Egészség

Egyedülálló kincs: bőrön át és belégzéssel felszívódó hatóanyagok gyógyítanak Hévízen

Sok látogató a testi-lelki ellazulást keresve érkezik a Balatontól nem messze fekvő fürdővárosba. Ám jó, ha tudjuk, azok is remekül érezhetik itt magukat, akiknek a gyógyvíz csak kellemes ráadás az aktívabb programok mellé.

A legenda szerint Flavius Theodosius, a római császári trón örököse gyermekbénulásban szenvedett. Keresztény dajkája itt, Pannonia területén imádkozott Szűz Máriához a gyógyulásáért. Fohásza meghallgatásra talált: Hévíz területén meleg vizű forrás fakadt, sőt egy egész tó telt meg a vizével. A gyermek megfürdött benne, meggyógyult, később pedig a római császárok sorában is hírnevet szerzett – ahogy Hévíz is, a gyógyhatású víz miatt ide látogatók körében.

Egyedülálló kincs a termáltó

A Hévízi-tó ma is kuriózum – nemcsak Európában, hanem világszerte is: a legnagyobb olyan termáltó, amelyben fürdeni lehet. 4,6 hektáros területét kén-, rádium- és ásványianyag-tartalmú források táplálják, és télen 24, nyáron pedig akár 38 Celsius-fokos vize 72 óránként teljesen kicserélődik. Az oldott és gáznemű anyagokban gazdag termálvíz egyesíti a szénsavas, a kénes és a kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos gyógyvizek előnyeit. A bőrön át és belégzéssel felszívódó hatóanyagok segíthetik egyes idegi, izom- és immunfunkciók, illetve a mozgásszervek megfelelő működését. A fürdőkúrát, amely egyéb kezeléseket (például gyógymasszázst, iszapkezelést) is magában foglal, az orvos is felírhatja. De már maga a fürdő atmoszférája és a pihenés is kiváló stresszoldó hatással rendelkezik, az allergiásokat pedig a felület feletti különleges párasapka védi a pollenektől. Nyáron, amikor a tó felszínén úszó tündérrózsák kinyílnak, úszás közben a színes virágokban is gyönyörködhetünk, majd a szaunákban folytathatjuk a lazító rituálét.

Túrák gyalogosan és kerékpárral

Magyarország egyik legnépszerűbb fürdővárosa azonban nem csak „vizes” élményeket kínál. A tó rendkívüli atmoszférájáról gondoskodó véderdő természetvédelmi terület, és átszövik a jobbnál jobb túra­útvonalak. A 2,2 kilométer hosszú Tavirózsa tanösvény kifejezetten könnyű sétaút, időseknek éppúgy megfelel, mint kisgyerekeknek – az érintetlen természeti környezetről az információs táblákról tudhatunk meg többet. Érdemes felkapaszkodni a 15 méter magas lombkorona-megfigyelő kilátóba is, ahonnan remekül belátni a tó környékét. Az ennél valamivel gyakorlottabb turisták bejárhatják a Hévíz–Cserszegtomaj–Hévíz útvonalat is a sárga jelzésen, a Hévíz–Karmacs–Hévíz útvonal pedig az Országos Kéktúra egyik szakasza. Kerékpár és e-bike kölcsönzésére is számos helyen nyílik lehetőség a városban. Hogy melyik túraútvonalat választjuk két keréken, az csakis az edzettségünktől függ: elkerekezhetünk a közeli Keszthelyig, Hévíz egregyi részéig, a gyakorlottabbak pedig akár komolyabb, 30-50 kilométeres, biciklitúrát is vállalhatnak.

Helyi történetek nyomában

Aki inkább aszfaltúton, a hévízi épületek között sétálna, annak számos tematikus városnéző túra áll a rendelkezésére. Már maga a tó körüli Schulhof Vilmos sétány is történelmi hangulatot áraszt 200 éves platánfáival és századfordulós épületeivel. A „boldog békeidők” hangulatát minden tavasszal fesztivál idézi fel városszerte, de az év többi részében is indulnak korabeli kosztümbe öltözött vezető által irányított tematikus túrák. Ezeken átélhetjük, milyen lehetett a hévízi élet, amikor még Eötvös József, Széll Kálmán, Kittenberger Kálmán vagy épp József Attila vendégeskedett a tó partján. A templomtúra Hévíz hét templomát mutatja be, köztük a leglátványosabb „kék templomot”, az egregyi román kori épületet, vagy a rómaiak idejében létesült Mithras-szentélyt. A római idők emlékét az egregyi városrészben a Villa Rustica nevű rom is őrzi. Csatlakozhatunk a fürdőtörténeti, a helyi legendákat felidéző fáklyás vagy akár a kóstolgatással egybekötött kulináris sétákhoz is.

A gyerekek sem unatkoznak

Akár egyedül, akár párban, akár családdal, gyerekekkel érkezünk, a városhatáron túlra is érdemes kiruccanni. A közeli, mindössze 6 kilométerre fekvő, kerékpárral is megközelíthető Keszthely máris csodás látnivalókkal fogad, hiszen itt található hazánk egyik legnagyobb és legszebb kastélykomplexuma, a Festetics-kastély. A lenyűgöző könyvtár, a Festetics család múltját felidéző kiállítás mellett van itt hintómúzeum, vadászati kiállítás, pálmaház, madárpark, esténként pedig koncertekre is beülhetünk. A hangulatos városközpont, nyáron a Balaton-parti strand és a sétahajózás is ide csábítja a látogatókat. A gyerekek sem maradnak élmények nélkül, hiszen a környéken várja őket többek között dinópark, állatpark, több vár (például a szigligeti, a rezi vagy a sümegi), kalandpark, de nincs messze a híres tapolcai tavasbarlang és a különleges állat- és növényvilágáról ismert Kis-Balaton sem.

Különleges élmények

Hévízen az év minden szakában történik valami. Évente többször is élvezhetjük a Tófürdőben az éjszakai holdfényfürdőzést, de rendeznek futó-, gasztro- és folkfesztivált is. Aki pedig igazán egyedüálló, életre szóló élményre vágyik, az egy hőlégballon kosarából, akár több ezer méter magasból is vethet egy pillantást a Balatonra és környékére. A Balaton Ballooning sétarepülésén az ország legnagyobb hőlégballonja visz a magasba, hogy egyszerre láthassuk a Balatont, a Hévízi-tavat, a Kis-Balaton mocsárvidékét, a Balaton-felvidék tanúhegyeit és Zala lankáit. Meleg ruháról azonban még nyáron is érdemes gondoskodni a repüléshez, hiszen fent a levegőben ilyenkor is hűvös van.

Fotó: Privát