Soha ne magányosan!
A diétákban a magány a legszörnyűbb. Miközben párunk jóízűen eszik, mi egyedül és korgó gyomorral rágcsálunk egy répát. Persze, ha létezne olyan fogyókúra, amiben a férjünk sem éhezik, és gyors és látványos eredményeket érhetünk el, akkor talán ő is kedvet kapna, és ketten könnyedebben menne minden. Zoe Harcombe elhízáskutató és táplálkozás-szakértő összeállított egy olyan tervet, amit ha hétfőn elkezdünk, a hét végére fejenként, szenvedés nélkül, akár három kilótól is megszabadulhatunk.
Már tudják, miért nem fogyunk
A dietetikus szerint a sikertelen fogyókúrának számtalan oka lehet, de kutatásai során három olyan fő egészségügyi problémát határozott meg, amely ételfüggőséghez, farkasétvágyhoz, vagyis a sikertelen diétához vezet.
- Első számú okként a candida gombát nevezte meg, amely a szervezetbe jutó szénhidráttal táplálkozik, és hosszú távon a belső szervek gyulladását okozhatja. Ráadásul a karcsúságnak sem kedvez az élesztőgomba elszaporodása, ugyanis a szervezetben segít megkötni a vizet.
- Ugyanígy járhatunk, ha ételallergiában vagy étel-túlérzékenységben szenvedünk.
- A sikertelen fogyókúrák harmadik oka pedig a túlzottan alacsony vércukorszint, ami állandó fejfájáshoz, szédüléshez és krónikus fáradtsághoz vezethet. Zoe anyagcserénk és emésztésünk optimalizálása érdekében egyszerű szabályokat állított fel, módszere ezért olyan hatásos.
Amit szabad, és amit tilos:
♦ Mindig annyit együnk az ételekből, amennyi jólesik, soha ne álljunk fel az asztaltól éhesen.
♦ A salátából és a párolt zöldségekből (kivéve burgonya) nem kell mértéket tartanunk, együnk amennyi jólesik.
♦ Vizet, gyümölcs- és gyógyteát, koffeinmentes teát és kávát bátran ihatunk, természetesen tej és cukor nélkül.
♦ Próbáljuk meg zsiradék nélkül, esetleg egy kevés olíván elkészíteni az ételeket. Grillezzünk, pároljunk, gőzöljünk, süssünk.
♦ Ha nagyon éhesek vagyunk, napközben csipegessünk szeletelt répát, zellerszárat, kaliforniaipaprika-csíkokat, esetleg egy kemény tojást. Persze akkor érünk el igazán sikereket, ha nem lépjük túl a napi háromszori étkezést.
♦ Ha valamelyik ételt nem szeretjük a menüből, bátran felcserélhetjük egy másik étellel. Arra azonban ügyeljünk, hogy egy nap egy adag szénhidrátnál ne együnk többet soha.
Mintaétrend
1. nap
Reggeli: Sült szalonna, tükörtojással. (Ha lehet, hentestől vegyük a bacont, a szeletelt, fóliázott fajták gyakran cukrot is tartalmaznak.)
Ebéd: Grillezett lazacfilé, párolt zöldségekkel, egy nagy adag salátával.
Vacsora: Főtt barna rizs, sült zöldségekkel összekeverve egy kevés olíván megpirítva.
2. nap
Reggeli: 2 puffasztott rizsszelet.
Ebéd: Egy adag tonhalsaláta. A salátaágyon lévő halkonzervet gazdagíthatjuk főtt tojással, olívabogyóval is.
Vacsora: Egy vastag, roston sült hússzelet (marha, sertés), párolt zöldségekkel és bármennyi salátával.
3. nap
Reggeli: Tojásrántotta simán vagy sonkával. 2-3 tojásból egy személyre. Tehetünk még hozzá friss zöldfűszereket, borsot és sót ízlés szerint, esetleg egy kevés gombát.
Ebéd: Csirke- vagy marhacsíkok zöldségekkel, wokban összesütve.
Vacsora: Töltött kaliforniai paprika. (Pirítsunk meg egy kevés olívaolajon tetszés szerint aprított zöldségeket. Ha kész, keverjük össze kevés főtt barna rizzsel. Töltsük bele egy félbevágott, magházától megtisztított paprikába. Tegyük a sütőbe, és süssük 20-30 percig, amíg a paprika megpuhul.)
4. nap
Reggeli: 2 puffasztott rizsszelet.
Ebéd: Engedjük szabadon a fantáziánkat, és készítsünk kedvünk szerint salátát. Tehetünk bele reszelt répát, sőt, még nyers reszelt céklát is. Adjunk hozzá, hogy laktató legyen, hidegen szeletelt sült húst és kemény tojást is.
Vacsora: Bármilyen tengeri halfilé grillezve, párolt zöldségekkel és bármennyi salátával.
5. nap
Reggeli: Lágytojás répa csíkokkal, zellerszárral, kaliforniai paprikával.
Ebéd: Roston sült vagy grillezett csirkemell, párolt zöldségekkel és bármennyi salátával.
Vacsora: Rizstészta (gluténmentes), házi készítésű paradicsomszósszal. (Pirítsunk meg egy kevés aprított hagymát és fokhagymát olívaolajon, adjunk hozzá egy hámozottparadicsom-konzervet, két evőkanál bazsalikomot, őrölt borsot. Főzzük a szószt addig, míg besűrűsödik.)
Fotó: shutterstock