Divat

Nyár végi szépégápolás: vegyszermentes házi kencék a napsütötte szöveteknek

A kánikulai meleg után elérkezett a felfrissülés és a regenerálódás időszaka, amikor az egész testünket ideje újra formába hozni.

Test

Bőrünk regenerálásának egyik kedvenc módja ma is a fürdő. Az illóolajokat célszerű egy-egy alapolajban feloldani, így még inkább hidratálják a bőrt. Ügyeljünk arra, hogy a fürdővíz ne legyen túl meleg, mert a 37 fok feletti hőmérséklet gátolja az olajok terápiás hatását.

  • Tejes bőrmegújító fürdővarázs: Langyosítsunk fel 5 dl tejet, és cseppentsünk bele 4-5 csepp narancsvirágolajat. Keverjük össze, és adjuk hozzá a fürdővizünkhöz. A fürdőzés 20 percnél ne tartson tovább. A tejben megtalálható tejzsír kiválóan hidratálja a száraz, érdes bőrt. Így ajánlott kozmetikai célra minél zsírosabb tejet vásárolni.

Láb

A szandálos időszakban könnyebben kiszáradhat a talpunk és a sarkunk, ezért kell visszaadni a bőr rugalmasságát.

  • Puhító sarokolaj: Cseppentsünk 4 teáskanálnyi édesmandula-olajba 4 cseppnyi tömjénolajat és 6 csepp levendulaolajat. Masszírozzuk be vele repedezett sarkunkat lefekvés előtt.
  • Lábápoló balzsam: Öntsünk 10 g szárított körömvirágra 75 ml mandulaolajat és
    1 evőkanál avokádóolajat. Világos helyet választva tegyük félre három hétre. Ezután szűrjük le. Olvasszunk fel gőz felett 20 g méhviaszt, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Végül csurgassunk hozzá 40 csepp borsmenta illóolajat. Masszírozzuk be vele az egész lábat lefekvés előtt.

Kéz és köröm

A rengeteg vízben töltött idő, a száraz időjárás miatt a kezünk is szárazabbá válik, a körmeink pedig sérülékenyebbek.

  • Vitaminos kézpakolás: Keverjünk össze 2 evőkanál túrót, 1 tojás sárgáját és egy pici tejszínt. Kenjük 20 percre a kézfejünkre, majd mossuk le.
  • Olajvarázs: Csöppentsünk 5 csepp levendula illóolajat, 2 csepp narancsvirág illóolajat 20 ml jojobaolajba. Masszírozzuk be.
  • Erősítő körömfürdő: Langyosítsunk fel 2 doboz kefirt, keverjünk bele 1 teáskanál mézet. 15-20 percig ebbe áztassuk körmeinket.

Szem és ajak

A szemek és a száj környékének ápolására különleges figyelmet kell fordítanunk. A nedvességveszteség miatt megfelelő utánpótlás nélkül idő előtti ráncosodással nézhetünk szembe.

  • Olajturmix: Keverjünk össze 10 ml szójaolajat ugyanennyi mandulaolajjal és 5 ml avokádóolajjal. Lefekvés előtt 1 cseppnyit masszírozzunk óvatosan a szemünk köré, 1 cseppet pedig az ajkunk környékén oszlassunk el.

Haj

Nyár végén a hajunk elveszíti a színét és tartását, így a hajformázás is nehezebb. Válasszunk természetes összetevőkből álló tápláló, hidratáló készítményeket.

  • Aromaterápiás hajápoló: Cseppentsünk 3 csepp rózsaolajat és 7 csepp szantálfaolajat egy tálkába. Keverjük össze 4 teáskanálnyi édesmandula-olajjal. Hagyjuk állni egy rövid ideig, majd masszírozzuk bele a hajunkba, és takarjuk be folpackkal, majd törülközőből készült turbánnal. Várjunk 20 percet. Ezután mossuk meg és öblítsük le. Hogy visszanyerje fényét a hajunk, 4 csepp pacsuliolajjal és 6 csepp pálma-rózsaolajjal helyettesítsük a fenti illóolajokat.
  • Kókuszolajos masszázs: Langyosítsunk fel 50 ml kókuszolajat, és masszírozzuk a fejbőrünkbe. Először fóliával, majd törülközővel fedjük be. 30 perc után mossuk le.

Arc

Arcbőrünk vitamin- és vízpótlásáról gondoskodnunk kell, hogy gyorsan visszanyerhesse rugalmasságát és szépségét. A házilag készített arckrémek, pakolások segítenek ebben.

  • Paradicsomos frissítő arcpakolás: Passzírozzuk össze 2 paradicsom húsát, adjunk hozzá 1 tojás sárgáját, néhány szem főtt krumplit és 1 kiskanál tejfölt. Keverjük alaposan össze, és csurgassunk bele 1 mokkáskanál mézet is. Kenjük be vele az arcunkat, várjunk 20 percet, majd tisztítsuk meg a bőrünket. A paradicsomot helyettesíthetjük őszibarackkal is.
  • Kamillás bőrnyugtató, tápláló arckrém: Öntsünk 150 ml ásványvizet egy lábosba, és szórjunk bele egy evőkanálnyi szárított kamillát. Forrás után lefedve főzzük még öt percig. Amikor kihűlt, szűrjük le. Melegítsünk fel egy evőkanálnyi mézet 100 ml avokádóolajban. Adjunk hozzá
    10 g méhviaszt, majd két evőkanálnyi
    glicerint. Húzzuk félre a tűzről, és langyos állapotban keverjük össze a kamillavirág-főzettel. Végül tegyünk bele 2 csepp kamilla illóoajat és ugyanennyi körömvirág illóolajat is. Öntsük egy kisebb tégelybe, és zárjuk le.
  • Sárgadinnyés hidratáló, regeneráló pakolás: Pépesítsünk össze egy fél sárgadinnye húsát, adjunk hozzá egy kevés tejszínt és joghurtot, hogy könnyen kezelhető massza legyen belőle. Vigyük fel az arcbőrünkre, 20 perc után mossuk le.

Fotó: shutterstock