Címlapsztori Sztárok

Oszvald Marika: „Varázslatos látni a lányomat, ahogy helyt áll anyukaként”

A népszerű szubrett nemcsak a színpadon fáradhatatlan, hanem a családi életében is ugyanolyan energikus, mint a közönség előtt. Marika számára természetes, hogy a sok fellépés ellenére nem hétvégi nagymama. Aktívan részt vesz kétéves unokája hétköznapjaiban.

Vince születését csodaként élte meg, és a mai napig úgy tekint minden közös pillanatra. „Annyit vagyok a lányoméknál, hogy szinte náluk lakom, nagyon szoros a kapcsolatunk az unokámmal. Nem vasárnapi nagymama vagyok, hanem szervesen részt veszek az életében. Szinte mindennap találkozunk, ha két fellépés között csak egy órára láthatom, számomra az is ajándék. A szabadidőmben azonnal szaladok hozzájuk, nagy boldogság, hogy nagymama lehetek. Vince maminak szólít, de ha valamit nagyon szeretne, akkor azt mondja: mamika. Hiába még csak kétéves, tudja, hogyan vegyen le a lábamról. Már érthetően beszél, ügyesen fejezi ki magát, és a szobatisztasággal is szépen haladunk” – meséli büszkén Oszvald Marika.

A Jóisten megadta neki a csodát

A színésznő sokat várt arra, hogy nagymama legyen, ezért minden pillanatot kihasznál az unokájával.

A kis Vince a szíve csücske

„A lányomnak 43 évesen adatott meg az anyaság. Már én is majdnem lemondtam róla, hogy megéljem azt a határtalan örömöt, amit egy kis unoka jelent. Vince születése előtt a lányom boldogsága volt az első, bíztam benne, hogy a Jóisten megadja nekünk ezt a csodát. Amikor Kriszti elújságolta telefonon, hogy anyuka lesz, pont fellépésem volt egy szabadtéri rendezvényen. Sírtam a boldogságtól, és annyira magamon kívülre kerültem, hogy még a falnak is nekimentem. Az első pillanattól fontos része vagyok Vince életének, olyannyira, hogy még a születésének is szemtanúja voltam. Mese volt látni, ahogy a világra jött. Amíg lehet, szeretnék ott lenni az életének minden fontos pillanatában és minél több dolgot átadni neki” – mondja Marika, aki büszke arra, bármennyire is sok munkája van, mindig megoldja, hogy ne maradjon le az eseményekről.

„Vince keresztelője is tartogatott némi izgalmat, ugyanis két fellépésem esett aznapra, de szerencsére közel voltak egymáshoz a helyszínek, így sikerült mindenhol időben megjelennem. Az unokám második születésnapja is hasonlóan alakult: szintén két fellépésem volt, szaladtam, hogy sehonnan ne késsek el.”

A délutánokat a játszótéren töltik

Sosem mond nemet a játékra

Vince örökölte nagymamája vitalitását. „Nagyon kiegyensúlyozott, jó gyerek, olykor ugyan hisztizik, de az csak pár percig tart, és annyira egy hullámhosszon vagyunk, hogy egy pillanat alatt ki tudom billenteni abból az állapotból. Ez már egészen pici korában is így volt, amikor a kezembe vettem, azonnal megnyugodott. Az unokám szereti a társaságot, cseppet sem félénk, és kalandvágyból is jó nagy adag van benne. Állandóan szalad, amikor megunja a játékot, megfogja a kezem, húz maga után, és mondja, hogy séta! Természetesen sosem mondok nemet. Nagyon tudja, hogy mit akar, ilyenkor nincs apelláta, engedek neki, hiszen egy nagyszülőnek az a dolga, hogy az unokája kedvében járjon” – véli Marika, aki nem esik túlzásba az ajándékokat illetően, mert úgy tartja, értékesebb a közösen töltött idő.

„Nem sütök-főzök folyton-folyvást, és nem vásárolgatok tömérdek játékot. Nem hiszek abban, hogy minél több dolgot halmozzunk fel, mert akkor nem becsülné meg az ajándékokat, és nem tudna így elbíbelődni egy-egy játékkal. Legtöbbször a legegyszerűbb elfoglaltságok a legjobbak, inkább szórakoztatom, mint hogy a kezébe adjak egy plüssfigurát. Az együtt töltött pillanatokat tartom fontosnak.”

