Címlapsztori Sztárok

Monspart Sarolta és Feledy Péter fia, Botond: „Anyukám jó, ha egy mirelit rántott húst ki tudott sütni”

A neves sportolónő és a tévés műsorvezető házasságából született Feledy Botond mesél a különleges gyerekkoráról és a szüleiről, akik elsősorban az imádott munkájuknak éltek.

Amikor Feledy Botond 1981-ben világra jött, már mindkét szülője híres volt. Édesanyja, Monspart Sarolta világbajnok tájfutó, édesapja az Ablak tévéműsor riportere.

„Mi nem szokványos családi életet éltünk. Az anyai nagyszüleimmel egy lakásban laktunk, sokszor ők vigyáztak rám. Saci és Péter (a keresztnevükön hívja a szüleit – a szerk.) imádták a munkájukat, abban teljesedtek ki. Anyukám nem volt tipikus háziasszony, konyhatündér. Jó, ha egy mirelit rántott húst ki tudott sütni – meséli Botond. – A szeretetét máshogy fejezte ki, az energiáit más dolgok kötötték le: gyaloglóklubokat szervezett és a tömegsportnak szentelte az életét. Minden évben húsvétkor ő szervezte a Monspart-találkozót, amire meghívta a népes rokonságot, a testvéreit, unokatestvéreket, de az is mindig a kedvenc helyszínén, egy erdei réten volt. Édesapám politikai műsorokat készített, később hírigazgató volt, és a Magyar Televízió alelnöke. A rendszerváltás környékén őt is beszippantotta a szabad média világa. Akkoriban ritkán láttam otthon a szüleimet.”

A házaspár a közös fiukkal 2001-ben

Határozott volt, nem érzelgős

A házaspár részéről nem volt elvárás, hogy a fiukból élsportoló vagy tévés szakember legyen.

„Kipróbáltam a pingpongot és a dzsúdót, végül 8 évig atletizáltam, de egyik sportágat sem versenyszerűen csináltam. A televízió­zás sem vonzott, bár nagy élményt jelentett, amikor kisgyerekként édesapám magával vitt a munkahelyére, és találkozhattam a tévémacival és azokkal a hírességekkel, Endrei Judittal, Antal Imrével, Déri Jánossal, akikkel együtt dolgozott.”

Botond szülei nagy társasági életet éltek, a munkájukból adódóan rengeteg emberrel álltak kapcsolatban. A gyereknevelésben a nagyszülők segítettek, és a közelben lakó unokatesókkal is napi volt a kapcsolata. Feledy Péternek az első házasságából van egy másik gyermeke, András.

„A nálam tíz évvel idősebb féltestvéremmel nem együtt nőttem fel, de nyaranta mindig találkoztunk a Balatonon, ahol a nagymamának volt víkendháza. Felnőtt korunkra szuper kapcsolatunk lett. A szüleim azután ismerkedtek meg, hogy Péter elvált az első feleségétől. Anyám határozott és fegyelmezett nő volt, nem érzelgős típus, de apám ezt is szerette benne. Nagy szerelem volt az övék. Céltudatos emberként hittek abban, hogy értelme van a munkájuknak.”

Saci a kedvenc helyén, a Normafánál

Preparált kullancs a trófeák mellett

A tájfutónő sportkarrierjét egy kullancscsípés törte derékba. Hat napig élet-halál között lebegett. Bár az agyvelőgyulladásból felépült, maradandó egészségügyi károsodást szenvedett, a  jobb lábára lesántult.

„Saci a trófeái és az aranyérmei mellé egy preparált kullancsot is kitett a polcra, ez emlékeztette arra, hogy mi történt vele. A tragikus eset sem szegte anyukám kedvét a sportolástól. Bicegve is aktív életet élt. A természetben érezte jól magát a futó- és gyaloglótársai között. A vezetékes telefonszámunk is nyilvános volt, mindenkinek szívesen adott tanácsot arról, hogyan kell a kullancs okozta betegségekkel bánni. Ez a téma ugyanis mindig szóba került vele kapcsolatban, így az emberek tudták, hogy hozzá fordulhatnak segítségért.”

A külföldön élő Botond havonta meglátogatja megözvegyült édesapját

Fát ültettek az emlékére

Botondnak jogi diplomája van, külpolitikai szakértő. Sokat utazik, öt éve pedig Belgiumban él a családjával. A nős férfi három gyermek édesapja.

„A 11 éves Farkas és a 9 éves Kamilla még jól emlékeznek a nagymamájukra. A legkisebb gyermekem, Róza már kevésbé. Saci a halála előtt öt évvel már sokat betegeskedett, lassú lefolyású nőgyógyászati rákja volt. A kemoterápiás kezelések nagyon megviselték a szervezetét, és eljött egy pont, amikor már nem volt értelme újabb beavatkozást vállalnia. Az édesanyám öt nappal a halála előtt küldött egy e-mailt a családtagoknak és a barátainak, amiben elbúcsúzott tőlük” – meséli Botond.

Monspart Sarolta 2021 áprilisában hunyt el. A megözvegyült Feledy Péter betöltötte a 81. évét.

„Általában havonta egy hétre meglátogatom Pétert. Még mindig ugyanabban a városmajori lakásban lakik, ahol én is felnőttem. Saci nagyon hiányzik neki. Több mint negyven évig éltek együtt. Bár ellátja magát, az egészségi állapotára neki is oda kell figyelnie, a lelke összetört.”

Botond az édesanyja halála után az édesapjával közösen létrehozta a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítványt. A cél a tájfutás – és az időskori testmozgás népszerűsítése, az egészséges életmód kialakításának ösztönzése. A legendás sportolónő emlékére pedig egy fát ültettek a Normafánál. Ott, ahol Saci évtizedeken át szívesen töltötte az idejét. A friss levegőn, a természetben.

Fotó: MTI, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete