Egészség

Méregtelenítés koplalás nélkül: izzasztó kényeztetés a szaunázás – ezek a szabályai

A szaunázás nem csupán az egészség megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem a bőrünket is újjávarázsolja. A hagyományos finn szauna mellett számos egyéb lehetőséget is kipróbálhatunk.

Infraszauna pihentető fogyás

Akik nehezebben viselik a finn szaunákban uralkodó 70–100 fokot, számukra az infraszauna a legideálisabb választás. A hőmérséklet itt csupán 40-50 fok körül van, az infrasugarak ráadásul nem a kabin levegőjét, hanem közvetlenül a testet melegítik át.

Infraszaunázás közben rengeteg méreganyag távozik a szervezetből, és legalább 600 kcal-tól szabadulhatunk meg, miközben kényelmesen pihenünk a kabinban. Az infraszaunázás csökkenti a stresszt, megszépíti a bőrt, és csökkenti a narancsbőrt.

Hammam reumára

A hagyományos török fürdők kényelmét nyújtja a Hammam, a keleti fürdő. Azok számára nem javasolt, akik légzőszervi betegségben szenvednek.

A falakat, üléseket, padlót is fűtik, a hőmérséklet csupán 50 fok, ám a páratartalom 90%-os. A török fürdő kifejezetten jót tesz a reumás betegeknek. Többféle teremből áll, mint például meleg vizes, forró vizes, langyos vizes és végül a hideg vizes terem.

Kombinált bioszauna fényterápiával

A finn szauna kíméletesebb változata fényterápiával kombinálva. Itt a hőmérséklet 60-70 fok, a páratartalom akár 50% is lehet. A fényterápia több szín váltakozásával fejti ki jótékony hatását. A kék elősegíti a stressz megszüntetését, csökkenti a gyulladásokat. A piros felpezsdíti a keringést. A sárga a vidámságot kölcsönöz, emellett stimulálja a májat és az emésztést.

Tepidárium a megnyugvásért

A hosszas relaxáció színhelye. Gyógyító és megelőző hatású, az immunrendszert anélkül erősíti, hogy a keringési rendszert megterhelné. A szobában 37-38 fokos állandó hőmérséklet van.

Termofürdő a mesterséges láz

Azoknak, akik az immunrendszerüket szeretnék felerősíteni, a termofürdő a legideálisabb választás. Ennek a fürdőtípusnak segítségével a testhőmérséklet 39 fokra emelkedik, vagyis mesterséges lázállapotba kerülünk. A termofürdőben az izzadás lassabban indul be, és a salakanyagok is fokozatosan távoznak, a testhőmérséklet lassú emelkedése azonban kifejezetten erősíti a szervezet ellenállóképességét.

Finn szauna, a hagyományos

Kabinjában 70–100 fok van. Az igazi szaunák 3 lépcsős padokból állnak. Az alsó padokon (amelyeket fellépő padnak hívunk) nem ülnek a szaunázók. Javasolt a felső padon eltölteni a 8-15 percet. Ha lehetséges, ülés helyett válasszuk inkább a fekvést, így jobban ellazulunk, és kevésbé terheljük a vérkeringésünket.

Egy kis felöntés

A forró kövekre öntött illóolajokkal kevert vízzel fokozhatjuk az élményt. Lazuljunk el, és adjuk át magunkat a varázslatnak!

A szaunafelöntések az igazi szertartások a szaunában. Testünket erősebb hőinger éri a szaunamester legyezése révén. A legyezés mellett a szaunakályhára juttatott vízzel a páratartalmat növeljük. A felöntések különböző típusai más és más hatással vannak testre és lélekre.

Heves jeges

A szaunamester kis jéglabdákat helyez el a forró lávaköveken. A legyezőtechnika használata mellett egyszeri, hirtelen nagylöketű gőzképződés indul be a kályha tetejéről. Olyan intenzív hatás jön létre, amit víz locsolásával nem lehet elérni. A többi felöntéstípushoz hasonló legyezéssel és esetleges illóolajos (lehetőleg borsmentával, a hűsítő érzet miatt) felöntéssel zárjuk a szaunakabinban töltött időt.

Tengeri só varázsa

Ezt a felöntéstípust gőzkabinban javasolt végezni, hiszen a szokásos felvezető legyezés és illóolaj-bejuttatás (gőzgenerátorból) mellett itt más a folytatás. Amikor a vendégek kellően verejtékeznek, a szaunamester tengeri sót ajánl fel a bőr bedörzsölésére. Fantasztikus hatást érünk el vele, a bőr hámrétegének tisztítása tekintetében.

Édes kényeztetés

A szaunamester mézet csorgat a vendég kezébe, amellyel vastagon bekenheti a testét. A méz pillanatok alatt számos vitaminjával, tápanyagtartalmával újjávarázsolja a megfáradt bőrt.

Hideg zuhany

A szaunamester (amennyiben lehetséges) a szabad levegőre invitálja a vendégeket legyen akár nyár, akár tél. A szauna (gőzkabin) magas hőmérsékletű levegője után a légzőszerveinken keresztül kezdjük meg testünk hűtését. A szaunázási folyamatot egy váltófürdőnek kell tekinteni, ahol a meleg és hideg fázisok váltják egymást. Nagyon fontos, hogy ugyanolyan figyelmet szánjunk mindkettőnek. Ezután a szívtől legtávolabbi ponttól kell elkezdeni a tusolást, és csak ezután jöhet a merülőmedence. A szaunában uralkodó hőségben a bőr anyagcseréje két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak, és a zuhany alatt könnyen lemoshatók. Eltávolítását megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata is. A szaunázás éppolyan edzés a szívnek és az ereinknek, mint például a futás a lábizmoknak.

Tanácsok szaunázáshoz

● Aki életében először szaunázik, annak nem kell azonnal a legforróbb kabint választania, vagy a legmagasabb padra ülnie.
● Az ékszereket és a szemüveget vegyük le, mivel a nagy melegben a fémek felforrósodnak, továbbá a hőségben megdagadt ujjakról nehéz a gyűrűt lehúzni. A szaunában ne viseljünk kontaktlencsét sem, mert a melegtől kiszáradva irritálja a szemet. Arra is ügyeljünk, hogy ne öntsünk egyszerre túl sok vizet a forró kövekre, mert a felcsapó gőz megégetheti a bőrt.
● Nagyon fáradtan ne menjünk szaunázni.
● Higiéniai okokból használjunk bent fürdőlepedőt, és előtte is zuhanyozzunk le, de már száraz testtel menjünk be a kabinba.
● Szaunázás előtt és közben ne igyunk, utána viszont annál többet: ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsleveket.
● Lázasan, gyulladásos állapotban nem ajánlott a szaunázás.

Fotó: pexels