Egészség

Mi fán terem a mangosztán és ördögcérna: szupergyümölcsök, amikről még nem is hallottunk

Mitől lesz egy ízletes finomság szupergyümölcs? Ha benne van minden, amire a testünknek szüksége lehet: rengeteg pluszenergia, vitamin, öregedést késleltető antioxidáns, és még fogyni is lehet tőle!

Acai bogyó: a zsírpárnák ellensége

A dél-amerikai Amazonas vidékének kincse egy pálmafélén terem. Leginkább az áfonyára hasonlít, a kutatások szerint azonban antioxidánstartalma annak háromszorosa, ezért is kapta a szuper jelzőt! Ha rendszeresen eszünk belőle, szervezetünk energiaszintje néhány nap alatt megemelkedik. Hosszú távon antioxidánsai megvédenek a betegségektől, és az öregedés jeleit is késleltetik, vagyis felerősítik a ránctalanítókrémek hatását.

A legtöbb természetes alapanyagból álló fogyasztókapszula flakonján is azonnal megpillantjuk az apró bogyókat, hiszen kisöprik az emésztőrendszerünkből a méreganyagokat. A fogyás gyakran amiatt indul be nagyon lassan, mert szervezetünket salakanyagok terhelik. Amint megszabadultunk tőlük, könnyebben olvadnak a kilók. Sajnos a magyar piacok árusainál nem találjuk meg frissen a gyümölcsöt, de bioboltokban kapszulába zárva beszerezhetjük kivonatát.

Ördögcérna: angyali fiatalító

Farkasbogyónak vagy gojibogyónak is nevezik. Mára Európában is sokan ismerik, de Amerikában, a hollywoodi sztárok fürdőszobapolcain garantáltan megtaláljuk a belőle készült kenceficéket! Erős ránctalanító, a 30-40 év feletti nőknek ajánlott arckrémek jellemző összetevője. Ha különleges alkalomra készülünk, ampullákban is beszerezhetjük kivonatát, a ránctalanítókúra után meglepődve látjuk, hogyan simul ki tőle az arcbőr! Titka, hogy olyan vegyületet tartalmaz, amely fokozza az agyalapi mirigy fiatalító hatású hormonjának elválasztását. A legyengült idős vagy beteg szervezet is regenerálódik tőle, de rákos betegek erősítésére is használják: 18 aminosavat, 21 nyomelemet, például vasat, cinket, magnéziumot, szelént is találunk benne. Az A-, B1-, B2- C- és E-vitamin segít megszépíteni a bőrt és a hajat is. Állítólag akik gojit esznek, később őszülnek.

Mangosztán: az istenek gyümölcse

Az ázsiai legenda szerint Buddha áldotta meg
a gyümölcsöt, amikor az erdőben járva életében először megpillantotta és megízlelte. Napfelkeltekor baktatott fehér elefántján, ekkor figyelt fel a sötétlila csonthéjasra. Nem is gondolta, hogy amikor felnyitja a vastag kérget, lédús, édeskés, mennyei, puha gyümölcshúst talál benne. Azóta az ázsiaiak az egyik legszentebb gyümölcsnek tartják, szinte mindenki rajong érte a kontinensen. Az Indonéziából és Thaiföldről származó kincs a népi gyógymódok egyik kulcs
szereplője. Gyulladásgátló, így kérgét külsőleg bőrfertőzések kezelésére, a kivörösödés csillapítására vetik be. Belsőleg csodaszer a húgyúti fertőzésekre, de a gombát is segít kiűzni a szervezetből. Az antioxidáns-tartalmat mérő ORAC-értéke kiemelkedősen magas, ezért érdemelte ki a szupergyümölcs elnevezést.

Hamis licsi
az igazi antioxidáns

Furcsán hangzik, hogy a szappanfélék családjába tartózó fa termése az egyik legértékesebb növény! Magjából, annak szaponintartalma miatt szappan és mosószer készíthető. A Délkelet-Ázsiából származó gyümölcs itthon csak kisebb zöldségeseknél, messziről jött áruk értékesítésére szakosodott élelmiszerüzletekben található meg. Ha azonban egyszer lehetőségünk adódik, hogy szerezzünk belőle, mindenképpen kóstoljuk meg! Íze a licsi zamatát idézi, mégsem pont olyan: húsa hasonló állagú, de kissé savanykásabb. Tele van polifenollal, melyek megvédik a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségektől, a daganatos elváltozásoktól. Ázsiában magját megpörkölik, majd porrá zúzzák, és összekeverik vízzel. A cukorbetegek naponta 1-2 alkalommal isszák ezt a folyadékot, hogy csökkenthessék gyógyszeradagjukat.

Barbadoszi cseresznye: az egészségfa

A név csalóka, hiszen nem is cseresznyeféle ez a gyümölcs! Az acerolát elsősorban azért nevezik így, mert a citrusféle hasonlít a cseresznyefa formájához, virágához. Termése inkább az almához áll közel, bár színe nemcsak sötétvörös, hanem narancsos árnyalatú is lehet. Egyes országokban nemes egyszerűséggel „egészségfaként” emlegetik. Ha eddig azt gondoltuk, a legértékesebb C-vitaminforrás a narancs, nézzük csak, mennyit tartalmaz az acerola! Míg egy érett narancs C-vitamin-tartalma csupán 0,05%, az aceroláé 4,5%, vagyis majdnem százszoros! Ez az oka, hogy sok C-vitamin-kapszula összetevői közt szerepel. Magában nagyon savanyú, így előszeretettel adják gyümölcslevekhez, szirupokhoz, konzervekhez, hogy egészségesebbek legyenek az élelmiszerek. Keressük a boltokban gyümölcslevekbe keverve, por vagy kapszula formájában, illetve a különböző kozmetikumokban.

Homoktövis: immunrendszer-erősítő

Kissé kesernyés nyersen, levét összekeverhetjük alma- vagy szőlőlével, így kellemesebb az íze. Boltokban is kevert gyümölcsléként adják, vagy cseppek formájában szerezhetjük be kivonatát. Utóbbit közvetlenül a bőrünkre kenhetjük, beletehetjük arckrémünkbe, vagy teába, vízbe cseppentve ihatjuk. Kivételes vitamin- és ásványianyag-kombináció található benne! Narancssárga színét a répához hasonlóan a béta-karotin adja, emellett rengeteg benne az A-, E- és B-vitamin, ami a bőr selymességéért, a haj fényéért is felelős. Gyógyír a száraz, berepedezett bőrre, véd az UV-sugárzástól. Tibetben és Kínában jól bevált gyógyszer az immunrendszer erősítésére, néhány nap alatt megnöveli a szervezet ellenálló képességét. Csak epehólyag-gyulladás és hasnyálmirigy-problémák esetén nem használható.

Magyarországon egy házaspár is termeszti ezt az értékes gyümölcsöt, a velük készült riportot ide kattintva éri el.

Fotó: pexels