Egészség

A háziasszonyok fele megbukik ezen a teszten: tényleg csak egészséges ételeket vásárol?

Elméletben már kívülről fújjuk, mi tesz jót az emésztésünknek, a szervezetünknek, és azt is, hogy mi árthat nekünk. De vajon a hétköznapi választásainknál, vásárlásainknál is tudjuk alkalmazni a tanultakat, ha konkrét ételekről, adagokról és kalóriákról van szó?

1. Amikor megkívánjuk a gyorsétermi kosztot, mit kell választani ahhoz, hogy a legkevesebb kalóriát fogyasszuk el?

A 1 hamburgert
B 1 adag (kb. 10 dkg) hasábburgonyát
C 1 adag (4 darab) panírozott halrudacskát

2. Melyik ital a leginkább kalóriadús?

A Sör
B Kóla
C Almalé

3. Az alábbiak közül melyiket dolgozhatjuk le egyórányi tempós gyaloglással (kb. 300 kalória)?

A 1 tábla étcsokoládé
B 1 vajas perec
C 4 db mini isler

4. A ballasztanyagok segítik a bélműködést. Mi tartalmazza belőlük a legtöbbet.

A Sárgarépa
B Alma
C Fekete ribizli

5. Melyik húskészítményben van a legkevesebb zsír?

A 10 dkg csemegekaraj
B 1 fasírt (kb. 15 dkg)
C 10 dkg májkrém

6. A zöldség és a gyümölcs fogyókúrás ennivalónak számít. Kivéve…

A a mangó
B az avokádó
C a sárgadinnye

7. A kalcium fontos a csontok és a fogak számára. Miben van a legtöbb?

A 10 dkg mogyoróban
B 10 dkg ementáli sajtban
C 2 db (6 dkg-os) tojásban

8. Melyik nassolnivaló tartalmaz kevesebb mint 100 kalóriát?

A 14 gumimaci
B 1 croissant
C 1 pohár gyümölcs-joghurt (150 g, 0,1% zsír)

9. Az E-vitaminnak fontos védőfunkciója van. Miért?

A Megköti az úgynevezett szabad gyököket.
B Megelőzi a rákot és az érelmeszesedést.
C Javítja a látást.

10. A C-vitamin az immunrendszer erősítésében rendkívül fontos. Mi tartalmaz belőle a legtöbbet (100 g-ban)?

A Kivi
B Brokkoli
C Eper

11. Vannak tiltott ételek, ha egészségesen akarunk táplálkozni?

A Igen, a cukor, a zsír, a fehér liszt.
B A legjobb, ha azt esszük, ami jólesik.
C Nincsenek, de a mennyi­ségre oda kell figyelni.

12. Tanulás, szellemi tevékenység közben szellemileg is el tudunk fáradni. Melyik étel segíthet ilyen esetben?

A Csokoládé
B Sárgarépa
C Egy marék olajos mag (dió, mogyoró, mandula)

13. Naponta hány gramm zöldség és gyümölcs fogyasztását ajánlja a WHO?

A 300 g
B 400 g
C 150 g

14. Túl nagy mennyiségben a vitamin okozhat kárt a szervezetben?

A Nem.
B Csak a zsírban oldódó vitamin.
C Csak a vízben oldódó vitamin.

15. Melyik nassolnivalóban van a legkevesebb zsír?

A Fehér csokoládé
B Tejkaramella
C Gyümölcsfagyi

Megoldások

  1. A halrudacskákat, mert ezekben összesen 226 kalória és 12 g zsír van. Míg a hamburgerben kb. 260 kalória és 8,9 g zsír található, 1 adag hasábburgonya pedig 321 kalóriát és 16,7 g zsírt tartalmaz.
  2. Az almalé, ugyanis 1 dl-ben 46 kalória van, míg a kólában 42 és a sörben (fajtától függően) kb. 40.
  3. Egy vajas perecet, mert az kb. 275 kalóriát tartalmaz. Négy isler (300 kalória), illetve egy tábla étcsokoládé (570 kalória) ledolgozásához már legalább 1,5-2,5 órát kellene gyalogolni.
  4. A fekete ribizliben kb. 8 g, a sárgarépában 3,8 g, az almában pedig 3,7 g rost található.
  5. A csemegekaraj vezet 8,1 g zsírral. A fasírtban 16 g, a májkrémben 20 g zsír van.
  6. Az avokádó 227 kalóriájával és a benne lévő 23,5 g zsírral nem tartozik éppen a fogyókúrás ennivalók közé, a mangó viszont 56 kalóriát és 0,2 g zsírt, a sárgadinnye 39 kalóriát és 0,1 g zsírt tartalmaz.
  7. A sajt áll az első helyen 800 mg kalciummal (100 g-ban). A második a földimogyoró 88 mg-mal, az utolsó a 2 tojás 80 mg-mal.
  8. 14 gumimaciban 98 kalória, 1 pohár gyümölcsjoghurtban 109 kalória, 1 croissant-ban 231 kalória található.
  9. Az első két válasz helyes. A látásért a béta-karotin, az A-vitamin egyik előanyaga a felelős.
  10. A kivi, ugyanis 71 mg C-vitamin található benne. Az eperben csak 40 mg, a brokkoliban 60 mg.
  11. A cukor és a fehér liszt túlságos feldolgozottságuk miatt egyaránt kevés értékes tápanyagot tartalmaz, ellenben magas a kalóriatartalmuk, kis mennyiség fogyasztásával is nagy energiabevitelt érünk el.
  12. A csokoládé ugyan energiát ad, ám jótékony hatása gyorsan el is múlik. A zöldség és a gyümölcs tele van vitaminnal, ám ebben az esetben sokkal hatásosabb, ha mogyorót, diót vagy mandulát eszünk – nem véletlenül hívják a diákok csemegéjének is (diákcsemege), ezek ugyanis hosszantartó energiát adnak.
  13. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint naponta minimum 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, amiből minimum 250 g zöldség és 150 g gyümölcs.
  14. A zsírban oldódó vitaminok túladagolása elképzelhető, így mindenképpen óvatosan kell ezekkel bánni.
  15. A fehér csokoládé zsírtartalma 30 százalék. A tejkara­mellában kb. 20 százalék és a gyümölcsfagyiban kb. 8 százalék a zsír.

Értékelés:

Ha 15-11 választ eltalált, akkor gratulálunk, ön tényleg képben van az egészséges étkezéssel kapcsolatban, nemcsak elméletben, a gyakorlatban is. Már csak be kell tartani az ismert szabályokat a mindennapokban, és ritkán elcsábulni.

Ha 10-6 választ helyesen adott meg, az nem rossz arány, de érdemes az elméleti tudását átültetni a hétköznapokba, a gyakorlatba is. Vagyis, hogy a pultoknál is tudja, miért kell nyúlnia, mit kell kérnie, ha az egészségét tartja szem előtt.

Ha 5 válasznál kevesebbet adott meg jól, akkor még több ismeretre van szüksége az egészséges táplálkozással kapcsolatban. Ki ne hagyja a Meglepetés Egészség rovatát, ahol hétről hétre tájékozódhat a tudnivalókról!