Címlapsztori Sztárok

Zalatnay Sarolta és lánya, Niki: „Nálunk a lovardában kezdődik az ünneplés”

Nagy a jövés-menés az énekesnő tárnoki házában karácsony környékén. Családtagok, rokonok és barátok adják egymásnak a kilincset. Cini imádja, hogy jókora a nyüzsgés. Lelkes állatvédőként pedig még a saját lovát, kutyáját és cicáit is meglepi ajándékokkal.

A műfenyővel idén sem volt túl sok gondja, hiszen évek óta a nappalijában áll, csak az évszaknak megfelelően díszíti fel.

„Tavasszal színes tojásokat, nyáron virágokat, halloweenkor halálfejeket és műanyag pókokat teszek rá. Decemberben pedig a csillogó üveggömbök is felkerültek a fára, így már tényleg úgy fest, mint egy igazi karácsonyfa!” – nyugtázza az énekesnő, aki odavan az ünnepi fényekért és illatokért.

„Az almás-fahéjas gyertyák a kedvenceim. Ezenkívül sprével fenyőillatot fújok a szobákba. Már adventkor olyan illatos a házunk, mint egy békebeli cukrászda. Fényfüzérekkel szoktam még emelni az ünnepi hangulatot, de pár napja kinéztem egy őrült jó posztert, ami egy égő kandallót ábrázol. Azt teszem majd a tévé mögé a falra, mivel saját kandallónk nincs” – árulja el Cini.

Kuktáskodik a konyhában

A karácsony az énekesnő és a lánya, Niki számára a lovardában kezdődik.

„A lovam, Manó is megkapja az ajándékát, sárgarépát viszünk neki. Néhány éve vettem egy vicces Mikulás-öltözetet, piros sapkát és piros takarót, azt adom ilyenkor rá. Ő is családtagnak számít, nem hagyjuk ki az ünnepből. Szeretjük a vidámságot, a nevetést, az állatainkat is bevonjuk a bolondozásba.”

Ciniékhez nemcsak jönnek a vendégek, de ők is meglátogatják a rokonokat. „A nagyszülők már nem élnek, de Niki keresztanyukájához mindig elmegyünk Érdre. A lányom az édesanyám receptje szerint készíti el a töltött tojást, aminek óriási sikere van. Rántott halat és rántott húst is csinálunk hagymás krumplisalátával. A főzés még mindig nem az erősségem, én inkább csak kis kuktaként dolgozom a többiek keze alá a konyhában. Karácsony másnapján Niki keresztapukája látogat meg minket Dombóvárról. Jönnek a lányai, az unokái is. Minden korosztály képviselve van. A vizslánk, Pannika nagyon boldog, mert tudja, hogy ilyenkor mindenkitől kap egy kis jutalomfalatot. December 24. és 26. között nem szoktam fellépni, a családdal és a barátokkal vagyok. Az éneklést azonban ilyenkor sem hagyom abba. A Mennyből az angyalt és az Ave Mariát mindig közösen daloljuk el. Nagyon meghitt a hangulat.”

Otthon főzték a szaloncukrot

Cini szereti, hogy sokan veszik körül, mert gyerekkorában is népes családban nőtt fel. „A Margit híd budai oldalán laktunk egy 6-7 szobás nagypolgári lakásban. Az ingatlanon a testvérekkel, unokatestvérekkel osztoztunk. Én még akkoriban voltam gyerek, amikor a szaloncukrot otthon főzték a felnőttek. Ez közös családi program volt. Anyu az evangélikus egyháznál dolgozott, karácsonykor mindig hozott haza narancsot, banánt, ami kuriózumnak számított az 50-es években. Vallásos emberek voltunk, én a mai napig hiszek Istenben. Itt, Tárnokon is van egy családias hangulatú templom. A karácsonyi misére biztos elmegyünk.”

Csúnya pulcsit szeretne kapni

A 34 éves lánya már nem lakik Cinivel, de hetente kétszer meglátogatja az énekesnőt. „Niki Budapesten dolgozik. Az elmúlt hetekben a Vörösmarty téri karácsonyi vásár egyik pavilonjában. Korábban pedig egy kávézót üzemeltetett a barátaival. Örültem volna, ha a szakmámhoz közeli pályát választ, mert kreatív és jó hangú, de nem akart Cini lányaként érvényesülni. Niki a maga útját járja, nincs szüksége a segítségemre, az összekötetéseimre.”

Az énekesnőnek mindig nagy fejtörést okoz, hogy mivel lepje meg a szeretteit. „Figyelem az elejtett mondatokat, és abból próbálom összerakni, hogy ki minek örülne. Mivel tudom, hogy a többieknek sem könnyű kitalálni, hogy én mit szeretnék, hát most elárulom: egy csúnya, kötött karácsonyi pulcsit, lehetőleg valami idétlen állatos mintával a közepén. Jó lesz a rénszarvasos is” – teszi hozzá nevetve.

Szilveszterkor már fellép

Az ünnepek alatt a popsztár jókat eszik, aztán van néhány napja, hogy szilveszterre ismét formába jöjjön.

„Három bulim lesz az év utolsó napján. Szakmai szempontból klassz évet zárok. A DR BRS-sel közös, Várlak még című feldolgozásomat hatmillióan nézték meg a YouTube-on. Jövőre újabb dalokat, a Nem vagyok én apácát és a Félteni kellt szeretném átdolgozni és feltölteni az internetre. Tervbe van véve, hogy az Erkel Színházban is koncertezem. Egy korábbi bulim olyan jól sikerült ott, hogy muszáj visszamennem. Úgy látom, a nehéz időkben szükségük van az embereknek az élő zenére, a szórakozásra. Én mindenhol boldogan lépek fel, legyen az egy falunap vagy nyári fesztivál. Lassan hatvan éve vagyok a zenei pályán. Mindig eszembe jut, hogy amikor szinte tinédzserként megnyertem a Nem várok holnapig című dallal a Táncdalfesztivált, azt mondták nekem, ez mind szép és jó, de mi akarsz lenni, amikor felnőtt leszel? Milyen tisztességes polgári foglalkozásod lesz? Akkoriban nem tudtam megválaszolni. Most már tudom, hogy a Jóisten engem az éneklésre teremtett.”

Napozott karácsonykor

Életében csak egyszer töltötte távol a téli ünnepet. „A 90-es években az akkori férjemmel, Márton Csabával Kaliforniában voltunk karácsonykor. Nagyon furcsa volt, mert a nyárias melegben trikóban napoztunk a teraszon. Igaz, hogy napbarnított lettem, de azért hiányzott a téli hangulat. Számomra a karácsony akkor a legszebb, amikor nagy pelyhekben esik a hó” – mondja Cini.

Fotó: Schumy Csaba

smink: Deák Becca • haj: Szabó Lilla • Stylist: Bendes Bianka • ruha: C&A, Claire’s, Mohito, Reserved, Van Graaf

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete