyon büszke a legkisebb unokájára. Liliennek adja át azokat a konyhai fortélyokat, amiket annak idején ő Bódi Guszti édesanyjától, Boriska nénitől lesett el. A családi hagyományokat így őrizhetjük meg nemzedékeken át.

Mákos kalács készül advent első vasárnapjára. Apró, szorgos kis gyerekkezek segítenek a nagymamának a konyhában. Lilien is gyúrja a tésztát, Margó mama pedig elismerő szavakkal dicséri a majdnem ötéves unokáját.

„Ez a kislány a szemünk fénye, a családunk legfiatalabb tagja!”– árulja el az énekesnő. – Viccesen azt szoktam mondani, a Jézuska dobta be a kerítésünkön, mert Lilien váratlanul érkezett a kisebbik fiamékhoz.”

A történet szerint, Csabi és a felesége, Gina egyszer csak megjelent egy horgolt kiscipővel Bódiék házában.

„Azt hittem, a menyem készítette, meg is dicsértem, hogy milyen ügyes. Erre a fiatalok közölték velünk, hogy kisbaba érkezik hozzájuk, és így akarták a tudtunkra adni. Először el sem hittem, hogy ez megtörténhet, hiszen a fiuk, Romeó ekkor már betöltötte a tizenegyedik évét, és szó sem volt arról, hogy kistestvért szeretnének neki. Amikor megtudtam, hogy újra nagymama leszek, csak azért drukkoltam, és naponta kilenc miatyánkot mondtam el, hogy egy aranyos kislány érkezzen a családunkba” – meséli Margó.

A majdnem ötéves Lilien a legkisebb unokája

Éjjel is szívesen süt palacsintát

Az ima meghallgatásra talált. Liliennél kedvesebb, cserfesebb és mosolygósabb unokát nem is kérhettek volna a sorstól.

„Olyan kis talpraesett és ügyes. A sütés-főzés iránt is magától kezdett el érdeklődni. Amikor Lilien nálunk volt, látta, hogy teszek-veszek a konyhában, ő pedig nem a babájával játszott, hanem odajött hozzám, és azt figyelte, hogyan készítem az ebédet. El is határoztam, hogy megtanítom neki a hagyományainkat, felkészítem arra, hogy mi a feladata egy szép roma lánynak.”

Margó annak idején, Guszti édesanyjától, Boriska mamától tanulta meg, hogy milyen egy szorgalmas háziasszony. Most ő adja át a stafétát Liliennek. „Kilencéves voltam, amikor az édesanyám meghalt. Guszti 14 éves koromban szöktetett meg otthonról, a családjukhoz kerültem. A férjem anyukája tanított meg mindenre. Boriska mamától lestem el, hogy mi egy tisztességes roma asszony feladata. Főzés, mosás, takarítás, bevásárlás” – meséli Margó.

Az énekesnő jó menyecskének bizonyult, mert a mai napig mindent úgy csinál, ahogy az elődök megtanították neki. „Guszti dolga, hogy pénzt keressen, gondoskodjon rólunk, az enyém, hogy vezessem a háztartást, gyereket neveljek és kiszolgáljam a férjemet. Olyan nálunk nem fordulhatott elő, hogy ha valamelyik unokám éjjel kettőkor felébresztett, hogy kakaós palacsintát enne, én ne keltem volna ki az ágyból, és ne sütöttem volna néhány darabot. Nem is tudnék visszaaludni, ha nem teljesíteném a férjem, a gyerekeim vagy az unokáim kívánságát” – mondja az ötszörös nagymama.

A kislány már most imád a konyhában tüsténkedni

Boldogan osztja meg a receptjeit

A Tv Paprikán Bódi Margó ízvilága címmel főzőműsort vezet. Az énekesnő kiváló vendéglátó és remek szakács. Szombat délelőttönként osztja meg a receptjeit. „A sógornőm, Ági segítségével a kedvenc családi ételeinket készítjük el. Főzés közben elmeséljük az adott étellel kapcsolatos történeteket, a tévénézők megismerkedhetnek néhány tradicionális roma szokással is.”

