Divat

Túl sok, vagy zavaró pötty: szeplőhalványítás kíméletes házi módszerekkel

Nyáron nem csak a barnaság, de a szeplőkkel tarkított bőr is jobban előtérbe kerül. Az apró pettyeken néhány jól bevált módszerrel halványíthatunk, de akár szexepilünk is lehet!

Divatba jött

Nagymamáink idejében a szeplős orca inkább kín volt, mint áldás. Vastag alapozókkal és korrektorokkal próbálták elfedni, amik természetellenes, maszkszerű hatást keltettek az arcon.

Manapság modern és egyedi gondolkodásra vall, ha megmutatjuk őket! Sőt, kimondottan divatossá váltak, hiszen utánozhatatlan, egzotikus és különleges megjelenést kölcsönöznek viselőjének. Nem ritka az sem, hogy a kifutókon sétáló modellek rajzolnak maguknak párat. Attól sem kell tartanunk, hogy kislányossá válunk miattuk, mindössze teret engedünk természetes szépségünknek.

A néphit szerint a gyümölcsalakú szeplők arról árulkodnak, hogy a kismama milyen gyümölcsöt kívánt terhessége alatt.

Fontos a védelem

Először is jó tisztázni, hogy a szeplősség nem betegség. Csupán a megnövekedett melanintermelés következménye, ami többnyire világos bőrűeknél tapasztalható. Bár leginkább genetikai tényezők befolyásolják felbukkanásukat, az erős napsugárzás elősegítheti a szaporodásukat, és sötétebbé teheti őket. Amennyiben hajlamosak vagyunk rá, jó, ha mindig bekenjük magunkat napvédő krémmel, amikor az utcára megyünk. Ha kimondottan szabadulni szeretnénk az apró pöttyöktől, akkor legalább harmincas faktorszámú naptejet használjunk, mert ez megakadályozza a továbbiak kialakulását.

Emeljük ki őket!

Ha szeretnénk velünk született adottságunkat kihangsúlyozni, válasszuk olyan sminktermékeket és színeket, amik a leginkább passzolnak ehhez a bőrtípushoz. Ha így teszünk, hamar meggyőződhetünk róla, hogy nincs mit takargatnunk, sőt, a szeplőink könnyedén a szexepilünkké is válhatnak.

  • Arc: Válasszunk könnyű állagú, áttetsző alapozót, ami némileg tompít a szeplők erősségén, mégis természetesen láttatni engedi őket, és egyenletes színt kölcsönöz az arcunknak.
    Orcáinkat meleg, barackos vagy lazacárnyaltú pirosítóval tegyük frissé és üdévé, ami jól passzol a szeplők szintén meleg, barna színéhez. Hogy az összhangot megőrizzük, a bronzosító púderek közül olyat használjunk, amiben nincsenek nagy csillámok. Máskülönben túl kontrasztos hatást érünk el
    a csillogó részecskékkel és a matt szeplőkkel.
  • Szem: A szemekre a meleg, földszínű árnyaltok az ideális választás. Ilyenek például az olívazöld, a rozsdabarna vagy a téglavörös, amik harmóniában vannak a szeplős arc tónusaival, de sötétebb hajúak használhatnak akár élénk, kukoricasárgát vagy lágy rózsaszínt is. A barnák közül mindenképp olyant válasszunk, ami eltér a szeplőink színétől, mivel az csak beleolvadna az arcunkba. Ezzel finoman elsatírozva kontúrozhatjuk a szemünket. Szempillaspirálunk színe is inkább csokoládébarna legyen, mint fekete, mert ez lágyítja a tekintetet.
  • Ajak: Mivel a szeplők mellé általában sápadt bőr társul, jó, ha egy erősebb, például narancsos rúzzsal élénkítjük arcunkat. Ha szánk széle is erősen pettyezett, kenjünk rá csillogó szájfényt.

Halványítási praktikák

Gyümölcssavas kezelés házilag

✔ Tegyünk ananász-, alma- vagy eperszeleteket a foltokra, és hagyjuk hatni harminc percig, majd bő vízzel mossunk arcot.
✔ Facsarjunk friss citromlevet egy vattakorongra, és ezzel borogassuk a szeplőket naponta öt percig.
Három héten át ismételjük.
✔ Joghurt és ribizli keverékéből készítsünk arcpakolást, majd kenjük fel fél órára.

Fehérítő- krémek: Az összetevők közt keressük a glikolsavat, a rumexet, a szalicilsavat, illetve a citromsavat, amik kivilágosítják a hiperpigmentált részeket.

Hámlasztás a kozmetikusnál: Profi kezek között kipróbálhatjuk az AHA gyümölcssavas-, illetve a gyógynövényes hámlasztást, amelyek eltávolítják az elöregedett bőrréteget, így a szeplők halványabbá válnak. Hatásos még a mikrodermabrázió, vagyis a felső hámréteg lecsiszolása, illetve az oxigénes arckezelés is.

Belső védelem: Tavasszal és ősszel végezzünk méregtelenítő kúrát. Ezzel elkerülhetők a bőr foltosodásához vezető májanyagcsere-zavarok. Fontos a megfelelő mennyiségű, antioxidáns hatású C- és E-vitamin, béta-karotin, valamint szelén bevitele is, ami ellenállóvá teszi bőrünket. Együnk sárga színű zöldségeket és gyümölcsöket, valamint kivit, epret és brokkolit!

Lézeres kezelés: A lézerfény a bőr mélyebb rétegeibe hatolva képes elpusztítani a melanint anélkül, hogy a bőrfelszín megsértené. Már egy alkalom is eredményes lehet, de általában kúraszerű program szükséges a látványos változáshoz.

Fotó: pexels