A szigorúság távol áll tőle

A nagymamaság a legszebb szerep a 72 éves művésznő számára. „Folyton magyarázok Vincének, mi miért van, jó érzés, ahogy látom a tekintetéből, a szemének rebbenéséből, hogy figyel rám. Minden érdekli, amit mutogatok neki. Amikor fésülködök, rögtön utánoz, de ez a legtöbb dologgal így van: mindent ki akar próbálni, amit lát tőlem és a szülőktől. Abban hiszek, hogy amikor csak lehet, ki kell tenni minél több benyomásnak, és ingergazdag környezetben kell tartani, mert akkor fejlődik a gyerek idegrendszere. Igyekszem én is sokat megmutatni neki a világból.”

Lánya, Kriszti 43 évesen lett anyuka

A népszerű színésznő anyaként inkább ösztönös volt, nagymamaként viszont megfontolt, azonban a szigorúság távol áll tőle. „Tudatos lennék, ha hagynák” – mondja nevetve. „A lányom előtt le a kalappal, olyan jól csinál mindent. Néha ő szól rám, ha valamit nem úgy teszek, ahogyan szeretné. Élete álma volt, hogy édesanya legyen, nagyon felkészült és naprakész a legújabb gyereknevelési tanácsokkal kapcsolatban is. Varázslatos látni Krisztit, lenyűgöz, ahogyan neveli Vincét, és ahogy helytáll anyukaként. Nincs olyan helyzet, amit ne tudna megoldani, vagy amiben bizonytalan lenne, minden gondolata a gyerek körül forog. Látom a felelősségérzetet benne, olyannyira, hogy még én is felügyelve vagyok, amikor vigyázok az unokámra. Nézi, hogy jól csinálom-e, és ha kimegyek vele egyedül a kertbe, akkor jön ő is. Nem bánom, hogy így van. Büszke vagyok rá, hogy ennyire odafigyel ránk.”

A nyaralója is gyerekbarát

Marika a szüleitől hozott mintát követi: amiben tudja, támogatja a lányát és az unokáját. „Fiatalon lelkileg és anyagilag sok támogatást kaptam, amiért a mai napig hálás vagyok. Engem sem kényeztettek el, de bármerre sodort az utam, éreztem a biztonságot, amit a szüleim és a nagyszüleim teremtettek meg. Ugyanezt a védőhálót szeretném megadni én is. Ott segítek, ahol tudok, és azon dolgozom, hogy kivegyem a részem az unokám életének megalapozásából. Vince nagypapája Olaszországban vett egy nyaralót az unokánk nevére, amit majd kiadunk, így amikor felnő, lesz egy induló tőkéje. A családi összetartás nagyon fontos, a lányom is ugyanezt az elvet vallja, mindketten ezt szeretnénk továbbadni” – árulja el a színésznő, aki odaadó nagymamaként gödöllői nyaralóját is átalakította, hogy unokája számára biztonságos környezetet teremtsen. Mindent megvásárolt, amire egy gyereknek szüksége lehet: kiságy, kiskád és még bili is van nála.

A kisfiú tartja fiatalosan a nagymamáját

„Az összes családtag fel van készülve, a nagypapájától a  dédiig mindenki Vincének rendeli alá magát. A legnagyobb motivációm az unokám, hogy sokáig lendületes maradjak. Nem kérdés, hogy kell mellé az energia. Az már látszik, milyen jó labdaérzéke van, kíváncsi vagyok, milyen utat választ majd magának. Ahogy a lányomnál sem tettem, úgy az unokámat sem szeretném egy irányba terelni. Krisztinél is azt néztem, miben leli örömét, és abban támogattam, amiben szüksége volt rám.”

Közös vakációra készülnek

Nemrégiben a Mátrában kapcsolódtak ki. „Megjártuk a kalandparkot, az állatkertet, sétáltunk az erdőben és felmentünk a Kékestetőre is. Vince nagyon élvezte, és nekem is óriási élmény volt. Tervezünk közös nyaralást, valószínűleg Olaszországba vagy Ausztriába utazunk, még nem döntöttük el. A szabadidőmet a munka szabja meg, és a lányom is dolgozik, majd meglátjuk, hogy alakul, de egy biztos: nagyon szeretem a közös családi vakációkat.”

Fotó: Sándor Berill, Schumy Csaba

Smink-haj: Szabó Lilla • Stylist: Bendes Bianka