Derékig érő hajra vágyik

Miközben a mákot töltik a kalácsba, a szó ismét a gyerekekre terelődik. „Olyan jó látni, hogy a felnőtt unokáimnak, Gusztávónak (24), Csabikának (23), Evelinnek (20) és Romeónak (15) sínen van az élete. Dolgoznak, egyetemisták vagy középiskolába járnak. Az óvodás Lilien maradt itt nekünk. A szombatot és a vasárnapot nálunk szokta tölteni. Állandóan ölelget, puszilgat minket. Gusztit Papócskának hívja, imádja a nagyapját. A hajamat is szereti fésülni, és mindig azt kérdezi tőlem, mikor lesz neki is olyan hosszú, mint az enyém. Guszti erre viccesen azt szokta mondani: drágaságom, feküdj le a földre, és akkor neked is földig fog érni!” – meséli nevetve Margó.

„Ezt a szép ruhát varrattam Liliennek a fotózásra”

A 61 éves nagymama nem tagadja, hogy szereti kényeztetni az unokáit. „Ez a ruha, ami rajtam van, nyolcezer forintba került – árulja el. – Feleslegesen nem szórom a pénzt, inkább Liliennek varrattam egy új ruhát, és vettünk neki egy kopogós cipőt.”

A kislány büszkén mutatja meg nekünk a nagymamától kapott divatos ruháját, amit először ezen a fotózáson visel. „Úgy látom, Lilienből igazi hölgy lesz. Kifinomult az ízlése, bármit nem vesz fel magára. Sokszor ő választja ki a fellépőruhámat és az ékszereimet, amiket a koncertjeinken viselek. Tavaly karácsonyra egy gyerek sminkkészletet kapott, és annyira megszerette kifesteni az arcát, hogy most már az én rúzsom és körömlakkom is kellene neki, nem győzőm eldugdosni előle” – meséli nevetve Margó.

Margó büszke a gyönyörű családjára

Guszti születésnapjára készül a család

A Bódi házaspár a kisebbik fiuknál tölti a december 5-e estét. „Nálunk hagyomány, hogy Csabi Mikulást hív a házhoz, és ő adja át a gyerekeknek az ajándékokat. A karácsonyfát is feldíszítik, mert az ünnepen mi már nem leszünk itthon. Egész évben sokat dolgoztunk, ezért karácsonykor a férjemmel elutazunk Thaiföldre. De előtte még Guszti 65. születésnapját is megünnepeljük december 12-én. Azon a napon lesz nagy sütés-főzés, a menyeim is hoznak sok finomságot. Guszti cukormentes tortáját már megrendeltem, szolidaritásból mi is azt fogjuk enni.”

A mákos kalács időközben kisült, Margó elégedett a végeredménnyel. Szép a színe, tökéletes az állaga, de milyen az íze? A választ a kis unoka adja meg: „Mamácska, ez nagyon finom! Legközelebb is együtt szeretnék sütni veled!” – mondja Lilien, mi pedig nyugodt szívvel állapítjuk meg, hogy szorgalmas menyecske lesz ebből a kislányból.

Nagyecsed a szívük csücske

A Bódi házaspár úgy tervezi, hogy idős korukban visszaköltöznének a szülőföldjükre. „Szívünk egy darabja Nagyecseden maradt. Vásároltunk Szabolcsban egy kis földet, ha úgy döntenénk Gusztival, hogy az öreg napjainkon ott akarunk lakni. Szerintem 70 éves korunk körül már nem fogunk koncertezni, inkább nyugodt körülmények között kívánunk élni.”

Fotó: Bognár Bogi, privát • smink: Tihanyi Nóra • Haj: Szabó Lilla • stylist: Vadas Mariann

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete