Címlapsztori Sztárok

Janza Kata és Samu: „Négyezer éves lelke van a fiamnak”

A színésznő nagyobbik gyermeke, Janka jelenleg Erdélyben tanul, a kisebbik, Samu viszont még vele lakik. Az édesanyának példaértékű kapcsolata van a kamasz fiával.

Olyan jó látni, hogy Janza Kata a 16 és fél éves gyermekével, Samuval nagyon szoros lelki kapcsolatban áll. Ebben a korban a fiatalok már nem szívesen mutatkoznak a szüleikkel, de a színésznő szerencsés.

„Azt szoktam mondani, hogy Samunak négyezer éves lelke van – meséli az édesanya. – Sokkal érettebb, bölcsebb a korosztályánál. Már évek óta felnőttként gondolkodik, és tervezi a jövőjét. Közösségi alkotóember, aki nagyon hisz a tartalmas beszélgetésekben, együttlétekben. Az Operettszínházban, ahol játszom, mindig azt kérik a kollégáim: »Kató, hozd már be magaddal a fiadat, mert úgy szeretünk beszélgetni vele!« Samunak van egy olyan képessége, hogy könnyen megnyílnak előtte az emberek, a lelküket azonnal feltárják neki. Derűs aura veszi körül, amitől a bizalmukba fogadják mások.”

Új szerepben láthatják a tévénézők

A Dunán jelentkező Csináljuk a fesztivált! idei évadában Janza Kata az új zsűritag. „Nagy boldogság számomra, hogy azonnal befogadott a már korábbi évadokban össze­szokott zsűri. Megtiszteltetésnek érzem, hogy 27 éves színpadi múlttal a hátam mögött érdemesnek tartanak arra, hogy elmondjam a produkciókról a véleményemet. Izgalmas szombat esték várnak a tévénézőkre, keressük az évszázad magyar slágerét. Könnyekből és nevetésből nem lesz hiány” – árulja el a színésznő.

Hamar ráérez a problémákra

Így már talán érthető is, hogy a kéttannyelvű gimnáziumba járó Samu a pszichológusi pályára készül. Pedig korábban zongorázni tanult, és A szabadság vándorai című musicalben is szerepelt. Szinte csecsemő kora óta részese a színházi világnak. Kata gyakran vitte magával az előadásokra, a fellépésekre.

„Látom anyán, hogy a színészi pálya mennyire kiszolgáltatott, és nem tervezhető előre. Én sokkal jobban szeretem a biztonságot, a stabilitást – mondja Kővári Samu. – Egy jó beszélgetésre, lelkizésre pedig mindig kapható vagyok. Előfordult már az is, hogy a baráti körömben szakított egy fiatal pár, de miután mindkettőjükkel leültem külön beszélgetni, sikerült átgondolniuk a dolgokat, és újra egy pár lettek. Hamar ráhangolódom az emberekre, ráérzek a problémáikra. Szeretek segíteni másoknak.”

Lányával, Jankával és Samuval 2020-ban

Olyan, mint egy tündérmese

Kata azt meséli, könnyű Samut boldoggá tenni. „A fiam a közös élményeket értékeli a legtöbbre. Például, amikor együtt túrázunk, vagy családostól kibérelünk egy hegyvidéki házat, kikapcsoljuk a mobiltelefonjainkat, és egész nap csak főzünk, beszélgetünk és társasjátékozunk. Mozaikcsaládban élünk, de olyan nagy szeretet, összetartás és szövetség van köztünk, hogy gyakran úgy érzem, ez egy tündérmese, ilyen nincs is a valóságban”– árulja el nevetve Kata.

A színésznő első házasságából, Pintér Tibortól született a lánya, Janka. A második házasságából, a balett-táncos Kővári Lászlótól pedig Samu.

