Divat

A napraforgóolaj nem csak a rántotthús alá való: így ápolja vele a kiszáradt bőrt

A boltokban kapható krémek összetevői közt gyakran találhatunk kőolaj- származékokat. Ha nem szeretnénk bőrünket szintetikus zsiradékkal ápolni, válasszuk inkább a természet adta vajakat és olajokat.

Kakaóvaj

A kakaóbabból nyert kincset Afrikában már évszázadok óta használják bőrápolásra. Mennyei illata az étcsokira emlékeztet. Nemcsak hidratálja és puhává varázsolja egész testünket, de a környezeti ártalmaktól is véd. Segít megőrizni a bőr természetes fiatalságát és rugalmasságát, a ráncok és a terhességi csíkok kialakulása ellen is kiváló. A kakaóban található polifenolok, vitaminok és ásványi anyagok megakadályozzák a szabad gyökök kialakulását, erősítik az immunrendszert, stresszoldó hatásúak, és megnyugtatják az irritált, érzékeny bőrt. Sőt, még az olyan makacs bőrbetegségekre is alkalmazható, mint az ekcéma vagy a dermatitisz.

Felolvasztás után még a fürdővízbe is tehetjük, hogy megnyugtassa a száraz, viszkető bőrt. Használhatjuk ajakápolóként, lábápolóként, testápolóként, hajpakolásként, vagy akár körömágypuhításra is. Sőt bútorápolóként sem utolsó!

Mangóvaj

A trópusi gyümölcs, a mangó magjának belsejéből készül. Csodás illata még a legzordabb téli napokon is jókedvet varázsol. Rengeteg antioxidánst, különböző vitaminokat és esszenciális zsírsavakat rejt, éppen ezért öregedésgátló hatása felülmúlhatatlan. Segít semlegesíteni a mérgeket, megújítja a bőrsejteket, ránctalanít. Mindezeken felül kiválóan hidratál, még a legszárazabb, kirepedezett bőrt is felpuhítja, meggyógyítja. Kisebb sebekre, dermatitiszre és ekcémára is alkalmazható.

Shea vaj

Az Afrika aranyaként is emlegetett vaj gyógyítja, óvja, megnyugtatja és regenerálja még az érzékeny bőrt is. Kivételes tulajdonságait annak köszönheti, hogy sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére. Gyulladásgátló hatásának köszönhetően sebgyógyításra és pattanásos bőrre, pikkelysömörre is használható, sőt, még a foltokat is halványítja. Feszesítő hatása a ráncokkal is felveszi a harcot. Természetes fényvédő tulajdonsága egy 4-es faktorú napvédőnek felel meg. Nemcsak bőrápolóként, de izomfáradtság és ízületi feszültségek leküzdésére is használható.

Vadrózsaolaj

Jót tesz a ráncoknak és a bőrhibáknak, de az érzékeny és nap károsította bőrre is alkalmazható. Megnöveli a rugalmasságát, gátolja idő előtti öregedését. A-vitamin-
tartalma segít a finom vonalakat és a ráncokat is kisimítani, csökkenti, esetleg meg is szünteti az öregségi foltokat. A bőr látványosan kivirágzik tőle.

Napraforgóolaj

Sokan talán úgy gondolják, csak a konyhában a helye, pedig hidegen sajtolva magas A-, E- és D-vitamin-tartama miatt remek bőrápoló. Mivel könnyen felszívódó olaj, minden bőrtípusra bátran alkalmazhatjuk. Antioxidáns hatása késlelteti a bőr öregedését, intenzíven hidratál, és bőrlágyító hatású. Egyensúlyban tartja a bőr víz- és zsírháztartását, értékes ásványi anyagokat tartalmaz. Érzékeny és száraz bőrűek számára is jó. Arcunkra csak nagyon száraz bőr esetén használjuk. Erős illata miatt nem érdemes randi előtt alkalmazni.

Monoi de Tahiti olaj

A Tahitin gyártott olajkülönlegességet a gardéniavirágok organikus kókuszolajban való áztatásával készítik. A két összetevő együtt egy olyan gazdag, selymesen lágy, kivételesen egzotikus és bódítóan virágos illatú olajat alkot, amely testünket-lelkünket elbűvöli. A száraz bőr remek táplálója. Kiváló napégésre, illetve azoknak, akiknek az extrém időjárási körülmények megviselik a bőrét. Nemcsak hidratál, de természetes védőréteget is képez a bőrön, mely megvéd az időjárás viszontagságaitól, legyen az eső, szél, napsütés, központi fűtés vagy légkondicionáló. Legjobb a nedves bőrbe masszírozni, de intenzív illata miatt csak keveset használjunk belőle.

A száraz, festéstől károsodott hajnak új életet ad. Legjobb, ha a felvitel után műanyag sapkával borítjuk be a fejünket, az intenzívebb hatás eléréséhez. Fürdővízbe is önthetünk pár cseppet!

Figyelem!

Mindig hidegen sajtolt, finomítatlan testvajat és olajat vásároljunk, amelyeket a sajtolás folyamán nem melegítettek 40 fok fölé, így őrzik csak meg az értékes tápanyagokat.

Fotó: shutterstock