Címlapsztori Sztárok

Húsz kilót fogyott visszavonulása óta Lehoczky Zsuzsa: „Újra szeretek a tükörbe nézni”

Sorra kapja a dicséreteket az örökifjú színésznő. Lehoczky Zsuzsa hihetetlen akaraterejét bizonyítja: két hónap alatt 20 kilót fogyott! A színpadtól visszavonult sztár elárulta a titkát, és arról is mesélt, hogyan telnek a hétköznapjai.

Elmondása szerint sosem unatkozik, és nem úgy él, mint egy átlagos nyugdíjas. „Mindig találok valami értelmes elfoglaltságot itthon, amivel elmegy az időm. Például szeretek verset tanulni, amit lefekvés előtt felmondok magamnak, és ha esetleg nem sikerül jól memorizálnom, akkor egy fekete pontot beírok egy kockás füzetbe, és másnap újratanulom a verset. Fontosnak tartom az agytekervényeimet megdolgoztatni, nem szabad leépülni” – mondja Lehoczky Zsuzsa, aki az elmúlt hónapokban látványos átalakuláson ment át.

A színésznő alatt nemrég még 20 kilóval többet mutatott a mérleg. Nem szerette, amit a tükörben látott

Salátát eszik sütemény helyett

A művésznőre alig ismerni rá, olyan sokat fogyott. „Őszinte leszek, most újra szeretek tükörbe nézni. Tetszik, amit látok. Szinte a versenysúlyomat hoztam vissza. Ma reggel 57 és fél kiló voltam. Amikor elkezdtem a diétát, nyolcvan felett jártam! Nagyon szerettem enni, de ma már csak mértékkel. A szénhidrátot megvonom magamtól. Tésztát és süteményt nem eszem, reggelire is csak negyed kiflit engedélyezek elfogyasztani. Szigorú vagyok magammal. Hetente egyszer ráállok a mérlegre, és ha egy picivel többet mutat, akkor visszafogom az evést. Nem szeretnék újra dundi lenni. Félreértés ne essék, nincs bajom az elhízott emberekkel, csak én jobban érzem magam soványan.”

A színésznő nem akar senkinek fogyókúrás tanácsot adni, de neki a szénhidrátmentes módszer vált be. „Gyógyszert sosem szednék azért, hogy veszítsek a súlyomból. A természetes megoldásban hiszek, vagyis abban, hogy az étkezésünkre jobban odafigyelünk. Sok salátát eszem ebédre és vacsorára is.”

Zsuzsa a férjével és
a kislányukkal,
Krisztinával

A legendás sztár világéletében adott a megjelenésére. Ez most sincs másként, ragyogó formában van. „Boldog vagyok, hogy okom van új ruhákat vásárolni. Szeretek öltözködni, ápoltan és csinosan kinézni. Most, hogy lefogytam, magasabbnak is látom magamat. Ez persze csak optikailag van így, de akkor is kellemes érzés. A mai napig szívesen keresem az emberek társaságát. Bár a színpadtól 62 év után elbúcsúztam, örömmel járok színházi bemutatókra. Jó érzés, amikor az emberek megszólítanak, és megköszönik nekem az elmúlt hat évtizedet. Most már a megújult külsőm miatt is kapom a dicséreteket. Eleinte néhányan azt hitték, hogy beteg vagyok, azért ilyen jelentős a súlyveszteségem, de erről szó sincs. A Jóistennek hála, koromnak megfelelő az egészségem, nyugdíjasként is aktív életet élek. Bár azt a szót, hogy nyugdíjas, nem ismerem, mert én feltalálom magam, nem egy karosszékben üldögélő nénike vagyok. Amióta visszavonultam, bridzsezni is megtanultam. Általában négyen játszunk, mindig más a házigazda. Az autómat sem adtam el, szeretek vezetni, mert szabadságérzetet ad.”

Tíz évig volt focistafeleség

A Kossuth-díjas sztár nyitott a világra, a fiatalokat pedig kifejezetten kedveli. „Az Operettszínházban átadtam a stafétát a következő generációknak. Tehetséges primadonnák és szubrettek játszanak. A főigazgatónak, Kiss-B. Atillának köszönhetően minőségi, színvonalas előadásokat láthat a közönség, én is rendszeresen visszajárok nézőként.”

Zsuzsa a sportolókat is jól ismeri, figyelemmel kíséri a pályájukat. „Bár majdnem tíz évig focistafeleség voltam, én a teniszért rajongok. Kedvencem a 20 éves spanyol fiú, Carlos Alcaraz, akinek a meccseit nagy élvezettel nézem a tévében. A múltkor annyira tetszett a játéka, hogy a közvetítés végén megittam egy pohár pezsgőt az egészségére, és az enyémre, hogy milyen jól szórakoztam. Nagy örömet jelent nekem, ha tehetségeket látok. Szerencsés vagyok, mert hosszú pályafutásom során kitűnő képességű emberekkel dolgoztam. Amikor a 60-as évek elején felkerültem Szegedről Budapestre, Honthy Hannával, Latabár Kálmánnal, Feleki Kamill-lal, Németh Marikával játszhattam együtt. Micsoda művészek voltak! Honthy annyira szeretett, hogy örökbe akart fogadni, ami nagy szó, mert igazán kevés embert engedett közel magához.”

A színésznő szereti, amit most a tükörben lát

A lányából nem lett színésznő

A primadonnának az első házasságából, Tichy Lajos válogatott labdarúgótól született az egy szem gyermeke, Krisztina. „Nagyon szoros a kapcsolatunk. Nem lakunk együtt, de mindennap beszélünk vagy találkozunk. A lányom szeret gondoskodni rólam. Például tegnap ő készítette az ebédemet, pedig állítólag én is jól főzök.”

Krisztina nem követte a híres szülei pályáját, civil foglalkozása van. „Sem színész, sem sportoló nem lett belőle. Nem is erőltettük ezt a dolgot. Kriszti látta, hogy én milyen sokat dolgozom, gyakran előfordult, hogy 38 előadásom volt egy naptári hónapban. Édesanyám segített a lányom felnevelésében, rendszeresen ő vigyázott az unokájára, mert részemről az esti mesék és a jó éjt puszik bizony el-elmaradtak. A hivatásom nagyon fontos volt számomra, az estéket a színházban töltöttem.”

Zsuzsa 2021-ben búcsúzott el a színpadtól. „Megtettem a dolgomat, hiszen 1956 óta játszottam. Az Operettszínházban elegáns gálával búcsúztattak el a közönségtől. Szívfacsaró este volt, sírtam is egy kicsit, amikor a zenészek vörös rózsákat dobáltak fel nekem a színpadra. Tudni kell átadni a helyünket a fiataloknak. Nem akartam megsajnált művésznő lenni, aki esetleg nem úgy teljesít a színpadon, ahogy tőle azt korábban megszokták. Egész életemben maximalista voltam, szeretném, ha így maradnék meg a közönség emlékezetében.”

Imádja az uszkárokat

A kutyus sokszor a színházba is elkísérte

A színésznőnek mindig volt kutyája, de Fincike elvesztése után úgy döntött, nem tart többé ebet. „Az uszkárok a kedvenceim, a színházba is mindig jöttek velem, az öltözőmben vártak rám. A mai napig, ha látok egy aranyos kutyát, megállok az utcán, és boldogan figyelem, de beláttam, már nem lenne szerencsés gazdinak lennem. Egy kutya 12-16 évig is élhet, és ki tudja, mit hoz számomra a jövő” – árulja el Zsuzsa.

Fotó: Birton Szabolcs, Fábián Olga

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete