Címlapsztori Sztár

Legendás szépség volt Oszvald Marika édesanya: „Versenyeztünk a férfiakért”

Megkérdeztük Marikát, mit tesz másként vagy ugyanúgy, mint édesanyja, mikor annyi idős volt, mint most ő.

A cikk eredetileg 2012-ben jelent meg a Meglepetés magazinban. A színésznő édesanyja Halasi Marika operett primadonna volt.

„Gyönyörködtek az alakjában”

„Olyan formás alakja volt, hogy az öltöztetők gyönyörködtek benne. Termete légiesebb, filigránabb, vékonyabb csontú, mint az enyém. Magasabb is volt az én 150 centimhez képest. Egyébként hajlékony, akrobatikus, ugyanazokat megcsinálta a színpadon, amiket később én – cigánykereket hányt, lement spárgába. Kriszti lányom is örökölte ezt a genetikát, a lábát simán az orrához húzza.”

Ünnepelt szubrett volt

„Édesanyám gyerekszínésznőként kezdte. A csodálatos énekhangja révén fedezték fel. Százszor szebb hangja volt, mint az enyém, pedig nekem sincs rossz, de neki fényesebb, csillogóbb, bársonyosabb. A 40-es években rendszeresen énekelt a rádióban. Később szubrett- és primadonnaszerepeket kapott. Megörököltem a szerepeit, pont azokat
játszom, amiket egykor ő.”

Nemesi származás

„Elmondhatatlan finom lény volt, ami nem is csoda, hisz az unokaöcsém nemrég elkészíttette a családfánkat, és kiderült, hogy nemes! Öt címert is találtak ebben a családfában. Visszagondolva, lelkületében valóban arisztokratikus volt. Ugyanakkor egy szenvedélyes, tüzes nő! Egészen különleges kombináció.”

„Nőcis dolgokról csacsogtunk”

„Anyukámmal jókat lehetett csacsogni az igazi nőcis dolgokról, vagyis milyen ruhát vegyek fel, hogy csináljam meg a hajam, hogyan sminkeljek. Én is gyakran kifestettem az arcát, bodorítottam a haját. Női dolgokban nagyon egy húron pendültünk! Emlékszem, serdülő lány koromban mentünk az utcán, és figyeltük, hány férfi néz engem, és hány férfi szúrja ki a tekintetével őt. Ezen »versenyeztünk«, és közben jókat derültünk!”

Szigorú szabályok

„Mindig nagyon érdekelt a szüleim véleménye, talán ezért is volt a kapcsolatunk több mint
egy átlagos szülő-gyerek viszony. Volt néhány
szabály, amit azonban be kellett tartanom. Csavaroghattam, csak meg kellett mondanom, mikor merre vagyok. Hazudni tilos volt!
Ha mismásoltam, kikaptam. Az őszinteség, tisztesség nálunk alap volt. Hálás vagyok, hogy ilyen erőteljes egyéniséget faragtak belőlem.”

„Fészekmeleget teremtett”

„Anyukám tipikusan az a jóságos rigómama volt, aki csak úgy alanyi jogon imádott bennünket az öcsémmel. Olyan anya volt, aki az igazi fészek melegét adta meg. Valóságos »szeretetgombóc«! Mindig hozzá lehetett bújni. Én is hasonlóan – feltétel nélkül – szeretem Kriszti lányomat. Kriszti csodálatos gyerek. Rám önti-ömleszti a szeretetét, a szerelmét, az imádatát! Olyan, mint egy kiscica, bújik, törleszkedik. A mai napig rendszeresen dögönyözzük egymást!”

Fotó: archív