Divat

Az izzasztó nyár után extra ápolásra van szüksége most a bőrnek: őszi szépségtippek

Ahogy csökken odakint a hőmérséklet, jó, ha szépségápolási rutinunkat is az időjáráshoz igazítjuk. Így biztosak lehetünk benne, hogy az őszi hónapokban is bársonyos lesz a bőrünk.

Regeneráljunk!

Az ősz legalább olyan fontos a bőrápolás szempontjából, mint a tavaszi frissítés vagy a nyári védekezés. Mivel az elmúlt hónapok erős napsugárzása felgyorsította a korai öregedési folyamatokat, ezért ez az időszak főleg a regenerálásról szól. Bőrünk csak így védekezhet megújult erővel a hideg téli napok ellen.

Radírozás

Nyáron a sok napsütés megvastagítja a bőrünket, ezért először érdemes megszabadulnunk a kiszáradt, elhalt hámsejtektől. Ezzel eltüntethetjük bőrünk fakóságát és az apróbb rácokat, ráadásul így a tápláló készítmények is könnyben felszívódnak, és képesek mélyebben kifejteni hatásukat. A fiatalabbak nyugodtan használjanak mechanikusan ható, apró szemcséket tartalmazó radírt, amik ledörzsölik a már szükségtelen réteget.

A 40 év felettiek vagy érzékeny bőrűek inkább a kémiai hámlasztókat, az úgynevezett peelingeket válasszák. Ezek általában gyümölcssavakat (AHA) tartalmaznak, amik feloldják a külső bőrrétegben lévő hámsejtek közötti kötéseket, így azok lehámlanak, és felszínre kerülhetnek az egészséges új sejtek. Jó,
ha az összetevők között ott a retinol, vagyis az
A-vitamin is, ami gátolja a bőröregedést.

  • Otthon: Nyomkodjunk szét néhány szem áfonyát, és ezt kenjük az arcunkra a bolti peelingek helyett, vagy készítsünk kókuszos arcradírt. Ehhez egy kanál
    jojoba- vagy avokádóolajat keverjük össze fél kanál akácmézzel és egy kanál kókuszreszelékkel, majd dörzsöljük át vele a nedves bőrünket. Pakolásként is nyugodtan fent hagyhatjuk negyed órára!
  • Kozmetikusnál: Próbáljuk ki a hidro-abráziót, vagyis a vízsugárral történő hámlasztást. A kezelés finoman, mégis hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket. Hatására a bőr fellélegzik, megnő a hatóanyagfelvevő képessége, megélénkül a vérkeringése, és hatékonyabbak lesznek a természetes anyagcsere-folyamatai.

Táplálás

A naptól száraz bőrt hidratálni kell. Fontos, hogy még az igazi hideg beköszönte előtt visszatöltsük az elveszített nedvességet és tápanyagokat, így bőrünk ellenállóbb lesz a viszontagságokkal szemben.

Ha normál vagy száraz a bőrünk, használjunk zsírosabb krémet, de őszre a zsírosodásra hajlamos bőrűek is egy fokkal dúsabb hidratálót szerezzenek be. Válasszunk vitamintartalmú kencéket (A-, B-, E-, C-, K-vitamin) vagy szérumokat, amelyek koncentráltan tartalmazzák a hatóanyagokat, és gyorsan felszívódnak.

  • Otthon: Az extra táplálás érdekében hetente egyszer tegyünk fel regeneráló pakolást, amihez elég egy érett banánt péppé nyomkodnunk, és negyed órára fent hagynunk.
  • Kozmetikusnál: Ha azonnal látványos eredményt szeretnénk elérni, próbáljuk ki a tű nélküli mezoterápiás kezelést, ami igazán mélyre juttatja a hatóanyagokat!
    Ezek között megtalálható a hialuronsav, a multivitamin-komplex , az A-, B- és C-vitamin, a gingko biloba és még sok egyéb, melyek mind szebbé és élettel telibbé teszik a bőrt.

Szintén fontos:

● Mivel a nap még mindig erősen süt, ilyenkor is fontos az UV-védelem! Használjunk legalább tizenötös faktorszámú fényvédő terméket.

● Igyunk sok folyadékot, ami belülről táplálja szervezetünket!

● Együnk minél több bőrvédő vitamin-tartalmú ételt.

● Pl. A-vitamin: tej, vaj, túró, gomolya, tojássárgája H-vitamin: élesztő, földimogyoró, mák, szójaliszt

Ne csak az arcunkkal törődjünk!

Egész testünkre fordítsunk figyelmet. Nyári, frissítő tusfürdőnket cseréljük tusolóolajra vagy bármilyen hidratáló hatású készítményre. Ha megkívánnánk a kádban fürdőzést, jó, ha előtte bekenjük magunkat meleg szezámolajjal. Még jobb, ha néhány órán keresztül magunkon is hagyjuk, hogy igazán mélyre tudjon szivárogni. Az olaj filmréteget képez a bőrön, és megóvja azt a kiszáradásától, a hosszú, meleg fürdés alatt.

Testünket is leradírozhatjuk, hogy mindenhol ragyogó és puha legyen. Erre kiválóak a tengeri só- vagy cukortartalmú testradírok, amelyet akár mi magunk is elkészíthetünk. Így nemcsak olcsóbb, de biztosak lehetünk a természetes alapanyagokban!

Az ősz beköszöntével jó, ha testápolónkat gazdagabb állagú testvajra cseréljük. Keressük az összetevők között a természetes olajakat és vajakat: a jojoba-, olíva-, mandula- olajat, valamint a shea- és kakaóvajat.

  • Otthon: Készítsünk citromos testradírt, és használjuk hetente egyszer, zuhanyozás közben. Keverjünk össze hat kanál barna cukrot három kanál olívaolajjal, majd reszeljük bele két citrom héját és csavarjuk bele a levét. A szemcsés egyveleggel dörzsöljük át a testünket.
  • Kozmetikusnál: Kényeztessük magunkat meleg olajos masszázzsal, ami igazi terápia a bőrnek. Lassítja az öregedési folyamatokat, serkenti a test anyagcseréjét és a vérkeringést, valamint fokozza a szervezet általános egészségi állapotát és immunitását, ami különösen fontos a tél beköszönte előtt.

Fotó: Shutterstock