„Én nemcsak a férjeimmel, Tibivel és Lacival vagyok baráti kapcsolatban, hanem az ő mostani párjaikkal és régebbi exeikkel is. Például Samu keresztanyja Pintér Tibor utánam következő felesége, Bea. De Tibor jelenlegi párjával, Jenniferrel is kiváló a kapcsolatom. De mondok ennél cifrábbat! A fiam édesapjától, a második férjemtől, Lacitól hivatalosan nem is váltam el. Papíron a mai napig házasok vagyunk, miközben Samu négyéves lehetett, amikor szétmentünk. Azóta Lacinak van egy nagyon aranyos élettársa, Dórika, akivel közösen kitalálták, hogy a 15. házassági évfordulónkat tartsuk meg, és megszerveztek nálunk egy fantasztikus kerti partit. Mutass még egy olyan családot, ahol a volt férj-feleség közösen megünnepli a házassági évfordulóját? Persze ehhez az is kell, hogy Laci élettársa, Dóri kedveljen engem, és klassz bulinak tartson egy ilyen őrült ötletet” – mondja Kata.

Samu díszíti fel a karácsonyfát

A színésznő jelenleg Polyák Lillával közösen turnézik az országban. Az élő zenekaros koncerteken karácsonyi slágereket és lírai dalokat énekelnek, és az életükről is mesélnek.

„Amikor épp nem az Operettszínházban játszom, akkor a barátnőmmel, Polyák Lillával lépek fel valamelyik vidéki helyszínen. Decemberben nagyon sokat dolgozom, ezért idén is a volt férjemre, Lacira és a fiamra, Samura maradt a házunk feldíszítése. Ők ezt minden évben nagy örömmel teszik, mert imádják a karácsony hangulatát.”

„Anyánál és apánál is lakom. Mindig ott alszom, ahol kedvem tartja, mert mindkettőjük házát az otthonomnak tekintem – árulja el Samu. – Apánál már december elsején feldíszítettük az egész házat, anyánál egy kicsit később, de ott is mi csináltuk meg az ünnepi dekorációt és a karácsonyfát. Anya inkább csak főzni és sütni szokott. A  húslevese, a kókuszos tekercse és a habcsókos Pavlova-tortája verhetetlen.”

Az ünnep egy békés tatárjárás

„Nálunk a karácsony olyan, mint egy békés tatárjárás. Családtagok, távoli rokonok, barátok, régi és új szerelmek tűnnek fel az ünnepi asztal körül – veszi át a szót Kata. – Mindenki jóban van egymással, hatalmas a szeretet. A 25 éves lányom, Janka is hazajön karácsonyra. Ő jelenleg a marosvásárhelyi színművészeti egyetemen tanul Erdélyben. Nagyon örülök, hogy most már azzal foglalkozik, ami igazán érdekli. Nem volt jó döntés, hogy erőltettük számára a jogi pályát, de azt hittük, hogy jót teszünk vele, ha az édesanyámtól átveszi majd az ügyvédi praxist. Végre Janka a saját életét éli, miközben azért féltem őt a színészi pályától, mert jó nagy adag szerencse kell hozzá…”

A keresztfiával babázik

Az 51 éves Janza Kata nagyon elégedett a mostani életével, és ugyanezt az életörömöt kívánja a gyerekeinek.

„Szeretem a pörgős életemet, a színpadi szerepléseket, jó a közönségnek magamból adni. Egyébiránt kisbabából nincs hiányom, mivel az egyik kollégám egyéves kisfiának én vagyok a keresztanyukája. Amikor babázni van kedvem, átmegyek hozzájuk, etetem, fürdetem és játszom a kicsi Artúrral. Drukkolok a lányomnak is, hogy sikerüljön a színésznői pályája és lubickoljon a szerepekben. A széplelkű fiamért nem aggódom. Azt érzem, hogy Samu ítélőképessége annyira a helyén van, hogy megtalálja majd azt a kislányt, aki illik hozzá. Ha ebből indulok ki, a következő éveim sem lesznek unalmasak. Elég csak várnom a fejleményeket, és figyelnem, hogy mi történik a gyerekeim életében.”

Fotó: Bognár Bogi, privát

Smink és haj: Szabó Lilla • Stylist: Tóth Rita Linda • Asszisztens: Kovács Orsolya • ruha: COS, Half Price-Mammut, Mango, Mohito, Parfois, Van Graaf, Zara

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete