Címlapsztori Sztár

Halálos szenvedélybetegség, viszony a kollégával, autóbaleset: mi lett a Nők a pult mögött szereplőivel?

Az egész ország imádta a csemegeüzletben játszódó csehszlovák tévésorozatot, amelyben a hentespult intrikái és a zöldségesrekeszek pakolása mellett bepillanthattunk az ott dolgozók mindennapjaiba. Magyarországon 1986-ban mutatták be, de 1977-ben készült, és azóta sok minden történt a színészekkel.

Vladimir Menšík azaz Václav Karas: Belehalt a káros szenvedélyeibe

A népszerű színész a közért vezetőjét alakította. Csehország egyik legünnepeltebb művésze volt. Menšík kétszer volt házas. Mindkét feleségétől két-két gyermeke született, legkisebb lánya szintén a színészetet választotta. Annak ellenére, hogy szerető nagycsalád vette körül, az italba menekült, ami nemcsak a munkájára, hanem az egészségére is hatással volt. 59 éves korában, 1988. május 29-én hunyt el. Az alkoholizmus, az asztma és a sok éven át tartó erős dohányzás hozzájárult korai halálához. Szinte az utolsó pillanatig dolgozott, két nappal a halála előtt állt utoljára kamera előtt.

Jaromír Hanzlík azaz Oskar Hemerlík: A fiával elmérgesedett a kapcsolata

Jaromír Hanzlík az egyik legjelentősebb cseh színész, aki a mai napig aktív színházban és televízióban egyaránt. Szerepelt a Kórház a város szélén című sorozatban, és olyan filmek kulcsfigurájaként is ismert, mint a Sörgyári capriccio, amelynek felejthetetlen Pepin bácsiját alakította. Karrierje csúcspontján, 1993-ban felfüggesztette a színészetet, nejlonzacskókba pakolta a dolgait, és külföldre költözött. Eredetileg azt tervezte, hogy egy év múlva visszatér Csehországba, de végül tíz évig Svájcban maradt, majd 2003-ban került újra reflektorfénybe. Fiával nem zökkenőmentes a kapcsolata. Viszonyuk olyannyira elmérgesedett, hogy a színész nem volt hajlandó elmenni David esküvőjére.

Hana Maciuchová azaz Olina Škarapesová: Tanárként is dolgozott

Hana Maciuchová a cseh színésznők között a legnépszerűbbek közé tartozott. Több filmben is szerepelt az évtizedek során, a Kórház a város szélén című sorozatban is játszott, majd 2009-ben a legjobb színésznőnek járó díjjal jutalmazták. 1994–2004 között a prágai Állami Konzervatórium tanáraként is dolgozott. Húsz évig volt élettársa Jiří Adamíra színésznek, aki 1993-ban elhunyt, majd Karel Pstružinával, a Közgazdaságtudományi Egyetem docensével élt együtt. Az asszonynak soha nem született gyermeke, egészségügyi problémái miatt 2021-ben, 75 évesen halt meg.

JiŘina Švorcová azaz Anna Holubová: Kollégájával csalta a férjét

A főszereplőt, Anna Holubovát játszotta. A sorozat befejezése után népszerű színésznő lett, azonban nemcsak színészi játékával tűnt ki, hanem politikai tevékenysége is jelentős volt. Nyíltan a csehszlovák kommunista pártot támogatta, amiért sok kollégája nem állt szóba vele. Egyszerre csodálták és gyűlölték: ünnepelték a tehetségéért, és elítélték a hite miatt. A magánélete is számos izgalmat tartogatott. Első férje Jindřich Rohan karmester volt, akit kollégájával, az ominózus sorozatban Vilímek urat alakító Zdeněk Řehořsal csalt meg. A férje türelmesen várt, míg elül a botrány, Řehořsal pedig szakítottak, azonban a színésznő újra más karjaiban kötött ki. Az átmeneti boldogságot a festő Vladimír Šolta mellett találta meg, akihez feleségül ment, de az idill nem tartott sokáig, 11 év után a színésznő özvegy lett. A rendszerváltozás után a közvélemény hátat fordított neki. Mivel nem született gyermeke, idős korára egyedül maradt. 83 évesen, 2011-ben Prágában hunyt el súlyos betegségben.

Petr Haničinec azaz Karel Brož: A klinikai halál állapotából tért vissza

A Karelt alakító színész élete a sorozat befejezése után tele volt mélységekkel. 1995-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, amelynek következtében pár percig klinikai halál állapotában volt. Gyógyulása után színházban játszott, majd 2001-ben agyvérzést kapott. A gyors orvosi segítség megmentette az életét, de ezt követően visszavonult a nyilvánosságtól. Négyszer nősült: első feleségétől egy lánya született, a másodiktól pedig egy fia. A színész 2007-ben, 77 éves korában halt meg.

Marie Motlová azaz Kubánková néni: Rádióbemondó is volt

Kubánková néni megformálója a sorozat befejezése után színházban játszott, és az egyik cseh rádió bemondónője lett. 1979-ben nyugdíjba ment, de a munkát nem hagyta abba, filmezni kezdett. Utolsó szerepe 1984-ben volt, melyben egy idősebb hétköznapi nőt alakított. 67 évesen, 1985-ben halt meg.

Zdeněk Řehoř: azaz Vilímek úr: Örökbe fogadott egy gyereket

Vilímek úr megformálója karrierje során többnyire félénk figurákat alakított. 1976-ban beválasztották a Cseh Köztársaság Kommunista Pártja Központi Bizottságába, és a Cseh Színművészek Szövetségének elnöke is volt. A színész háromszor volt szerelmes, ebből két házasság és egy élethosszig tartó gyűlölet született, utóbbi volt kolléganőjével, a sorozatban Anna Holubovát alakító Jiřina Švorcovával. Második feleségével nem lehetett saját gyerekük, ezért örökbe fogadtak egy kislányt. A színész 1994-ben, 74 évesen halt meg.

Lenka Termerová azaz Jiřinka Romanová: Lánya is híres színésznő

A dadogós zöldségeslányt alakította a sorozatban. Lenka Termerová a napokban ünnepelte 77. születésnapját. Boldog házasságban él rendező férjével, akitől egy lánya született. Martha Issová szintén ismert színésznő Csehországban.

Jana Boušková azaz Michala Holubová: Első férjét autóbalesetben vesztette el

Kezdő színészként kapott szerepet a sorozatban, még ma is csak 70 esztendős. 1982-ben feldolgozhatatlan tragédia érte, első férje autóbaleset áldozata lett. Kapcsolatukból egy fiú született. 1983-ban összehozta a sors egykori osztálytársával, Václav Vydrával, akivel egymásra találtak. Megpróbáltak saját gyereket vállalni, de Jana második terhessége majdnem az életébe került. Az utolsó pillanatban mentették meg a kórházban. A színésznőnek később is kijutott a bajból: súlyos lovasbalesete volt, amiből nehezen épült fel, ízületi problémák gyötrik.

Nézze meg, hogyan festenek ma a régi kórházas sorozatok legszexibb dokijai!

Fotó: Profimedia, Privát