Egészség

A korpa nem csak puszta esztétika: betegségről is árulkodik a hajunk!

Ma már szinte mindenki küzd valamilyen fejbőr- vagy hajproblémával, a megoldás pedig sokszor egyáltalán nem egyértelmű.

Korpa

„A korpásodás társulhat bőrbetegséghez, de lehet hajlamunk is rá. A fejbőr ilyenkor túl száraz vagy éppen zsíros, attól függően, hogy hol alakul ki zavar a szervezetben. A seborrheás bőr például általában zsírosabb, ilyenkor a faggyúmirigy túlzott működését is kezelni kell. A száraz korpa jellemzően akkor alakul ki, ha érzékeny, egyébként is száraz a bőrünk. A pikkelysömör vagy ekcéma is jelentkezhet korpádzó hámlással”– magyarázza dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus.

Ma már szinte mindenki küzd valamilyen fejbőr- vagy hajproblémával, a megoldás pedig sokszor egyáltalán nem egyértelmű. Betegség is állhat a háttérben, így a legcélravezetőbb, ha nem húzzuk-halasztjuk az ok feltárását, hanem minél hamarabb szakorvost keresünk!

Túlzott zsírosodás

A faggyúmirigyek túlműködése nemcsak zsírosodást okoz, megváltoztathatja a fejbőr mikroflóráját is, esetenként korpásodással és hajhullással társul. Bőrgyulladás vagy hormonális probléma is állhat a háttérben, ezért ha hosszú távon, akár egy hónapon túl is fennáll a zsírosodás, kérjük szakorvos segítségét, aki laboreredmény és a fejbőr alapos vizsgálata alapján kideríti, mivel lehet megfékezni a bajt.

Szárazság/ Fakó szín

Ha a hajunk csillogása nem a régi, érdemes elgondolkodni hajápolási szokásainkról. A festett (különösen a világos színűre szívott) vagy rendszeresen vasalt haj könnyen kiszáradhat, és nagyon látványosan veszíthet rugalmasságából, fényességéből. Ilyenkor leginkább az olló segít, de próbálkozhatunk tápláló pakolásokkal is.

„A fakulást, töredezést okozhatja keringési- vagy felszívódási zavar, esetleg vitaminhiány, lázas betegségek után átmenetileg természetes jelenség”– teszi hozzá a doktornő.

TIPP Válasszunk kímélő sampont, amivel minden nap lehet hajat mosni. Az agresszív mélytisztító samponokat kerüljük, ezekkel csak még jobban felborítjuk a fejbőr egyensúlyát.

Hajhullás

Hajunk ősszel és tavasszal intenzívebben hullhat. Ha ez átmeneti, és napi 100 hajszálnál nem veszítünk többet, nem kell aggódnunk. Akkor menjünk el orvoshoz, ha a kihullott hajszálak helyére nem nő új.

  • Szülés/ menopauza: A szülés után jelentkező hajvesztés természetes, rendszerint 2-6 hónapon belül megáll a folyamat. Szintén normális jelenség a hormonális változás másik legfontosabb időszakában, a menopauza idején.
    Ha viszont felmerül a gyanú, hogy a hajhullás hátterében más hormonális eltérés van, vagy nem szűnik meg a probléma, endokrinológus szakorvost keressünk.
  • Rossz vérkeringés: Ha a fejbőr vérellátása nem megfelelő, az szintén okozhat hajhullást. Ezt orvos tudja megállapítani, segíthet a fejbőr vérellátottságát fokozó hajszeszek használata.
  • Tápanyaghiány: Egy szigorú fogyókúra vagy egyoldalú diéta során nem mindig viszünk be elegendő tápanyagot a szervezetünkbe. Vashiány is okozhat hullást, főleg serdülőkorban, amikor fokozott a nyomelemigény, illetve szülés után.
  • Stressz: Nehéz befolyásolni, de a folyamatos feszültség is vezethet hajhulláshoz. Próbáljunk egy ideig minden nap egy fél órát lazítani, meditáljunk. Megéri!

Egyenletes kopaszodás

„Bőrbetegségek, bőrgyulladás is okozhatja a fejbőre egyformán kiterjedő hajvesztést, de ugyanúgy belgyógyászati problémák, például gyulladások, felszívódási zavarok miatt kialakuló nyomelemhiány is. Érdemes az orvoshoz egy régi fotót elvinni, hogy meg tudjuk mutatni, milyen fokú a hajvesztés”– tanácsolja a doktornő.

Szintén fontos tudni, hogy pajzsmirigyproblémák is okozhatják a bajt, ilyenkor a hagyományos vérvizsgálatoknál részletesebb, endokrinológiai vérvizsgálatra és pajzsmirigyultrahangra is szükség lehet.

Foltos kopaszodás

Rossz fog, esetleg egy régebbi mandula- vagy arcüreggyulladás utóhatása miatt is veszíthetünk hajkoronánkból. Ilyenkor a hullás jellemzően foltokban jelentkezik.

„Először menjünk el fogorvoshoz, fül-orr-gégészhez és nőgyógyászhoz, ezeken a területen a leggyakoribb ugyanis a szervezetben a gócok kialakulása. Gyerekeknél gyakori, hogy bakteriális fertőzés vagy gomba miatt kis foltokban kezd el hullani a haj. Ugyan elsőre ijesztő jelenség, általában könnyen megszüntethető a baj. Ritka, de lehetséges, hogy a foltok autoimmun folyamat miatt alakulnak ki, ezt immunológiai vizsgálatok elvégzésével lehet kimutatni”– mondja dr. Vincze Ildikó.

Körülírt kopaszodás

Bár lényegesen ritkább, mint a férfiaknál, nőknél is előfordulhat, hogy a kopaszodás örökölt jellemző. Érdemes körülnézni a családban, ám az orvos csak alapos kivizsgálás után állapítja meg a genetikai okot, miután minden más lehetséges tényezőt kizárt! Az agyalapi mirigy vagy a petefészek működésének zavara is okozhat ilyen típusú hajvesztést, ezért ebben az esetben alapos kivizsgálásra van szükség.

Fotó: istock